Kilder til Aftenposten: Per Sandberg trekker seg i dag

Aftenposten har sikre kilder på at Per Sandberg går av som fiskeriminister i dag.

Per Sandberg på pressekonferanse med statsminister Erna Solberg etter at han trakk seg som fiskeriminister.
Per Sandberg kom til Slottet noen minutter før 13 mandag.

Rett før klokken 13 mandag formiddag kom Per Sandberg til Slottet. Der skal det være ekstraordinært statsråd.

Per Sandberg trekker seg mandag som fiskeriminister, og det vil også bli utpekt ny fiskeriminister i dag. Det får Aftenposten opplyst fra to ulike kilder som har innsyn i prosessen.

Aftenposten får også bekreftet at Harald Tom Nesvik blir ny fiskeriminister.

Nesvik var parlamentarisk leder for Frp i forrige periode og takket før sommeren nei til å bli fylkesmann i Møre og Romsdal av hensyn til familien.

Nesvik har ikke besvart Aftenpostens henvendelser i dag.

Per Sandberg forlot Nærings- og fiskeridepartementet ved 1130-tiden mandag.

Skal svare på spørsmål

Senere i dag skal statsminister Erna Solberg svare på syv spørsmål som stortingsrepresentanter fra flere partier har stilt rundt Per Sandbergs Iran-reise.

I morgentimene jobbet embetsverket i tett kontakt med statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) med å dobbeltsjekke og finpusse alle formuleringer i svarene.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes var den første som stilte kritiske spørsmål knyttet til Iran-reisen.

– Det er forståelig at han konkluderer slik han gjør. Spørsmålet er om han har vært et unntak, eller om han er et eksempel på en elendig sikkerhetskultur i Regjeringen. Tar han nå en for laget, for å si det sånn, spør Fylkesnes.

Han mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål knyttet til Erna Solbergs håndtering i Regjeringen.

– Vi vet ikke om det er andre i regjeringen som har begått tilsvarende brudd på sikkerhetsreglene de siste årene og som ikke er blitt oppdaget i offentligheten, sier han.

Fiskeriminister Per Sandberg dro på ferie til Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes. Statsministerens kontor ble ikke informert om besøket før han dro dit.

Frp-nestor Carl I. Hagen sier at det var meget klokt at han trekker seg.

– Han hadde ingen annen utvei. Det begynte å bli et ganske kraftig opprør i partiet. Omsider har han handlet klokt.

– Burde Sandberg trukket seg tidligere?

– Jeg sier det på den måten: Omsider har han handlet klokt.

– Kan han fortsette som nestleder?

– Det kan jeg veldig vanskelig se. Fordi alt det som nå har skjedd, har åpenbart vært til skade for partiet.

– Er Sandbergs politiske liv over?

- Det har jeg ikke noen formening om, sier Hagen.

Brøt retningslinjer om reiseinformasjon

Per Sandberg har vært i hardt vær siden det ble kjent at han i juli var på en privat feriereise til Iran sammen med sin nye kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Sandberg har forklart at reisen til Iran kom i stand som følge av endrede ferieplaner.

Fiskeriministeren orienterte Statsministerens kontor om Iran-besøket først to dager etter at han ankom Iran.

– Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, opplyste han til NTB.

Det betyr at Sandberg brøt retningslinjene for statsråder slik de er nedfelt i «Håndbok for politisk ledelse».

Skulle til Tyrkia

Nettstedet Filter Nyheter avslørte at det på statsrådens ferieliste sto at han var på reise i Tyrkia.

Hverken Statsministerens kontor eller Nærings- og fiskeridepartementet visste at Sandberg befant seg i Iran før det den 16. juli dukket opp en e-post fra den norske ambassaden i Iran. Ambassaden videreformidlet en forespørsel fra iranske myndigheter om muligheten for offisielle møter med Per Sandberg under hans Iran-opphold.

Per Sandberg har forklart at det var «gode grunner» til at han i forkant ikke opplyste om ferieturen overfor Statsministerens kontor. Sandbergs datter sa lørdag til TV 2 at faren ikke ønsket å orientere om Iran-reisen før han dro fordi han er i konflikt med sin fraseparerte kone, statssekretær Line Miriam Sandberg. Hans tidligere ferieplaner skal ifølge datteren ha blitt lekket.

Tok med jobbtelefon

Sterkest kritikk har Per Sandberg fått for at han tok med seg jobbtelefonen til Iran.

Fiskeriministeren fulgte ikke sikkerhetsråd hverken fra PST eller Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Telefonen er i ettertid levert til PST for undersøkelser.

Fiskeriministeren har i ettertid tatt selvkritikk for at han tok med telefonen på reisen.

Kraftig kritikk fra sine egne

Etter at saken ble kjent 27. juli, mens Sandberg og Letnes fremdeles var i Iran, har det stormet rundt fiskeriministeren.

I Dagsnytt 18 avviste Letnes at hun har tilknytning til det iranske regimet. Hun forklarte sin deltagelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet, og fikk opphold i Norge i 2008.

Fremskrittspartiets første nestleder fikk kraftig kritikk fra egne partifeller etter intervjuet. Også Sandbergs deltagelse på Irans nasjonaldagsfeiring er blitt kritisert. I februar var han til stede på Akershus festning da den iranske ambassade feiret nasjonaldagen, som markerer seieren for revolusjonen i 1979 og innføringen av prestestyret.

Les også

Sikkerhetseksperter mener Sandberg var grenseløst naiv. – Han kunne like godt hengt en kubjelle rundt halsen

Statsminister Erna Solberg gjorde flere endringer i sin regjering i midten av desember 2015. Per Sandberg var en av Frp-politikerne som fikk plass rundt Kongens bord.

Sandbergs 21 år i toppolitikken

Per Sandberg har vært fiskeriminister i Solberg-regjeringen siden desember 2015. Fra 20. mars til 4. april 2018 hadde han også ansvar for Justis- og beredskapsdepartementet.

For de fleste kom utnevnelsen av fiskeriministerposten som er stor overraskelse.

Les også

Det er alltid en Sandberg-sak

Per Sandberg kom inn på Stortinget første gang i 1997, da som representant fra Nord-Trøndelag. Fra 2005 til 2017 representerte han Sør-Trøndelag. Han var ikke kandidat til Stortinget under valget i 2017.

Fra 2005 til 2009 var Per Sandberg leder i transport- og kommunikasjonskomiteen, og fra 2009 til 2013 ledet han justiskomiteen. 58-åringen har også vært medlem av Europautvalget og delegat til FNs generalforsamling.

I 2006 fikk Per Sandberg tillitsvervet første nestleder i Fremskrittspartiet.