Ap fikk stoppet innlegg på kritisk Facebook-side

Er Ap uten humor og en arvtager av sensurmetodene fra Sovjet-staten? Eller er det riktig å stoppe kritiske Facebook-innlegg med begrunnelse i opphavsrett til bilder? Det handler dagens nettstrid om.

Her er den sensurerte Facebook-siden.

Den heter Rødgrønn humor , Facebook-siden som før striden torsdag hadde over 11.000 likes. Og som økte med over 1000 likes på bare et par timer ettersom nyheten om feiden mellom Arbeiderpartiet og nettsiden spredte seg som en farsott på nettet og fremkalte skarpe kommentarer både på Facebook og Twitter. «Sensur», «Nord-Korea» og andre lignende betegnelser ble brukt fra kritikernes side.

Her er det manipulerte bilder av den ene og den andre Ap-toppen. Og med politisk humor som redskap.

En av tvitrerne var Thomas Steen:

— Jeg kastet meg inn fordi Arbeiderpartiet bruker opphavsretten til å stanse ytringer som de ikke liker, men jeg selv har ingenting med nettstedet å gjøre. Jeg visste ikke om det før samme dag, sier han.

Uklart

Det er ikke klart hvem som er opphavet til nettsiden. Aftenposten lyktes ikke å få fatt i opphavspersonen eller personene. Men det ble i går lagt ut følgende erklæring:

«Som mange av dere sikkert har fått med dere er denne siden nå under «angrep» fra Arbeiderpartiet. Ap har angrepet denne siden flere ganger før og det som fikk dem til å reagere denne gangen var et bilde vi la ut med Anniken Huitfeldt der vi påpekte det fakta at ledigheten øker i Norge og at det nå er flere ledige i Norge en da de borgerlige styrte.»

Les også

Den ene tvitrer. Den andre foretrekker Facebook

Kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet sier at kommentarer eierne lar stå på nettsiden sammenligner Norge med Sovjet, omtaler politikere som quislinger og mener de burde vært siktet for landsforræderi. — Hvor mange ganger har Arbeiderpartiet stoppet Facebook-sider hos "Rødgrønn humor"?

-Vi har ikke stoppet noens side. Hvis Facebook har midlertidig suspendert siden deres på noe tidspunkt, må Facebook svare for det selv.

- Men dere har tatt kontakt med Facebook flere ganger over disse sidene. Hvor mange?

-Jeg har ikke nøyaktig antall, men det dreier seg om få tilfeller. Det handler om bruken av noen enkeltbilder som ikke tilhører dem, sier kommunikasjonssjef Gulbrandsen.

- Hvorfor har dere bedt Facebook gjøre disse inngrepene?

— Som regel sier vi ifra når bildene våre benyttes uten at lisensen de er publisert under er tatt hensyn til. Det innebærer at bildet må krediteres, og at det ikke kan endres, bearbeides eller bygges videre på.

Flickr

"Rødgrønn humor" oppgir at de har hentet bildene fra Flickr.com, bildedelingstjenesten der folk og institusjoner og partier kan legge ut bilder av seg og sitt.

Det kan tas forbehold om at bildene ikke skal endres og det har Arbeiderpartiet gjort. Og det er dette forbeholdet partiet bruker for å stanse nettsiden.

- Har ikke Arbeiderpartiet humor?

Les også

- USA overvåker sosiale medier

— Vi diskuterer gjerne humor med dem som står bak siden, baksiden er at vi ikke vet hvem som står bak. Men selvfølgelig tåler vi politisk satire. Det er få som karikeres oftere enn politikere. - Hadde dere reagert hvis noen brukte bildene til noe som var positivt for Ap? Hvis svaret er nei, betyr vel det at det er innholdet dere har reagert på?

-For alle som har lyst til å vite hva Arbeiderpartiet egentlig mener, eller vil diskutere politikk med oss, anbefaler jeg Facebooksiden vår, som har over 50.000 følgere.