Politikk

Her brenner hun hijaben

De fremmøtte kastet snøball på Sara Azmeh Rasmussen.

Her brenner hijaben, akkompagnert av både fyrop og heiarop fra publikum. Foto: HANS O. TORGERSEN

 • Synne Søhoel Drageset
 • Mari Torsdotter Hauge
 • Hans O. Torgersen (multimedia)
Les også

Vil ha flere slør 8. mars

Les også

Vil brenne en hijab

Hijaben som Sara Azmeh Rasmussen hadde på seg ble så våt av regn og sludd at hun hadde problemer med å tenne fyr på den under 8. mars-markeringen på Youngstorget i Oslo.

Men til slutt klarte Rasmussen og en medhjelper å tenne på plagget som er forhatt av mange og da flammet det kraftig opp. Hissige tilrop både for og mot brenningen ledsaget markeringen.

Foto: Hans O. Torgersen

— Fantastisk

Flere av de fremmøtte kastet snøballer mot Rasmussen, som fikk stor oppmerksomhet da hun i lørdagens Aftenposten varslet hvordan hun ville markere kvinndagen.

Rasmussen gjennomførte hijab-brenningen etter det offisielle programmet på Youngstorget i dag. Hun sa at hun ikke var overrasket over reaksjonen som møtte henne :- Det er viktig å ikke bøye seg for krefter som roper høyt hver gang de føler seg truet, sa hun til pressen etterpå. Rasmussen sa hun hadde en "fantastisk" følelse etter å ha brent hijaben: - Jeg er lykkelig, føler meg fri, jeg er stolt over å bo i et land hvor slike ytringer er tillatt, hvor det er lov å være enig og uenig. Jeg elsker Norge og demokratiet, utbasunerte hun etter stuntet. - Det jeg prøver å gjøre er å minske gapet, få muslimer til å få større forståelse for demokratisk tankegang og å få bedre kvinnesyn og respekt for kvinner.

Skuffet over responsen

Hun sier også at hun er skuffet over responsen fra de muslimske miljøer i Norge etter at hun gjorde det klart at hun velger å ta et oppgjør med kodene som ligger lagret i hodeplagget. – Jeg er forberedt på at dette kan skape kraftige reaksjoner. Det kan føre til at jeg utsetter meg for fare nå, men det er et valg jeg har tatt, og da tar jeg konsekvensen av det. Jeg skal ikke gjemme meg, sier hun til NTB. Anslagsvis et par tusen personer hadde møtt frem for å delta i 8. marsmarkeringen på Youngstorget i Oslo og delta i toget etterpå.

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Slitsom dame i dress og slips

 2. NORGE

  1. mai: Drive-in-tale og murerarbeid på Venstres hus

 3. NORGE

  Flere tusen brølte for klimaet

 4. SPORT

  Vanvittig drama i duellen mot Hirscher: Tilskuere kastet snøballer på Kristoffersen

 5. NORGE

  Antimuslimer møtt med tomater og tomflasker på Mortensrud

 6. KOMMENTAR

  Ingen ønsker å senke skuldrene