Politikk

Sp: - Listhaug går for langt

Senterpartiet mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har «forkludret» asylforliket ved å prøve å ta omkamp på Frps primærstandpunkter.

Sylvi Listhaug og Regjeringens innstramningsforslag møter motbør - nå også fra Sp.
  • Ntb

Tirsdag går høringsfristen ut for Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. Forslagene, som er en oppfølging av asylforliket på Stortinget før jul, har møtt kritikk fra en rekke instanser.

Les også:

Les også

Ap: - Regjeringen holder tilbake opplysninger om og konsekvenser av innstramming

Sp var i høst regjeringens tydeligste allierte på Stortinget i ønsket om en strengere asyl— og innvandringspolitikk. Nå mener Sps innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni at Listhaug har dratt asylforliket altfor langt i forslagene som hun har lagt fram.

Heidi Greni

— Jeg er veldig skuffet over statsråden. Flere av forslagene går utover forliket. Listhaug kjører på med Frps primærstandpunkt. Det er svært uheldig. I dagens situasjon trenger vi en statsråd med politisk handlekraft, ikke en som driver med politisk spill, sier Greni til NTB.

- Familienekt

Det er særlig forslagene til innstramming av familiegjenforening, og forslaget om at alle mindreårige enslige asylsøkere kun skal få midlertidig opphold, som provoserer i Sp.

Erna Solberg:

Les også

- Det er alltid problemer med å returnere folk

— Listhaug sier de vil ha familiegjenforening først etter fire år, men i praksis betyr det åtte-ni år. Hele begrepet familiegjenforeningen blir for meg da rart. I prinsippet blir det da enklere å si at vi nekter familiegjenforening, sier Greni.

Stort handlingsrom

- Men Sp ber i forliket regjeringen legge fram et lovforslag om å stramme inn retten til familieinnvandring. Hva er det dere ønsker isteden?

— Det er ganske mange trinn mellom det vi har i dag og det Listhaug nå legger opp til. Vi har et stort handlingsrom her, uten at jeg vil gå i detalj på det før vi får diskutert det i partiet, sier Greni.

- Ikke på innsiden av menneskerettighetene

Hun peker på at forutsetningen for forliket var at innstrammingene ikke skulle bryte med Norges internasjonale forpliktelser.

Lurer du på hva Carl I. Hagen mener?

Les også

- Asylsøkere skal utføre en del av jobben i mottakene selv

Les Stanghelles kommentar:

Les også

Arbeiderpartiets spagat

– Nå har vi fått flere tilbakemeldinger på at disse forslagene ikke holder seg på innsiden av menneskerettighetene, og det er avgjørende for Sp, sier hun.

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har allerede varslet at de ikke vil støtte forslaget om fire år i arbeid eller utdanning før familiegjenforening. Også Venstre vender tommelen ned.

– Vi er sterkt kritiske til dette forslaget, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann André N. Skjelstad til NTB.

Skeptisk

Når det gjelder forslaget om å gi alle mindreårige enslige asylsøkere midlertidig opphold fram til de er 18 år, sier Greni at hun synes det ikke blir riktig at barn som har bodd flere år i Norge, skal risikere å bli sendt ut igjen. Hun sier hun også ser store problemstillinger ved forslaget om å opprette retursentre for mindreårige asylsøkere i hjemlandene.

Les også

FNs barnefond føler seg misbrukt av Sylvi Listhaug

Les hva Knut Arild Hareide mener:

Les også

- Ingen grunn til bekymring for mine eller Sylvi Listhaugs barn

KrFs stortingsgruppe har allerede vedtatt å si nei til dette forslaget. Venstre er også sterkt kritiske til dette forslaget, sier Skjelstad.

Ap har foreløpig ikke ønsket å kommentere dette punktet.

Sak for Stortinget snart

Listhaug har varslet at hun vil legge fram en sak for Stortinget så raskt som mulig etter at høringsrunden er ferdig.

Heidi Greni er klar på at det haster å få vedtak på plass.

— Derfor er det så dumt at statsråden har forkludret bildet ved å gå utover forliket. Jeg hadde trodd dette skulle bli en rask og enkel behandling, men nå blir det en mye mer uryddig behandling i Stortinget, sier hun.

Les også

  1. Erna Solberg ble grillet om asylpolitikk på BBCs Hardtalk

  2. Siv Jensen mener innstrammingstiltak er helt nødvendig

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Migrantkrisen i Europa