Politikk

To av tre sier nei til reservasjon for leger

BØ I TELEMARK (Aftenposten): To av tre spurte i Aftenpostens nasjonale undersøkelse sier nei til å gi leger reservasjonsrett. I dag legger Regjeringen frem sitt forslag til lovendring.

  • Tine Dommerud
    Journalist

— De får finne seg noe annet å gjøre hvis de ikke vil gjøre alle legeoppgavene sine, sier Camilla Bjaaland (21), som sitter på kafé med venninnene sine i Bø sentrum.

Rett ved siden av ligger legesenteret som har ført til at kommunen har havnet midt i den opphetede debatten om leger, reservasjonsrett og abort.

Av Bø kommunes totalt syv leger, vil én ikke henvise til abort mens to nekter å sette inn spiral.

Samtlige av legene har fulle fastlegelister, med unntak av en av legene – som har reservert seg mot å henvise til abort.

Bjaaland mener leger ikke bør få reservere seg mot noe som helst.

— Jeg hadde byttet fastlege på flekken hvis min lege reserverte seg, sier 21-åringen.

— Ikke en rett

Hun er på linje med to av tre spurte i Aftenpostens undersøkelse om leger og reservasjonsrett. Bare 25 prosent svarer her "ja" på at fastleger bør ha reservasjonsrett mot å henvise til abort, mens 67 prosent sier nei.

I dag sender helseminister Bent Høie ut et forslag til lovendring, som skal gi leger mulighet til å reservere seg mot abort, på høring.

- 67 prosent av de spurte mener at fastleger ikke bør ha reservasjonsrett. Er Regjeringen i utakt med befolkningen?

— I Aftenpostens undersøkelse spørres det om fastlegene skal få rett til å reservere seg. Vi innfører en mulighet til å reservere seg, og denne muligheten sikrer pasientenes rettigheter, og er avgrenset til å dreie seg om abort, sier Høie til Aftenposten.

- Tror du de spurte ville svart annerledes dersom de ble spurt om legene skulle få mulighet til å reservere seg?

— Det er det vanskelig å spekulere om. Men innholdet i ordningen vi foreslår skiller seg vesentlig for den reservasjonspraksisen som er omtalt i mediene, og som trolig er grunnlaget for folks svar, mener helseministeren.

  • Vet du om leger som reserverer seg mot å henvise til abort eller andre helsetjenester? Ta kontakt med Aftenpostens journalist eller bruk vår krypterte varslingstjeneste.

reservasjonsrett_dag2_nett-q3x2g2KAM8.jpg

Negative Høyre-velgereNår det gjelder henvisning til abort, viser målingen at det er klart flertall mot reservasjonsrett blant velgere i alle partier bortsett fra KrF. 68 prosent av Høies egne Høyre-velgere sier nei, mens 62-prosent av Frp-velgerne gjør det samme.

Det var KrF som presset gjennom punktet om reservasjonsrett for leger da de forhandlet om samarbeidsavtalen med Solberg-regjeringen i oktober.

Spiral-nei

Aftenposten presenterte i går svarene fra kommuneoverleger i hele landet om leger og reservasjon. I de 254 kommunene vi har hentet inn informasjon fra, er det rapportert om totalt 20 leger som reserverer seg av samvittighetsgrunner.

Ni av disse reserverer seg mot å sette inn spiral hos kvinner, fordi de frykter dette vil føre til at befruktede egg støtes ut av kroppen og at spiralen på denne måten fungerer som et "abortmiddel".

Felles lister

På Pizzabakeren i Bø står Linn Therese Myhra (31) og laster inn paller med cola. Arbeidet går greit, selv om hun er gravid.

Hun venter sitt andre barn i juli, og etter fødselen har hun planer om å sette inn spiral.

Linn Therese Myhra (31) har tenkt på å sette inn spiral etter graviditeten. Hun misliker at to leger i Bø reserverer seg mot dette. Foto: Dag W. Grundseth

— Jeg vil gjerne gjøre det hos fastlegen min her i Bø. At legene nekter, synes jeg ikke noe særlig om, sier Myhra.Bø legesenter har tidligere uttalt at det ikke oppstår problemer når pasientene ønsker spiral eller aborthenvisning, fordi legene opererer med felles pasientlister.

Myhras fastlege er ikke blant dem som har reservert seg, men hun visste heller ikke at noen reserverte seg i det hele tatt før saken ble tema i mediene.

- Hvis jeg hadde gått til legen for å sette inn spiral, og fikk vite at legen ikke ville, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, sier hun.

På spørsmålet om leger også bør ha en rett til å reservere seg mot å sette inn spiral, er de spurte i Aftenpostens undersøkelse enda mer negative enn til spørsmålet om abortreservasjon: 73 prosent sier nei, mens 17 prosent sier ja. Regjeringens forslag åpner ikke for at leger skal kunne reservere seg mot å sette inn spiral.

Les også

Samvittighetens pris

To av tre spurte i Aftenpostens undersøkelse sier nei til reservasjonsrett for leger. Også to av tre i denne venninnegjengen sier nei: Kjersti Aasgaard (22) (t.v.) og Camilla Bjaaland (21) (t.h.) er imot reservasjonsrett, mens Liv Therese Byberg (25) synes leger bør ha mulighet til å si nei til å henvise til abort. Foto: Dag W. Grundseth

Les mer om

  1. Politikk
  2. Reservasjonsretten