Politikk

Solvik-Olsen reagerer på Navarsetes vei-telefon

Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Men statsminister Erna Solberg sier det ikke blir noen ny behandling av E16-traseen.

  • Geir Salvesen

– Det regjeringen her har gjort, er å gå ut over normal kutyme, spesielt i en sak hvor man utøver ren politikk når et annet politisk flertall er på vei inn. Det tror jeg mange reagerer på, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til Aftenposten.

Frp-statsråden kritiserer det han omtaler som hastverk fra den foregående regjeringen, men kommer ikke til å forsøke å omgjøre beslutningen om E16 gjennom Lærdal.

Les den rødgrønne regjeringens begrunelse for beslutningen her.

Les vurderingen fra Statens Vegvesen her (ekstern pdf).

Ringte kollegaen

NRK omtalte tirsdag hvordan daværende kommunalminister Liv Signe Navarseteringte miljøvernminister Bård Vegar Solhjell for å argumentere for at veien burde legges i tunnel.

Det ble også beslutningen, til tross for at Veivesenet hadde frarådet tunnel på grunn av de betydelig høyere kostnadene.

Beslutningen om å la veien gå i fjellet koster ifølge Veivesenet omtrent 400 millioner ekstra. Også fylkesmannen i Sogn og Fjordane hadde frarådet tunnel-løsningen.

Veien som ville vært det fremste alternativet til tunnel går ifølge NRK omtrent 300 meter fra hjemmet til Sp-lederen.

Beslutningen om veien ble tatt bare en uke før de rødgrønne gikk av, altså etter at det var klart at Høyre og Frp skulle ta over.

– Det å ta slike avgjørelser i store saker like før man går av, er noe regjeringen bør være forsiktig med. Den rødgrønne regjeringen kritiserte den forrige regjeringen i tidligere tilfeller, selv om det der dreide seg om mindre saker, sier Solvik-Olsen til Aftenposten.

– Vil departementet revurdere tunnelplanen og gjøre slik Veivesenet foreslo?

– Vedtaket er allerede gjort, men det er et annet departement som har styrt mest med dette, sier Solvik-Olsen.

Planavdelingen som tidligere lå i miljødepartementet ligger nå hos kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Nå er det opp til Stortinget å kontrollere Regjeringen. Regjeringen skal ikke kontrollere seg selv i denne saken, sier Solvik-Olsen og viser til at Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité har blitt oppfordret av Venstres Abid Raja om å se på saken.

Solberg: Ingen ny behandling

Statsminister Erna Solberg (H) sier imildertid at det ikke vil bli noen ny behandling av E16-traseen.

— Det er ikke på bakgrunn av dette grunn til noen ny behandling. Det må være faglige grunner for hvordan de valgene gjøres, så det må i så fall samferdselsministeren gjøre. Kontrollspørsmålet er for Stortinget, ikke for en ny regjering, sier Solberg til NTB.

Hun sier at hun ikke har noen prinsipielle synspunkt på hvordan dette er håndtert av regjeringen.

— Jeg tenker at det får Stortinget grave i, det skal ikke en ny statsminister gjøre på bakgrunn av en behandling som er gjort i forrige regjering, sier Solberg til NTB.

Får støtte

Andre har onsdag kommet ut og forsvart Navarsete.

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen bruker sin Facebook-side til å ta et kraftig oppgjørmed den gamle regjeringskollegaens kritikere.

- De representantene som aldri har fremmet en lokal sak får kaste den første sten på Liv Signe - deretter bør de trekke seg fra politikken fordi de er elendige ombudsmenn for sine velgere! Hvor er du Trine Skei Grande?, skriver Halvorsen.

Høyres stortingsrepresentant Arve Kambe, som leder Arbeid- og sosialkomiteen på Stortinget, støtter Navarsete på Twitter:

- Navarsete støttet sitt lokalsamfunn om veiløsning selv om Vegvesenet var mot. So what? Politikere må kunne jobbe for lokalsaker. Slutt nå!

Også SV-politiker Heikki Eidsvoll Holmås gir Navarsete full støtte i sosiale medier. Han kaller saken absurd:

— Helt utrolig at Liv Signe Navarsete eller noen som helst andre tillitsvalgte politikere kritiseres for å kjempe for en lokal sak eller saker som spilte en rolle for livet deres. Som om Vikctor Normann skulle mistenkeliggjøres for å flytte konkurransetilsynet til Bergen, Audun Lysbakken for å kjempe for pappaperm eller FrPs Helge Andre Njåstad for å få E39 nærmest mulig Austevoll. Det er jo blant annet derfor de er valgt! Helt absurd, skriver Eidsvoll Holmås på Facebook.

Les også

  1. - Skal det «kriminaliseres» å fremme lokale interesser?

  2. Raja vil ta E16-saken til kontrollkomiteen

  3. Flere ordførere mener Navarsete må gå i år

  4. Navarsete ringte Solhjell for å flytte ny europaveitrasé

  5. Ny nedtur for Navarsete

Les mer om

  1. Politikk