Politikk

- Hva vil egentlig Skedsmo med Fet?

Turid Pettersen fra Fetsund er opptatt av hvor en ny vei gjennom kommunen skal legges og hvilke innvirkning dette vil få for kulturminnene knyttet til fløting av tømmer i Glomma.

Det ble drømt om at 22 Akershus-kommuner skulle bli fire storkommuner. Nå vil halvparten stå over kommunereformen, og mandag er det flere viktige folkeavstemninger.

  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

LILLESTRØM (Aftenposten): Mandag 30. mai skal velgerne i kommunene Skedsmo og Fet på Romerike gi sitt råd til politikerne: Er Skedsmo + Fet = sant?

De to kommunene er blant 46 kommuner som skal si ja eller nei til kommunesammenslåing på dagen som kalles «den tredje supermandagen», fordi det er den tredje mandagen der en stor gruppe kommuner stemmer.

Skal storebror Skedsmo med nesten 50.000 innbyggere og byen Lillestrøm smelte sammen med den landlige lillebroren Fet?

Mens gradestokken nærmer seg 20 grader og solen skinner i sentrumsgatene i Lillestrøm har rundt 400 romerikinger en annen plan for denne onsdagskvelden enn å være utendørs.

Inne i mørket i stjernesalen på Lillestrøm kulturhus har lokalpolitikerne fått en siste sjanse til å spre sine argumenter for hvorfor de mener velgerne bør si ja eller nei til en ny storkommune.

Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten (Ap), til venstre, og Fet-ordfører John Harry Skoglund (Ap) vil gjerne at kommunene de to leder skal slå seg sammen. Men en ny meningsmåling viser at lokalbefolkningen er delt nesten på midten.

– Hva vil egentlig Skedsmo med Fet? spør debattleder Torstein Davidsen fra Romerikes Blad til rungende latter fra kinosetene.

– Det er ikke Skedsmo som vil noe med Fet. Det er Skedsmo og Fet som felles vil stå bedre rustet for å løse oppgaver for våre innbyggere, parerer Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten.

Les også

Stortinget har vedtatt at kommunereformen skal basere seg på frivillig. Det utelukker likevel ikke at kommuner kan tvinges sammen:
Ikke sikkert et «nei» er et «nei» i kommunesammenslåing

- Bortimot en fiasko

– Dersom Skedsmo og Fet ikke sier ja til hverandre, er kommunereformen for Akershus' del bortimot en fiasko dersom utgangspunktet er at dette skal gjøres frivillig, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Aftenposten.

Marthinsen, som selv bor på Jessheim i Ullensaker og kan ende opp i en ny kommune sammen med Hurdal, har holdt flere foredrag, ledet debatter og følger reformforsøkene i Akershus tett. Det går mot sammenslåing flere steder, og dersom også Skedsmo og Fet ender opp sammen, mener han at det «kan snakkes om en strukturendrig av en viss karakter».

Tidlig i prosessen snakket imidlertid blant andre tidligere byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), om at de 22 kommunene i Akershus burde samle seg i fire storkommuner: Øvre- og Nedre Romerike, Vestregionen og Follo.

Nå har 10 av 22 kommuner besluttet å stå alene, og må i så fall tvinges sammen av kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Aftenposten skrev onsdag denne uken at lokale nei-resultater om kommunesammenslåing kan bli overprøvd av fylkesmann og Stortinget, og at Sanner åpner for det.

Les også

Jan Tore Sanner (H) bedyrer at prestisjereformen får på skinner. Langt fra alle ser det på samme måte:
Ekspert tror Sanners kommunereform er i alvorlig trøbbel

- Første skritt på veien

Fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H) sier hun tror det er håp for kommunereformen i fylket.

– Det er mer bevegelse nå enn for en stund siden, og jeg har ikke gitt opp at alle som er i en prosess nå, får det til. Jeg håper alle får det til, sier hun.

Solli sier at hun som fylkesordfører ikke skal mene så mye om det som foregår i enkeltkommuner. Likevel sier hun:

– Jeg tror de er lurt av alle å se hvordan de vil se ut i fremtiden. Jeg tror det er en fordel med større kommuner da, ikke minst fordi også regionreformen er igang, og Akershus kan kommer til å bli en større region.

Også partiene som ikke har fått plass i panelet forsøker å overbevise tilhørerne om å støtte deres standpunkt i sammenslåingsdebatten. - Vi sier som Frp og SV: vi kommer til å binde oss til resultatet av en folkeavstemning uansett hvor stor valgdeltagelsen blir, forsikrer Mette Sperre fra Miljøpartiet de Grønne i Fet.
Les også

Først går han løs på kommunen, så kommer fylkene. Jan Tore Sanner (H) vil dele inn fylkene på nytt:
Sanner vil ha ti regioner i Norge, får støtte fra KrF og V

Hun ser reformprosessen som er i gang, som et første skritt på veien. Kommuner som ikke finner sammen i denne omgang, kan komme sammen senere.

– Selv om vi ikke har et perfekt resultat ennå, vil jeg si at det er dumt dersom noen kommuner blir stående igjen uten «venner».

Fylkesmannen refser reformlate kommuner

– Kommunestyrene fatter sine endelige vedtak ut fra en total vurdering av reformprosessen. Som ordførerne i både Fet og Skedsmo sa under folkemøtet: Vi må se an valgdeltagelsen i folkeavstemningene, det må holdes opp mot helhetene, og det er kommunestyrenes ansvar å fatte endelige vedtak, sier Anne-Marie Vikla til Aftenposten.

Hun leder kommunereformarbeidet hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Vikla peker på at oppdraget kommunene fikk, var å gå i dialog med nabokommuner og fremskaffe et godt kunnskapsgrunnlag for innbyggerne. Ikke alle Akershus-kommunene har vært like flinke til det, mener hun.

– Mange kommuner har gjort et godt arbeid, men jeg hadde ønsket at alle våre kommuner hadde deltatt aktivt i prosessen med grundige nabosamtaler og en bred innbyggerinvolvering, sier Vikla.

Spørsmålet om kommunesammenslåing splitter de politiske partiene i Fet og Skedsmo. Ann-Kristin Fiskerud fra Skedsmo Sp (f.v.) er sterk motstander, mens Kjartan Berland (Skedsmo Høyre), Ole Jacob Flæten (Ap-ordfører i Skedsmo) og John Harry Skoglund (Ap-ordfører i Fet) anbefaler velgerne å si ja til en ny storkommune.
Les også

Slår alarm etter kommunereformen i Danmark:
Sentralisering og byer uten rådhus

Fylkesmann i Buskerud, Helen Bjørnøy, skapte rabalder da hun foreslo at 21 kommuner skulle reduseres til fem eller seks - før kommunene hadde avsluttet egne prosesser. Samtidig har landets fylkesmenn fått i oppdrag å vurdere kommunenes prosess og vedtak, og gi sin faglige anbefaling om framtidig kommunestruktur i fylket.

– I oppdraget Fylkesmannen har fått, står det at vi på et selvstendig grunnlag skal vurdere helheten og se anbefale en kommunestruktur for fylket og regionen som helhet i et 20-40 års perspektiv. Mange kommuner har nok hatt mest fokus på seg selv, naturlig nok. Men vi må også heve blikket over hele fylket, sier Vikla.

Het debatt i Lillestrøm

Behovet for en større og mer slagkraftig kommune for å løse fremtidens utfordringer blant annet innen eldreomsorg, er et hovedargument for partiene som har gått inn for at de to Ap-styrte kommunene på Romerike skal slå seg sammen.

– For å løse de store utfordringene må vi ha gjennomføringskraft. Hvis vi bare fortsetter som i dag tror jeg vi kommer i et stort uføre, advarer Flæten.

Senterpartiets Ann Kristin Fiskerud er blant dem som mener Skedsmo klarer seg best alene. Hun beskriver avtalen innbyggerne skal stemme over mandag og det 12 sider lange heftet som er distribuert i alle postkassene som «et stykke glanspapir».

– Jeg kan ikke se at det er noen utfordringer Skedsmo kommune ikke skal greie å løse om 30-40 år, sier Fiskerud.

Sp-politikeren minner om at Fet ikke var noe førstevalg for Skedsmo da kommunen begynte å se seg om etter sammenslåingskandidater.

– Vi snakket med Rælingen og Lørenskog som ikke ville leke med oss. Vi var også innom Sørum før vi endte opp med Fet, påpeker hun.

Fra velgerne fikk lokalpolitikerne på folkesmøtet i Lillestrøm pepper for å være for lite konkrete når de argumenterer for sammenslåing. I en meningsmåling Romerikes Blad publiserte onsdag sa et lite flertall av Fet-innbyggerne ja til sammenslåing mens et lite flertall av Skedsmo-folket sa nei.

Folkeavstemningen som holdes mandag er bare rådgivende. Frp, SV og MDG har vært tydelige på at de likevel vil stemme i tråd med det flertallet i folkeavstemningen lander på, uavhengig av resultat og hvor stor valgdeltagelsen er.

I en meningsmåling Romerikes Blad publiserte onsdag sa et lite flertall av Fet-innbyggerne ja til sammenslåing mens et lite flertall av Skedsmo-folket sa nei.

Les også

  1. Den vil på en eller annen måte påvirke alle som er bosatt i Norge. Her får du litt mer innsikt i hva kommunereformen egentlig handler om:
    Kommunereformen for dummies

Les mer om

  1. Ole Jacob Flæten
  2. Skedsmo
  3. Kommunereform