Sylvi Listhaug: «Det var verken min mening eller hensikt å såre noen»

Sylvi Listhaug (Frp) la tirsdag kveld ut en kommentar om Facebook-debatten som har rast de siste dagene.

Justisminister Sylvi Listhaug sier det ikke var meningen å såre noen med Facebook-innlegget hun publiserte forrige uke.

Justisministeren skriver at det mye omtalte Facebook-utspillet i forrige uke ikke var ment å såre noen.

«Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet. Det ville vært fullstendig forkastelig. Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på.»

Videre skriver justisministeren:

«Denne debatten har bevisstgjort meg og mange andre hvor viktig det er å ta hensyn til alle de som har opplevd terror.»

Tirsdag kveld var fortsatt det omstridte Facebook-innlegget til justisministeren fortsatt publisert på hennes Facebook-side. Onsdag ettermiddag ble posten fjernet. Statsråden understreket at årsaken var en rettighetstvist med fotografen.

Innlegget på Listhaugs Facebook-side har fått kritikk fra både høyresiden og venstresiden i norsk politikk.

Innlegget til Listhaug, hvor hun kritiserer Arbeiderpartiet for å sette hensynet til terrorister over nasjonens sikkerhet, har fått voldsom oppmerksomhet de siste dagene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har blant annet kalt statsminister Erna Solberg «feig». Ifølge Støre burde Solberg forlangt at Listhaug slettet det omstridte innlegget.

En rekke politikere i Høyre har også kritisert Listhaug og bedt henne om å beklage terror-utspillet.

Les også

Utøya-overlevende: – Oppfatter det ikke som en beklagelse

Jensen tar Listhaug i forsvar

Frp-leder Siv Jensen bruker Facebook til å ta sin partifelle og regjeringskollega Sylvi Listhaug i forsvar.

Sent tirsdag kveld la Jensen ut et Facebook-innlegg der hun sier tidspunktet for debatten om å frata fremmedkrigere det norske statsborgerskapet ble galt.

Hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre går «langt over streken for anstendig debatt» i hans reaksjon på det omstridte bildet Listhaug la ut med en tekst om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

«Sylvis budskap har ingen sammenheng med 22. juli, og hun har selv sagt at dette ikke var hennes intensjon. (...) Det å mene at Sylvi la ut dette med overlegg er langt over streken. Hun har selvfølgelig ikke hatt et ønske om å såre overlevende og etterlatte etter Utøya-terroren», skriver finansminister og Frp-leder Jensen videre i innlegget sitt.

Hun sier terrorbekjempelse er en viktig sak som må snakkes om og synes det er synd at forslaget stemmes ned. Jensen omtaler forslaget om å frata fremmedkrigere statsborgerskap som et av flere viktige forslag «for å bekjempe fremmedkrigere og avverge terror raskt».

Solberg: – For tøff

Erna Solberg ville i helgen ikke irettesette Listhaug for sitt omstridte Facebook-innlegg.

Da statsministeren møtte pressen før budsjettkonferansen i Hurdal mandag morgen, gikk hun litt lengre i sin kritikk.

– Formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff, og har ført til at retorikken i saken overdøver substansen i den, sa Solberg til NTB.

Frp-veteran Carl I. Hagen mener statsministeren burde gitt Listhag ros, ikke kritikk.

– Det er utidig av statsministeren å kommentere Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg slik hun gjorde. Når noen henger bjellen på katten, så burde hun gi full støtte i avveiningen mellom rettssikkerhet for norske borgere og om terrorister skal beholde pass og få være i Norge, sa Hagen til Aftenposten mandag.

KrF krever beklagelse

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen må beklage i Stortinget etter Facebook-innlegget og måten det er håndert på.

– Det er naturlig for KrF å ta opp regjeringens kommunikasjon i denne saken. Jeg vil be ansvarlig statsråd beklage den kommunikasjonen som regjeringen har utvist i denne saken ved Listhaugs publisering på Facebook, sier Hareide til NRK.