Ti kjappe med Unge Venstre: – Det er mye tryggere å ha et weed-monopol

Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre, synes det er synd at rusreformen ble «drept».

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tok med en saks til intervjuet fordi det representerer Venstre godt. – Vi skal kutte klimagassutslippene, sier han.
 • Ellen Eriksen
  Journalist

1. Hva er du mest uenig med Venstre i?

– Landbrukspolitikken. Unge Venstre ønsker å bygge ned tollmurer og statlig subsidiering. Venstre tar en litt annen retning. De er mer opptatt av å beskytte norsk landbruk fra konkurranse.

2. Skal homoterapi være lovlig eller ikke?

– Det bør være ulovlig. Det er en forferdelig praksis. Vi skal gjøre alt vi kan for å gjøre det ulovlig.

3. Hvor bør vi sette grensen for selvbestemt abort?

– Uke 18. Vi skal fjerne abortnemndene slik at kvinnen kan bestemme selv. De aller fleste kvinner får jo godkjent abort, så hvorfor skal vi tvinge dem til å gå gjennom en nemnd? Det er helt unødvendig.

4. Hva er det viktigste dere vil gjøre for å løse klimakrisen?

– Kort sagt: Det skal være dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig. Vi må også gjøre det FN ber oss om: stanse oljeletingen. Men da må vi også satse mer på fornybar energi, slik som vindkraft og havvind.

5. Burde elever komme inn på videregående basert på hvor de bor, eller på hvilke karakterer de har?

– Vi er for fritt skolevalg. Det vil si at det er elevenes prestasjoner som teller, ikke postnummeret. Dette gir mest makt og valgfrihet til elevene.

6. Burde vi spise mindre kjøtt i Norge?

– Ja, vi spiser mer enn det som er bra for oss selv og klimaet. Slik det er nå, er vi nødt til å importere store mengder kraftfôr. Det går på bekostning av regnskogen. For å unngå dette burde blant annet landbruket betale CO₂-avgift. Jeg spiser kjøtt selv, men burde nok spise litt mindre av det.

7. Bør vi innføre en samtykkelov?

– Ja. Dagens lovverk er altfor dårlig. Det beskytter ikke folk som er i en veldig sårbar situasjon. Det er mange tilfeller som uten tvil er voldtekt, men som dagens lovverk ikke omfatter.

8. Hvordan vil dere fjerne rasisme?

– Det er viktig å være antirasist i hverdagen og støtte organisasjoner som jobber med dette. Men jeg synes også at politikere må snakke mer positivt om innvandrere. Det har aldri gått bedre med landets innvandrere, flere lærer seg norsk og flere er i arbeid. Dette må vi snakke mer om!

9. Skal det være straffbart å bruke, kjøpe eller være i besittelse av mindre mengder narkotika?

– På ingen måte. Det var fryktelig synd at Arbeiderpartiet drepte rusreformen. Vi vil også legalisere cannabis. Det er mye tryggere å ha et weed-monopol som vi kan regulere. Da vet man hva man får i seg, i tillegg til at man ikke gir penger til kriminelle.

10. Hvordan skal flere unge komme seg inn på boligmarkedet?

– Vi vil fjerne egenkapitalkravet for førstegangskjøpere. Man må ikke ha en liten formue for å bli boligeier. Flere må også få muligheten til å få statslån i Husbanken. Samtidig er det viktig at vi demper prisveksten på boligmarkedet.


 1. Les også

  Ti kjappe med Fremskritspartiets ungdom: Politikerne skal ikke mene noe om kjøttspising

 2. Les også

  Ti kjappe med Grønn Ungdom: – Man skal merke klimapolitikken

Les mer om

 1. Stortingsvalget 2021
 2. Ti kjappe med ungdomspartiene
 3. Unge Venstre