Politikk

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i legestreiken

Regjeringen grep søndag inn i konflikten mellom KS og Legeforeningen med tvungen lønnsnemnd, melder Legeforeningen. Regjeringen bekrefter at de griper inn.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) har innkalt partene i Legestreiken til møte søndag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum

 • NTB

Søndag ettermiddag innkalte arbeids- og sosialminister Henrik Asheim partene til et digitalt møte.

Møtet mellom partene og arbeids- og sosialministeren var kort. Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) la fram uttalelsen fra Helsetilsynet og spurte partene hva som kunne gjøres.

Det å stoppe en lovlig arbeidskonflikt er et inngrep i det som egentlig er partenes ansvar.

– Men Legeforeningen står for uttakene de har gjort, og da har vi ikke annet valg enn å ty til tvungen lønnsnemnd på bakgrunn av Helsetilsynets anbefaling, sier han til NTB.

Regjeringen viser til at det i én av de berørte kommunene ble to av tre leger totalt tatt ut i streik. Kommunen fikk avslag på dispensasjon. Mandag ville den tredje legen vært fraværende, og kommunen ville da være uten leger. Det er ikke kjent hvilken kommune dette gjelder.

Dermed avsluttes streiken om særavtalen, som har vart siden mandag 26. oktober.

Helsetilsynet har i en rapport vurdert situasjonen i konflikten mellom Legeforeningen og KS slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved iverksettelse av opptrappingen.

- Vi har i løpet av denne streiken tatt ut svært få leger. Dette viser hvor skjørt legevakten er organisert mange steder i landet, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen i en pressemelding.

Legene krever at arbeidsbelastningen for fastleger som jobber i legevaktordninger, reduseres.

Leder i legeforeningen, Marit Hermansen sier svært få leger har vært tatt ut i streik. Foto: Berit Roald/NTB

Streiken skulle trappes opp

Planen var at tolv nye leger skulle tas ut i streik mandag.

Kommunene som kunne bli berørt var Kautokeino, Sirdal, Vang, Nord-Aurdal, Herøy (Møre og Romsdal), Karasjok og Hasvik. Uttaket ville omfattet kommuner i distrikter med stor legevaktbelastning.

Fra før av var 23 leger i Bergen, Tromsø, Narvik, Stavanger og Trondheim tatt ut i streik. Den gjenopptar arbeidet mandag morgen.

Meglingen mellom partene brøt sammen 15. oktober. Det første streikeuttaket gjaldt fra 26. oktober. Det har ikke vært kontakt mellom partene etter bruddet hos Riksmekleren.

Sist det var legestreik, var i 2016. Det endte med tvungen lønnsnemnd etter fem uker med streik. Denne gangen endte streiken etter før det var gått en uke.

Tor Arne Gangsø i KS er lettet over at streiken er over. Foto: Vidar Ruud/NTB

Lettelse i KS

Arbeidstakersiden KS er lettet over at streiken er over. De mener at konsekvensene streiken ville fått for små kommuner med lange reiseavstander, viser at det haster å finne mer varige løsninger på legevaktproblemene.

– Vi forstår Legeforeningens utålmodighet, men skulle ønsket at de heller hadde valgt å bruke denne tiden på få fortgang i det pågående arbeidet med å finne løsninger for legevakt, sammen med oss og nasjonale myndigheter, sier direktør for arbeidsliv Tor Arne Gangsø i KS.

KS-direktør Gangsø er glad for at streiken er over som følge av den ekstra belastningen koronasituasjonen har på helsevesenet.

– Det sier seg selv at å skulle håndtere en legestreik midt oppe i en pandemi med stigende smittetall, det er tøft. Kommuneledelsen i disse kommunene har rett og slett vært redde for innbyggernes liv og helse, sier Gangsø.

Les mer om

 1. Streik
 2. Legeforeningen
 3. Henrik Asheim

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Nå er legestreiken i gang – rask opptrapping varsles

 2. NORGE
  Publisert:

  Legestreiken trappes opp med tolv nye leger i sju kommuner fra mandag

 3. NORGE
  Publisert:

  Legeforeningen tar ut 23 leger i streik fra mandag

 4. NORGE
  Publisert:

  Kan bli legestreik over hele landet fra 26. oktober

 5. NORGE
  Publisert:

  Vekterne har streiket historisk lenge. Legene har akkurat begynt. Dette er stridens kjerne.

 6. NORGE
  Publisert:

  På fire timer fredag ettermiddag sa 50 leger opp jobben sin i Bærum. Flere titalls kan følge etter.