Frp angrer bruken av ordet «snikislamisering»

Ketil Solvik-Olsen (Frp) tar selvkritikk på vegne av partiet.

— Når du ser hvordan ordet har blitt brukt senere, oppfatter vi at det var et dårlig ordvalg, erkjente Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen da han møtte internasjonal presse tirsdag ettermiddag.

Han ble spurt om partiet nå tok avstand fra begrepet Siv Jensen i sin tid lanserte i en tale til partiets landsstyre i 2009.

— Vi har ikke brukt det på en stund, for vi ser at det har blitt oppfattet feil, sa Solvik-Olsen.

Han forsvarte likevel tankegangen bak ordbruken:

— Det handlet ikke om at vi var mot muslimer. Det handlet om at norske regler ble forsøkt satt til side, av enkelte ekstreme islamistiske grupper, sa Solvik-Olsen.

Breivik-kobling

Han stilte sammen med FpU-leder Himanshu Gulati på pressekonferansen som ble arrangert for å motsi koblingene som har blitt gjort i utenlandske medier, mellom Frp og Anders Behring Breivik.

De protesterer også mot hvordan Frp av flere medier har blitt omtalt som høyrepopulistisk.

— Ja, vi har hatt en terrorist som medlem, men det var før han ble radikalisert. Jeg var også i partiet da han var i Oslo-fylkeslaget, men jeg må ærlig si at jeg ikke husker ham, sa Solvik-Olsen og fortsatte:

Les også

- Innvandrerkritisk parti med bånd til Breivik frem i norsk valg

— Han forlot også partiet, fordi han ikke så oss som en del av hans masterplan. Vi var for liberale, og delte ikke hans sak. Det er ikke lett å skjønne hvorfor han meldte seg inn i partiet, men det er ikke rart å se hvorfor han melde seg ut. For hans ideer har ingen plass i vårt parti, sa Solvik-Olsen.

- Liberalistisk

Nestlederen legger vekt på partiets liberalistiske tradisjon.

— Det vil være feil å kalle oss et populistisk parti, i den forstand at vi ikke har en grunnleggende ideologi, sa Solvik-Olsen.

— Elsk oss eller hat oss, men gjør det på rett grunnlag, avsluttet nestlederen sin innledning med.

Nestlederen ble utfordret på hvordan innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen, som i vår sa til Dagbladet bør utfordre internasjonale forpliktelser i innvandringspolitikken.

— Høyre har sendt brev til sine medpartier, der de sier at Frp støtter europeiske regler. Men det er noen områder der vi vil utfordre internasjonale regler, erkjente Solvik-Olsen.

- Trist

FpU-leder Himanshu Gulati trakk frem hvordan Frp var det tredje største partiet blant innvandrere ved forrige stortingsvalg.

— Det er trist når vi settes i bås som ekstremister, sa Gulati.

Også han understreket hvordan Breivik i sin tid forlot FpU fordi han ifølge sitt manifest mente partiet ikke gikk langt nok.

- Urimelig sammenligning

Med seg til pressekonferansen hadde Gulati og Solvik-Olsen professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

Han skulle fungere som ekspertkommentator for de utenlandske journalistene.

I sitt innlegg gjorde han et poeng ut av forskjellen mellom vitenskapelig begrepsbruk og folkelig forståelse.

Han sa det kan være grunner til å kalle Frp et populistisk høyreparti ut fra en vitenskapelig beskrivelse, men at det ikke betyr at Frp er sammenliknbart med mange av Europas radikale høyrepartier.

— Dekningen var urimelig, uriktig og fordomsfull, slo Aarebrot fast da han ble spurt av en av de utenlandske journalistene.

Les også

Kunnskapsløs sammenblanding av Frp og Breivik er dypt urettferdig

Aarebrot sier det er urettferdig å klassifisere Frp som høyreekstremt, selv om det ligger lengst til høyre i det norske parlamentet.— Det er urimelig å sammenligne Frp med Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna og Sannfinnene, som på en helt annen måte er enøyd opptatt av innvandringspolitikk, sier professoren.

Tybring-Gjedde-sitat

Han ble også utfordret til å karakterisere et utsagn fra Oslo-representant Christian Tybring-Gjedde:

- Han sa: Jeg står fremdels fast ved at vi graver vår egen kulturelle og etniske grav her i Norge, på grunn av innvandring. Jeg har vanskelig å se at dette ikke er fremmedfiendlig, Aarebrot?

— Jeg vil si det er xenofobisk og fremmedfiendlig. Jeg har liten sans for skriveriene til Tybring-Gjedde, men jeg har vært i landsmøter i flere partier, der folk utenfor ledelsen har uttalt ting som dette. Det ville vært annerledes hvis dette ble fremmet i forslag for Stortinget, eller sto i Frps program, meda Aarebrot.

Christian Tybring-Gjedde skrev i 2010 kronikken "Drøm fra Disneyland", som i ettertid fikk mye kritikk for sin harde retorikk.