Mazyar Keshvari (Frp) mener Sandberg bør vurdere fremtiden sin i partiet

Partikollegaen kaller reisen til Iran og Sandbergs omtale av landet i ettertid for hvitvasking av regimet.

Mazyar Keshvari raser mot Per Sandberg etter reisen til Iran. Nå ber han fiskeriministeren om å revurdere fremtiden sin i partiet.

– Å snakke om Iran som et ferieparadis, finner jeg svært sårende, sier Mazyar Keshvari (37) til NRK.

Han reagerer sterkt på den mye omtalte ferieturen til fiskeriminister og partikollega Per Sandberg (58). Han reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes (28) i sommer, og har fått krass kritikk etter at han kom hjem.

Keshvari sitter i landsstyret til partiet i dag. Tidligere var han innvandringspolitisk talsperson for partiet.

Keshvari reagerer spesielt på uttalelsene til Sandberg etter at han kom hjem fra ferien. Da fiskeriministeren besøkte Dagsnytt 18 mandag kveld, sa han dette:

– Jeg anbefaler på det sterkeste å ta en ferietur til Iran.

Det kaller Keshvari et forsøk på å til dels fordumme og hvitvaske regimet, siden det er badestrendene og kosen som trekkes frem ved reisen.

– Han nevner ikke med ett ord at kvinner ikke har lov til å bade på disse strendene, sier Keshvari.

Fiskeriminister Per Sandberg har fått sterke reaksjoner på ferien sin til Iran denne sommeren. Dette bildet ble lagt ut offentlig på hans Facebook-profil.

Sandberg avviser kritikken

Han mener nestlederen har bommet grovt.

– Dessverre har jeg ikke sett noen spor av refleksjon og selvkritikk i intervjuene han har gjort siden han kom hjem. Snarere tvert imot. Det har vært den ene fordummende bortforklaringen etter den andre, sier Keshvari.

Han ber Sandberg vurdere sin stilling i partiet fremover.

Sandberg avviser kritikken og sier han har stilt seg på folkets side i Iran.

– Jeg står skulder ved skulder med folket i alle land som ønsker mine og Keshvaris grunnleggende verdier. Ytringsfrihet, likestilling, demokrati og valgfrihet, også i Iran, skriver Sandberg i en uttalelse til NRK, og fortsetter:

Hvis dette er i strid med FrPs verdier, vurderer jeg lett min posisjon som 1. nestleder i partiet, sier Sandberg i en uttalelse til kanalen.

Får kritikk fra flere av sine egne

Mazyar Keshvari er ikke den eneste partikollegaen som kritiserer Sandbergs ferie og uttalelsene i etterkant. Også et annen kjent Frp-medlem, Christian Tybring-Gjedde, har uttalt seg til Aftenposten:

«Denne saken er altfor alvorlig til å gjøre den til en intern uenighet i FrP. Saken bør vurderes av Statsministerens kontor, og jeg synes det er påfallende vi enda ikke har hørt et ord fra henne, ei heller fra utenriksministeren», sa han.

Sandberg innrømmer feil

Torsdag kveld innrømmer Sandberg at han gjorde feil. Han skriver i en e-post til Aftenposten at han blant annet ikke burde tatt med jobbtelefonen på reisen.

– Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, skriver Per Sandberg i en e-post til Aftenposten og flere andre medier torsdag.