Politikk

Sandra Bruflot blir tredje kvinne som leder Unge Høyre

– Jeg er veldig glad for å bli innstilt som leder av Unge Høyre, sier Sandra Bruflot, som en periode i vinter mistet motivasjonen på grunn #metoo.

Sandra Bruflot vil etter all sannsynlighet bli valgt på landsmøtet i slutten av juni.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Sandra Bruflot rykket opp som fungerende leder i Unge Høyre etter at #metoo-saken felte den valgte lederen Kristian Tonning Riise.

Som 1. nestleder overtok hun styringen av UH i en svært krevende periode da varsler om seksuell trakassering strømmet inn. Det førte til at hun en tid alvorlig vurderte å trekke seg fra ungdomspolitikken.

– Unge Høyre er ikke tjent med å ha en leder som ikke er motivert, som ikke har lyst og som har mistet gløden. Nå sliter jeg med motivasjonen, det innrømmer jeg, sa hun til NRK i slutten av januar.

26-åringen understreket at hun mente alvor, men la til at hun forhåpentligvis kunne gå igjen lysten når hun hadde fått «det hele litt på avstand».

 • Sandra Bruflot: – Både i Høyre og Unge Høyre har noen menn hatt et usunt forhold til unge jenter.

Sier ja med en viss ærefrykt

Nå er det gått fire måneder. For en stund siden ga hun en intervju til Dagens Næringsliv der hun røpet at gnisten hadde kommet tilbake, og i dag kom bekreftelsen fra valgkomiteen i Unge Høyre om at hun er villig til å stille – og er innstilt som leder i perioden 2018- 2020.

– Jeg er veldig glad for å bli innstilt som leder av Unge Høyre. Samtidig er det med en viss ærefrykt, vi skal være det mest betydningsfulle ungdomspartiet i norsk politikk, og det å lede Unge Høyre er en viktig jobb. Det er landsmøtet som bestemmer, men hvis de vil ha meg er jeg klar for oppgaven, sier Sandra Bruflot i en kommentar gjengitt via UHs generalsekretær Maria Barstad Sanner.

Det er ingen ting som tyder på at hun ikke vil bli valgt på landsmøtet som avholdes på Gardermoen i slutten av juni.

Hun blir dermed den tredje kvinne i dette ledervervet. Kaci Kullmann Five og Ine Marie Eriksen Søreide er de eneste kvinnene som har ledet Unge Høyre før henne.

Valgkomiteens leder: knallsterk kandidat

– Det var veldig enkelt for oss å innstille på Sandra som leder. Gjennom de erfaringene, ferdighetene og ambisjonene hun har, er hun en knallsterk lederkandidat isolert sett. I tillegg har hun allerede vist at hun kan styre Unge Høyre på en glimrende måte. Jeg vet at det er veldig mange i Unge Høyre og Høyre som gleder seg til å følge med på hvordan Sandra kommer til å lede Unge Høyre i årene som kommer, sier lederen i valgkomiteen, Syver Hanken i en pressemelding.

Han opplyser at de har «satt sammen et lag bestående av Unge Høyres største talenter.»

Som 1. nestleder har valgkomiteen innstilt Daniel Skjevik Aasberg fra Oslo/Nordland, mens Ola Svenneby Hedmark er innstilt som 2. nestleder. Ellers er følgende foreslått som sentralstyremedlemmer: Nicolai Øyen Langfeldt Oslo, Elizabeth Sire Nordland, Amalie Gunnufsen, Agder/Oslo og Lasse Fredheim Rogaland/Hordaland.

Les mer om

 1. Seksuell trakassering
 2. Unge Høyre
 3. Kristian Tonning Riise
 4. Høyre (H)
 5. Nordland