Slik blir Ap uten Jens Stoltenberg

Jens Stoltenbergs avskjed åpner for at nye talenter kan rykke oppover i partiet. Men hvem har kaliberet til Gro & co?
  • Mala Wang-naveen
    Mala Wang-naveen
  • Den eneste som kan hindre at Jonas Gahr Støre blir Aps nye leder, er Støre selv, sier politisk redaktør Harald Stanghelle.

Når Jens Stoltenberg nå går av som leder for å bli NATOs nye generalsekretær, er det duket for omrokkeringer i ledelsen i Arbeiderpartiet.

Dermed åpnes det i realiteten for to mulige scenarier:

  1. Nestleder Helga Pedersen styrer partiet frem til det ordinære landsmøtet i april 2015.
  2. Det innkalles til ekstraordinært landsmøte der en ny leder/ledelse blir valgt.

— Kun ny leder nå

Etter alt å dømme er Jonas Gahr Støre soleklar favoritt til å ta over partiledervervet.

Ifølge Aftenpostens kilder vil Ap mest trolig gjennomføre et løp der de kun velger ny leder nå, og avventer valgene av resten av ledelsen til det ordinære landsmøtet.

Helga Pedersen er ikke en aktuell lederkandidat, og flere ønsker derfor ikke at partiet ledes av henne helt frem til 2015.

— Hvis det blir innkalt til ekstraordinært landsmøte nå, hvor ledervervet er det eneste som er på dagsorden, vil vi få se en utbredt posisjonering gjennom høsten og vinteren. Da vil ting som virker opplagt og sannsynlig nå kunne endres, sier Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

Her er Aftenpostens gjennomgang av den nye Ap-eliten; lederfavoritten, nestlederkandidatene og jokerne:

Jonas Gahr Støre

afp000620281-qOTXN5Z0fh.jpg

Politisk redaktør Harald Stanghelle mener at den eneste som kan hindre at Jonas Gahr Støre blir Aps nye leder, er Støre selv. — Alt tyder på at han kommer til å si ja til den oppgaven, men han kommer til å tenke seg grundig om. Dette er et valg som kommer til å hindre ham fra å si ja til en internasjonal posisjon om et par år, understreker han.

— Han er 53 år og foretar et ganske viktig livsvalg akkurat nå. Støre er fortsatt et navn som blir nevnt rundt om kring i hovedsteder når viktige verv diskuteres, og han har opparbeidet seg et bredt kontaktnett, sier Stanghelle.

Jonas Gahr Støre har gjort lynkarriere i Ap, og var som statsråd en av landets mest populære politikere. Han har imidlertid ikke vokst opp i partiorganisasjonen, slik Jens Stoltenberg ogTrond Giske, og kjenner derfor ikke partiet like godt.

Hadia Tajik

afp000691314-2QvmJ6RaYA.jpg

Hun har vært rådgiver for Jens Stoltenberg og flere av hans statsråder, ble kulturminister i 2012 og leder nå justiskomiteen på Stortinget. — Hadia Tajik er kanskje det største talentet i norsk politikk, fastslår Harald Stanghelle.

Han er derimot ikke sikker på om hun vil bli en del av Aps nye ledergruppe.

— Det vil kanskje være en ulempe for henne hvis hun kommer for tidlig inn som nestleder. Tajik har blitt testet i Stortinget, testet som statsråd - riktig nok i et «lett» departement - men hun har likevel imponert. Hun har ro og snert nårt hun deltar i debatter, og hun har raskt klart å markere seg som justispolitisk talskvinne.

En meningsmåling VG offentliggjorde onsdag viser at Hadia Tajik er den mest populære av nestlederkandidatene. 33,6 prosent av de spurte foretrekker henne. Hun slår nestemann på lista med god margin;Trond Giske støttes av 12,5 prosent av de spurte.

Siden både Støre og Tajik representerer Oslo, kan det utelukke Tajik i denne omgang. Da NTB spurte henne om støtten tirsdag, svarte hun slik:

— Det er en hyggelig hilsen å få, men situasjonen jeg og partiet er i nå, gjør at det ikke er aktuelt.

Trond Giske

afp000451970-sOL4Wznvr5.jpg

Trond Giske har et bredt nettverk i Ap, og er vokst opp i organisasjonen. LO støtter den tidligere kulturministeren som Aps nestleder. Giske er en av få i partiet med forståelse for industrien, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi til Aftenposten.

— Trond Giske er den mest handlekraftige statsråden vi har hatt. Jeg synes Giske bør få en høyest mulig posisjon i Arbeiderpartiet, og hvis det er som nestleder så støtter jeg det, sier Sande til VG.

Flere medier skriver at en modell der to medlemmer er nestledere, én av dem kvinne, kan være løsningen for å få Trond Giske inn i partiledelsen. Andre avviser problemstillingen som hypotetisk og usannsynlig, skriver Dagbladet.

-Trond Giskeer i sin grunnholdning radikal, og han har gjort en imponerende jobb i Ap's valgkamper i Trøndelag. Han vil gjøre en fremragende jobb med å lede partiorganisasjonen, sier Gerd-Liv Valla til Klassekampen.

Helga Pedersen

afp000675004-gQZm0QCZjV.jpg

Pedersen har vært nestleder i Arbeiderpartiet og stortingsrepresentant for Finnmark siden 2009. En gang i tiden ble hun kåret til «den neste Gro», men nå spekuleres det i om hennes nestlederposisjonen kan stå i fare.Når Jens Stoltenberg forsvinner fra Arbeiderpartiet til høsten bør Helga Pedersen være en naturlig arvtaker, mener fylkesordføreren i Finnmark.

— Vi har et system der vi velger en ledelse, blant annet leder og nestleder. Da ligger det i kortene at om lederen blir utilgjengelig i kortere eller lengre tid er det nestlederen som trår til, sier fylkesordfører Runar Sjåstad til Dagsavisen.

- Det er ingen tvil om at Helga Pedersens plass har stått sterkt i partiet, står sterkt i partiet, og vil og må stå sterkt i partiet i framtida. Jeg håper ikke vi får en nestlederdebatt som følge av det som eventuelt skjer i partiet nå, sier stortingsrepresentant for Finnmark Kåre Simensen til Dagsavisen.

Helga Pedersen har bred støtte i landets tre nordligste fylker, og ønsket om geografisk bredde i ledergruppen kan være et argument for Pedersen, understreker Harald Stanghelle.

Raymond Johansen

afp000647445-ReBNK_gO4F.jpg

Johansen har vært Aps mektige partisekretær siden 2009, og har bakgrunn som rørlegger. I sin spede ungdom var han i en periode leder for Sosialistisk Ungdom, ungdomsorganisasjonen til SV, og deretter leder i Oslo SV.Før han ble partisekretær var han blant annet statssekretær i Utenriksdepartementet — for Ap.

- Raymond Johansen er en sterk og entusiastisk partisekretær, og en av meget få i Ap-ledelsen som har bakgrunn som arbeider. Det er ikke avgjørende i dagens samfunn, men det er heller absolutt ingen ulempe i et parti som fortsatt er så knyttet til fagbevegeelsen som Ap er, sier Harald Stanghelle.

Han tror Johansens fremtid i partiet vil bli en del av kabalen som skal legges i forbindelse med valget av ny leder.

— Vil han fortsette, så har jeg vanskelig for å se for meg at han blir utfordret. Jeg merker meg at Ger-Liv Valla har lansert Trond Giske som en muligpartisekretær, men jeg tror neppe det vil skje i en kamp mot Raymond Johansen.

Anniken Huitfeldt

afp000580290-Ux3LVLhkD8.jpg

Den tidligere AUF-lederen er vokst opp i partiet, representerer Akershus og var statsråd i den rødgrønne regjeringen fra 2008 til 2013.Harald Stanghelle tviler på at Huitfeldt vil ta skrittet opp i ledergruppen nå.

— Hun har en sentral posisjon i partiet og har vært tett knyttet til Stoltenberg og hans regime. Huitfeldt er definitvit erfaren og dyktig, men jeg vil bli overrasket dersom hun får en plass i for eksempel en ledertroika, hvis de velger det, sier Stanghelle.

— Det handler også om geografien, som vi journalister og kommentatorer gjerne undervurderer. Aps ledelse må vise en kjønnsmessig, aldersmessig og georgrafisk bredde.

Jette Christensen

jette-8imBvBpjX8.jpg

— Av de andre navnene, er Jette Christensen det jeg hører oftest. Hun er en del av Ap-fremtiden, men mangler kanskje litt erfaring fra toppen, sier Frank Aarebrot til VG.Christensen er stortingsrepresentant for Hordaland Ap og sitter i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité.

— Jette Christensen er veldig dyktig, lett å se for seg i norsk toppolitikk i mange år fremover, fortsatt ung, en av dem som har stått frem de siste 3 årene som en veldig tydelig sosialdemokratisk stemme, sier Harald Stanghelle.

Torgeir Micaelsen

FS00009139.jpg

— Micaelsen er glitrende. Han er nok den som imponerte med mest i forrige Stortingsperiode, sier Harald Stanghelle.Buskerud-mannen har vært fast på Stortinget siden 2005, men fikk aldri plass i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering. Han anses som et politisk talent, men mangler erfaring som statsråd.

— Micaelsen taklet oppgaven som finanspolitisk talsmann veldig bra. Nå er han helsepolitisk talsmann. Dermed har han dekket to av de tyngste politiske områdene. Jeg tviler på at han er akutell i nestlederspørsmålet, men vil ha en stor fremtid, sier Stanghelle.

— Når jeg blir spurt av utenlandske diplomater om hvem de bør merke seg, svarer jeg han og Tajik.

Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen (Ap)Alder: 33 årBydel: GrünerløkkaI dag: Stortingsrepresentant

Marthinsen representerer Oslo Ap på Stortinget, og er medlem av Finanskomiteen. Hun ble valgt inn på Tinget for første gang i 2005 og har vært et selvskrevent navn når unge, talentfulle Ap-politikere har vært tema.– Hun er en dyktig politiker og et solid kort for Ap, noe hun helt sikkert vil fortsette å være. Personlig tror jeg ikke at hun vil være aktuell for toppledelsen nå. Det har med både geografi og de andre kandidatene å gjøre, sier Harald Stanghelle.

Anette Trettebergstuen

afp000666587-JNbfuaTKvE.jpg

Trettebergstuen har bakgrunn fra AUF i Hedmark og representerer i dag Hedmark Ap på Stortinget.Hun kom inn som fast vara på Stortinget i 2012, har hatt fast plass siden 2013 og er medlem av Arbeids— og sosialkomiteen.

Som flere av de yngre, profilerte Ap-politikerne, har hun relativt kort erfaring. På den annen side vurderes hun av mange som et friskt pust i partiet.

Unge jokere

Tonje Brenna

Av unge, politiske talenter i Arbeiderpartiet, trekkes ofte Tonje Brenna, Prableen Kaur og Eskil Pedersen frem.

  • Tonje Brenna (født i 1987) har vært rådgiver ved Statsministerens Kontor under Jens Stoltenbergs tid som regjeringssjef, og ble deretter rådgiver i Justis— og beredskapsdepartementet under Grete Faremo.
  • Jusstudenten Prableen Kaur (født i 1993) er i dag Oslo bystyres yngste medlem. Hun er nestleder i AUF i Oslo og en av de tydeligste stemmene blant partiets ungdomspolitikere.
  • Eskil Pedersen (født i 1984), avtroppende AUF-leder, sto etter 22. juli frem som en sterk og tydelig stemme. Han har likevel møtt sterk motstand i hjemfylket Telemark og ble ikke valgt inn til Stortinget i 2013.
  • Dette er tre gode navn, men det er vanskelig å spå hva slags fremtid de kan få i politikken, sier Harald Stanghelle.

- Hvem tror du det er størst sjanse for at vi ser på Stortinget om ti år?

— Hvis jeg må svare på det spørsmålet, vil jeg si Tonje Brenna.