Politikk

Bare SV sier nei til norsk militær innsats i Irak

Utenriksminister Børge Brende (H) åpner for å takke ja til USAs ønske om militært bidrag til å bekjempe IS i Irak.

Frp støtter norsk militær innsats i Irak. Bare SV er klart imot.

 • Thomas Olsen
  Journalist

Alle andre partier på Stortinget vil avvente Regjeringens forslag om et eventuelt norsk militært bidrag i Irak.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa i dag at Regjeringen vurderer om Norge skal bidra militært i Irak, ifølge VG. Norges bidrag kan dreie seg om såkalt militær kapasitetsbygging for å bekjempe ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Les også:

Les også

Offisielt fra USA: I krig med IS

– Først og fremst har vi varslet en ytterligere satsing på det humanitære området. Men vi har også en løpende vurdering av om vi skal, utover den humanitære innsatsen, også bidra med militær kapasitetsbygging. Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får, sier Brende.

Ap avventende

Ap-leder, og tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre sier Ap vil vurdere eventuelle forespørsler om å bidra militært i Irak dersom Regjeringen tar dette opp i Stortinget.

Jonas Gahr Støre

– Vi forstår at det pågår internasjonale samtaler om den samlede støtten til irakiske myndigheter i kampen mot IS. Vi støtter at Norge deltar i disse samtalene og vil vurdere eventuelle forespørsler dersom regjeringen tar dette opp med Stortinget, sier han.

SV-nei

SV er imot at Norge skal bidra militært i kampen mot IS. Partiet mener at Norge heller bør øke den humanitære hjelpen.

Bård Vegar Solhjell

– SV er skeptisk til at Norge skal delta i en krig i Irak, sier partiets nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

– Vi må gjøre alt vi kan for å bekjempe ekstremistene i ISIL, men vi tror en større militær invasjon kan skape flere problemer enn løsninger. Og vi mener det norske bidraget bør konsentreres om å gi store summer til humanitær hjelp, samt å ta imot flere flyktninger fra Syria og Irak, sier Solhjell videre.

Frp-ja

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier Regjeringen vil vurdere alle typer henvendelser om bidrag i kampen mot IS i Irak.

Siv Jensen

– Vi vil løpende vurdere alle typer henvendelser i dette som er en dynamisk prosess. Uttalelsene utenriksministeren har kommet med, er også i tråd med det vår stortingsgruppe har sagt, sier Jensen

FrP har lenge ønsket at Norge skal spille en mer aktiv rolle i kampen for å stanse grupperinger som Den islamske staten (IS) i Irak. Nestleder Per Sandberg har tidligere bedt Norge sende våpen til kurderne som kjemper mot IS i Irak.

— IS må knuses

Christian Tybring-Gjedde er Frps forsvarspolitiske talsperson. Han er glad for at utenriksministeren nå åpner for å vurdere militære bidrag, og mener det nå er på høy tid at norske myndigheter kommer på banen. Det må mer enn humanitær hjelp til for å stanse fremrykningen de ekstremistiske grupperingene i Irak og Syria, mener han.

— Vi mener humanitær innsats er vel og bra, men her er det veldige krefter på gang. IS må knuses militært, og Norge bør bidra i en koalisjon og bidra med det Nato vil etterspørre.

Christian Tybring-Gjedde.

Men Tybring-Gjedde ser ikke for seg at norske soldater skal delta i direkte strid.

Ikke bakkestyrker

— Jeg tror ikke det er aktuelt med regulære styrker på bakken. Jeg syns ikke vi skal være mer ivrige enn USA her. Men vi bør kunne bidra med materiell og rådgivere.

- Hva med å bevæpne kurdere eller andre som kjemper mot IS?

— Det er et stort dilemma. Vi kan ikke være sikre på hvor disse våpene ender opp etterpå. Men kurderne er de mest moderate i regionen, og jeg tror mer på støtte dem enn å bevæpne Assads styrker. Men det er viktig at vi tar et tak mot IS og knuser gruppen.

Les også:

Les også

Obamas tale i syv punkter

— Hva har skjedd siden UD avfeide Sandbergs forslag og avviste norske militære bidrag?

— At dette kommer før toppmøtet er kanskje et resultat av at man kanskje har følt seg litt isolert. Nå kommer Norge diltende etter. Jeg mener at vi må ha vårt moralske pass riktig innstilt og ikke gå og vente på alle andre land.

KrF glad

— Dersom vi får en henvendelse om militær bistand, så er dette noe vi bør vurdere. Vi må se på hva vi kan bidra best med i den koalisjonen for å hjelpe sivilbefolkningen i Irak, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad

Ropstad var første stortingspolitiker – utenom Frp-politikere — som tok tydelig til orde for at Norge må vurdere å bidra militært i kampen mot IS. Ropstad sa at dersom det kunne dokumenteres at det pågikk folkemord i Irak, så må Norge vurdere å bidra militært.

-Jeg er derfor glad for at Brende nå sier Norge vil vurdere å bidra også militært, hvis Norge blir spurt. Men et slik bidrag må forankres i folkeretten, aller helst via en FN-resolusjon, sier Ropstad.

Han sier han er glad for de signaler USAs president har gitt om USA ønsker en bred koalisjon som også kan inkludere muslimske land som Egypt, Qatar og Saudi-Arabia.

— Dette må ikke fremstå som vestens kamp mot muslimer, uten forankring i folkeretten.

Ropstad sier han er skeptisk til et eventuelt norsk engasjement i Syria på grunn av den uavklarte situasjonen i landet.

Må lære av Libya-aksjonen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er skeptisk til norsk militært engasjement, men vil ikke avvise det. Han vil først se hva Regjeringen legger frem for Stortinget.

Trygve Slagsvold Vedum

— Jeg mener vi først og fremst må satse der vi er gode, på den humanitære siden, sier Vedum.

Han sier historien har vist at man skal være ytterst forsiktige med å involvere seg militært. Han prossessen i forbindelse Norges bidrag i Libya-aksjonen - under den rødgrønne regjeringen som inkluderte Sp - ikke var noen suksess.

— Vi må lære. Jeg tror ikke noen er glade i etterkant for hvordan vi endte opp med at Norge deltok i Libya-aksjonen. Det var ikke et eksempel til etterfølgelse. Blant annet hadde vi ingen ordentlig debatt før Norge meldte inn styrker. Stortinget diskuterte først saken etterpå. Det må ikke skje igjen. Vi ha en kritisk debatt om dette, sier Vedum.

Få full oversikt:

Les også

 1. Dette er IS

 2. Broren: «Han var alltid der når jeg trengte ham»

 3. Ny IS-halshogging vekker avsky

 4. Egypt: -Ikke kjemp bare mot IS 

 5. Et fristed for Bagdads bokelskere

 6. Norge bør bidra i kampen mot IS

 7. CIA: IS har mellom 20.000 og 30.000 krigere

Les mer om

 1. Politikk
 2. Den islamske staten (IS)