Støre vil ha partiene med på Syria-dugnad

Regjeringen kan bli overkjørt av Arbeiderpartiets landsmøtevedtak i helgen, som ser ut til å få stortingsflertall for å hente 10.000 flyktninger fra Syria.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tror regjeringspartiene Høyre og Frp vil lytte til et stortingsflertall for å slippe inn 10.000 flyktninger fra Syria.

- Jeg tar nå et initiativ overfor de andre partiene på Stortinget for å møtes og samle et så bredt flertall som mulig for å håndtere denne situasjonen. Jeg har merket meg at flere partier nå har uttrykt at Norge bør ta imot flere flyktninger, men må også gjøre mer i regionen der flyktningene er. Vi bør enes om hvordan man finansiere dette, sier Støre til Aftenposten.

Han sier at den videre oppfølgingen må tas i kommunene.

- Statsministeren mener man kan hjelpe mange flere for like mye penger i Syrias nærområder. Og at flyktninger som allerede står i kø for å bli utplassert, nå havner bakerst i køen. Har hun noen poenger?

Tror at regjeringspartiene vil lytte

-  Jeg er helt enig i at vi må hjelpe i regionene, og dette kan ikke løses ved at alle flyktningene i regionen drar til andre land. Men vi kan ikke bare peke på at man skal hjelpe på steder hvor kapasiteten allerede er sprengt. Det meldes nå om sammenbrudd på vannforsyning og livsnødvendigheter mange steder.

— Det har vært en lang tradisjon for Norge å lytte til hva FNs høykommissær for flyktninger mener. Vi kan greie en økning i 2015 og 2016 i en dugnad sammen med kommunene.

- Men Regjeringen ser ut til å være imot. Hvordan skal det gå?

- La oss ikke ta det på forskudd, men heller sette oss sammen. Det kan se ut som et flertall mener dette og jeg tror at regjeringspartiene vil lytte.

Regjeringen har, så vidt Aftenposten forstår, ikke drøftet saken, men det er helt klart at statsministeren mener dette er lite lurt.

Støttepartiene vil snakke med regjeringen først

Hos regjeringens støttepartier, Krf og Venstre, understrekes det at de vil snakke med regjeringen først.

Venstres innvandringspolitiske talsmann, André Skjeldstad, har sier han er glad for at Ap har skapt bevegelse i spørsmålet.

Han understreker at Venstre og KrF har en avtale om å snakke med regjeringspartiene først, før de går til resten av opposisjonen for å snakke om saker som virker inn på budsjettet.

Han tror ikke det er nok å gjøre som Erna Solberg vil, og hjelpe flyktningene i nabolandene.

— Vi må se på hva vi kan gjøre der også. Dette er en av historiens store flyktningekatastrofer.

Mot Krf-landsmøte

Også Geir Tokstad i Kristelig Folkeparti henviser til avtalen med regjeringen.

— Vi har en samarbeidsavtale med regjeringspartiene og vil forhandle med dem først, sier Geir Toskedal i Kristelig Folkeparti.

KrF har sitt landsmøte 8. til 10. mai. Da kommer det opp forslag om at partiet skal følge Venstre, Ap og SV, og foreslå at Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra Syria. Toskedal vil ikke si noe om hvilket nivå KrF vil legge seg på. Men de fleste regner med at partiet vil følge de andre.