Martin Kolberg hardt ut mot Støre

Arbeiderparti-veteranen Martin Kolberg tar et kraftig oppgjør med Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre i en ny bok.

Martin Kolberg sier behandlingen han fikk av Ap-leder Jonas Gahr Støre høsten 2017 gjorde at han mistet fotfestet. Kolberg ble da vraket som medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Her er begge på et landsstyremøte i Ap i 2018.

Det skriver NRK.

Det er i Martin Kolbergs biografi «Tillitsmannen», som slippes tirsdag, at Aps tidligere partisekretær gir sin versjon av det som skjedde med ham – og med partiet – etter det katastrofale stortingsvalget i 2017.

I boken forteller Kolberg for første gang hvordan han reagerte da han høsten 2017 ikke fikk fortsette i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Kolberg hadde sittet åtte år i samme komité og hadde sett frem til å avslutte stortingskarrieren sin med fire nye år samme sted.

Isteden ble Kolberg plassert i den prestisjetunge utenriks- og forsvarskomiteen, selv om han ikke behersker engelsk spesielt godt.

«At du skulle gjøre det samme – det hadde jeg aldri trodd, Jonas.»

Kolberg sier han mistet fotfestet av det som skjedde. I boken beskrives det som en «politisk depresjon».

Han mener Støre eller den øvrige partiledelsen burde ha konferert med ham på forhånd, før avgjørelsen ble kunngjort.

– Det var måten dette skjedde på. Det var mest det. Det er realt at ledelsen vil bytte folk, men da må vi kunne snakke om det, sier han.

I boken fremgår det at Kolberg oppsøkte Støre, og ga ham direkte beskjed om hva han mente om Støres beslutning;

«At du skulle gjøre det samme – det hadde jeg aldri trodd, Jonas.»

Kolberg sammenligner opplevelsen med da han opplevde da han ble vraket av Thorbjørn Jagland, barndomsvennen, da Jagland ble statsminister i 1996. Mange trodde Kolberg da skulle bli stabssjef på Statsministernes kontor. Det ble han ikke.

Beskrivelsene er hentet fra boken som er ført i pennen av Dagsavisens kommentator Hege Ulstein.

Støtter Støre som Ap-leder og statsminister

Likevel sier Kolberg at Støre har hans fulle støtte som partileder og statsminister.

– Jeg har støttet ham i alle år, sier Kolberg til NRK

Men at beslutningen om å vrake ham, kom helt uten forvarsel, reagerer han sterkt på.

– Jeg har ikke til denne dag fått en ordentlig forklaring, sier Kolberg til NRK.

Støre kommenterer Kolberg-boken slik overfor NRK:

«Det å sette sammen en ny stortingsgruppe etter et stortingsvalg er en krevende kabal. Der må det tas flere hensyn, og da er det alltid noen som er skuffet. Det har jeg forståelse for. Jeg gleder meg til å lese boken til Martin Kolberg, som har sett og erfart så mye i norsk politikk gjennom så mange år».

Kritisk til Giske

Kolberg er også i boken kritisk til at Støre i 2017 utnevnte daværende Ap-nestleder Trond Giske til finanspolitisk talsperson på bekostning av Marianne Marthinsen, som hadde dette vervet fra før.

Det skapte sterke reaksjoner internt og førte blant annet til at to rådgivere sluttet i protest.

Kolberg var skeptisk til om Giske ville være lojal til Støres linje. Han sier i boken at han hadde erfaring med at Giske ofte gikk sine egne veier.

Giske gikk senere flere #metoo-varsler mot seg og gikk av som nestleder i Ap i 2018. Han tok ikke gjenvalg til Stortinget i 2021.