Politikk

Demonstranter kjemper for å beholde dagens abortlov

Det var stort oppmøte foran Stortinget i Oslo sentrum. Foto: Ketil Blom Haugstulen

«Ikke rør abortloven» er ett av slagordene når tusenvis skal demonstrere mot det de mener er Solberg-regjeringens forsøk på å svekke abortrettighetene.

 • NTB
 • Robert Gjerde
  Journalist

Lørdag ettermiddag er det ventet at 10.000 mennesker vil demonstrere mot Erna Solbergs «abortlovflørt» med KrF, og eventuelle endringer i abortloven.

Det er planlagt demonstrasjoner i 33 byer, blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, samt på mindre steder som Stjørdal, Volda/Ørsta og Bø.

I hovedstaden er det av arrangørene anslått at omkring 6000 kvinner og menn samles for å protestere. I tillegg vil det bli holdt støttemarkering for abortloven i Sverige.

– Kvinners rettigheter skal ikke svekkes

Statsminister Erna Solberg gir følgende uttalelse i en SMS til Aftenposten:

– Jeg har stor respekt for at dette berører og engasjerer mange. Jeg har selv gått i tog for retten til selvbestemt abort.

– Forutsetningen for å diskutere paragraf 2c med KrF er at kvinners rettigheter ikke skal svekkes. For meg er det grunnleggende.

Solberg ønsker ikke å si mer om saken i dag.

Budskapet til Regjeringen var tydelig. Foto: Ketil Blom Haugstulen

 • Bakgrunn: Hva skal stå i denne lovteksten? Det er stridens kjerne i den betente abortdebatten

Det er Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar som står for arrangementet i flere av byene. De tror demonstrasjonen kan bli like stor som da over ti tusen gikk i 8. mars-tog mot regjeringens forslag om reservasjonsretten.

Årsaken til at tusenvis nå tar til gatene er at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å diskutere endringer i abortlovgivningen for å få KrF med i regjering. Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utfordret statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre på å fjerne eller endre paragraf 2c i abortloven. Denne paragrafen åpner for abort etter 12. uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Les også

 1. Abortdebatten som kræsjlandet | Trine Eilertsen

 2. Mine anbefalinger til alle fruktbare kvinner | Tegnehanne

 3. Jeg ville ikke skrive denne kronikken. KrF og Høyres maktspill om abortloven gir meg ikke lenger noe valg. | Anne Natvig

 4. Ap til aksjon for å få svar på abortspørsmål fra statsministeren

Les mer om

 1. Abort
 2. Senabort
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)