Politikk

Ap-kilder: Et parti lammet av konflikter

Et medlem av sentralstyret i Ap beskriver et parti som er lammet av samarbeidsproblemer.

Ledelsen i Ap, fra venstre nestleder Trond Giske, partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og Kjersti Stenseng. Foto: Bjørge, Stein

 • Thomas Spence
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Thea Storøy Elnan
  Journalist

Aps sentralstyre møttes torsdag kveld i telefonmøte som ble avsluttet før klokken 2300.

Jonas Gahr Støre åpnet og orienterte styret om behandlingen av varslingene mot Trond Giske. Etter det Aftenposten forstår, var det flere som tok ordet uten at det oppsto en debatt om den vanskelige saken.

Det lyste i kontorene til Arbeiderpartiet på Youngstorget torsdag kveld. Sentralstyret ble innkalt til et ekstraordinært telefonmøte for å drøfte kritikken av nestleder Trond Giske. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Forut for møtet var flere sentralstyremedlemmer kritisk til ledelsens håndtering.

Et sentralstyremedlem beskriver overfor Aftenposten et parti ute av styring med ordene «partiet er i fri flyt». Kilden beskriver en partiledelse preget av en svært dårlig relasjon mellom de to nestlederne og en konfliktsky partileder som til tider er fraværende når det stormer i partiet.

– Det er en dysfunksjonell ledelse som ikke klarer å håndtere de daglige krisene, sier kilden.

Aftenposten er kjent med at oppfatningen av at den nåværende Ap-ledelsen er fraværende og utydelig, også deles av flere medlemmer av stortingsgruppen.

Til Aftenposten sier en kilde i stortingsgruppen at Støre fremstår som lammet, og at arbeidet i gruppen er sterkt preget av at partilederen bruker mye tid på uroen i partiet.

Saken blir mer alvorlig

En annen kilde mener at dette i utgangspunktet ikke var en sak som dreide seg om politikk, men om Giskes oppførsel.

– Men den har nå vokst og blitt en alvorlig sak idet partilederen måtte ta tak i den, sier kilden.

Dagens Næringsliv skrev onsdag at Jonas Gahr Støre skal ta opp fire nye varslingssaker om uheldig oppførsel med Trond Giske.

Torsdag ettermiddag ble det, gjennom en pressemelding fra Arbeiderpartiet, gjort kjent at dette møtet ble holdt på hemmelig sted torsdag morgen. Til stede på møtet var Støre, Aps partisekretær Kjersti Stenseng og Trond Giske.

– Kjersti Stenseng og jeg har i dag hatt en gjennomgang sammen med Trond Giske av varsler som er kommet inn til partiet, vedrørende ham, sier Jonas Gahr Støre i pressemeldingen -som har tittelen «Vedrørende varsler mot nestleder Trond Giske».

Støre svarer på Facebook

Støre, nestleder Hadia Tajik og en rekke andre Ap-politikere gjorde seg utilgjengelige etter at saken sprakk onsdag. Ved 21.15-tiden onsdag kveld la Støre ut følgende melding på Facebook:

«Angående kveldens oppslag om varsling av saker i Arbeiderpartiet. Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker i kveld. Men jeg vil igjen understreke at alle varsler som kommer til vårt parti blir tatt på alvor. Jeg har full tillit til at partikontoret og partisekretæren håndterer varsler på en skikkelig måte.»

Men flere Aftenposten har vært i kontakt med, etterlater ingen tvil om at de nye påstandene mot Giske har gjort saken mer alvorlig og nå involverer Støre direkte.

Del av en svertekampanje

Flere kilder Aftenposten har snakket med, tolker saken som en del av en pågående svertekampanje mot Giske.

Først ble Giske kritisert for å ha fraskrevet seg ansvaret for valgkampstrategien etter valgnederlaget i høst.

Så ble det bråk da Giske krevde og fikk rollen som finanspolitisk talsmann for partiet.

 • Oslo Ap: Opprop om metoo-kampanjen

Kjent for landsmøtet

Sentralstyremedlemmet mener at både partiet og landsmøtet var kjent med at det fantes historier om Giske.

– Det var velkjent da han ble valgt til nestleder, sier kilden.

Vedkommende mener likevel Giske kan være ferdig som nestleder hvis det kommer frem flere og mer alvorlige saker om hans oppførsel overfor kvinner. Hvis han kommer gjennom dette, kan han derimot komme styrket ut, mener kilden.

Sentralstyremedlem: – Giske er utsatt

Aftenposten har vært i kontakt med mange av Arbeiderpartiets fylkesledere. Flere ønsker ikke å kommentere saken eller oppgir at de ikke vet nok om det som skjer i hovedstaden til å si noe.

Fylkesleder i Aust-Agder Arbeiderparti, sentralstyremedlem Jon Rolf Næss, kjenner bare til varslingssakene mot Giske gjennom det han har lest i mediene, men tror dette handler om en svertekampanje mot Giske.

– Han er en sentral politiker og dermed utsatt. Jeg vet ikke hva motivene for det er, men at han er utsatt for en svertekampanje, det tror jeg, sier Næss.

Han er uenig i påstanden om at partiet nå er lammet og at ledelsen er dysfunksjonell i møte med varslingene.

– Det stemmer ikke at partiet er lammet. Støre og partiledelsen kan ikke reagere før de har fått litt tid på seg. Det virker tvert imot som om Støre håndterer dette bra, sier Næss.

– Flere i Aps ledelse, deriblant Støre, understreker at det skal være takhøyde for å varsle. Men hvor reell er egentlig denne takhøyden?

– Jeg håper jo at det er lav terskel for å varsle og at det gis beskjed når trakassering og overgrep skjer. Det skal ikke skje. Det skader partiet.

Fylkesleder: – Aldri hørt om upassende oppførsel

Stanley Wirak, fylkesleder i Rogaland, mener det at Støre nå har innkalt Giske til møte, viser at ledelsen gjør en riktig innsats.

– At det er toppsjefen som handler og går til kilden for varslingene med en gang, viser at Støre er en god leder og tar varslingene på største alvor, sier han.

Han har aldri hørt om upassende oppførsel fra Giskes side.

– Disse sakene som nå kommer opp, er fullstendig ødeleggende for oss. Men hvis det er noe å rydde opp i, så skal vi rydde og komme styrket ut av det. Jeg tror folk har tillit til at Støre håndterer dette på en god måte, sier Wirak.

– Samarbeider med Stenseng

Partileder Jonas Gahr Støre svarte følgende da Aftenposten la frem påstandene i denne saken:

«Jeg ønsker ikke å kommentere anonyme kilder. Jeg håndterer de sakene partiet står i med respekt for dem som er involvert. Det gjør jeg i nært samarbeid med partisekretær Kjersti Stenseng.»

Senere torsdag ettermiddag sa Støre dette i en pressemeldingen etter at Giske var kalt inn på teppet:

– Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig. Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene, sier Støre.

Giske: Beklager sterkt

Giske sier dette i samme pressemelding:

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, sier Giske.

Sentrale medlemmer i Aps stortingsgruppe opplyser om at ledelsen i partiet har bedt om «full radiotaushet», altså at ingen uttaler seg til mediene.

NB! Podkasten Aftenpodden kommer hver uke, og snakker denne uken om blant annet problemene i Ap, og #metoo: Har du Spotify? Følg denne lenken. Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner. Bruker du Iphone? Følg denne lenken.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Trond Giske
 3. Jon-Rolf Næss
 4. Varsling