Politikk

Åtte grunner til Erna Solberg blir sittende tross budsjettbruddet

... og tre grunner til at det ikke er helt sikkert likevel.

Det kan gå mot at Erna Solberg må stille kabinettsspørsmål i Stortinget på tirsdag.
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

1. Det er borgerlig flertall på Stortinget

Her er Erna Solberg den selvskrevne statsministerkandidaten.

2. KrF og V har allerede pekt på Erna Solberg

Både KrF og Venstre er tydelige på at de ønsker en borgerlig regjering, aller helst en blågrønn regjering med Solberg som statsminister. KrF gjorde nylig et strategivedtak for neste stortingsperiode der partiet gjentar dette, men utelukker å sitte i regjering med Frp etter neste valg.

For Knut Arild Hareide kan det bli krevende å forklare om han bare én måned etter at KrF stadfestet at de vil ha en borgerlig regjering skal felle Erna Solberg som statsminister.

KrF-leder Knut Arild Hareide har hittil sagt nei til budsjettet, men kan lokkes tilbake via hjertesakene.

3. KrF må si nei til hjertesaker

KrF har fått, og vil trolig få enda flere, godbiter til sine velgere i budsjettet som det kan bli vanskelig å si nei til.

Dersom de fire partiene ikke har kommet til enighet før budsjettet skal vedtas i Stortinget mandag, har Regjeringen signalisert at den vil sette inn alt på å få KrFs støtte.

 • Slik var veien mot krisen: Setningen som reddet budsjettet i fjor, ble Solbergs snubletråd i år.

4. Det er politisk farlig for Venstre å felle en borgerlig regjering et knapt år før valget

Hvilket alternativ skal partiet da gå til valg på i 2017? De kan neppe peke på Arbeiderpartiet ved neste valg.

5. Frps topp-politikere vil miste posisjoner

Selv om Frp-toppene til stadighet gjentar at de ikke sitter i regjering «for å kjøre svarte biler», gir regjeringsdeltagelsen statsråder som Sylvi Listhaug og Ketil Solvik Olsen en plattform for å være synlige og få vist frem partiets politikk. Går Frp ut av Regjeringen, vil partiet dessuten bygge opp under påstandene om at partiet ikke er styringsdyktig.

Jonas Gahr Støre har ingen interesse av å overta nå, og Arbeiderpartiet har heller ikke flertall for sin politikk på Stortinget.

6. Arbeiderpartiet vil ikke overta makten nå

Utad sier Jonas Gahr Støre at Ap er rede til å ta ansvar dersom det oppstår en «situasjon» på Stortinget. Men Støre har absolutt ikke lyst til å overta makten nå. Partiets strateger frykter Støre blir sittende igjen med svarteper hvis han blir satt i en situasjon der han blir pekt på som statsminister uten et klart mandat fra velgerne.

Eller som Carl I. Hagen formulerer det i sitt åpne brev til Frps politikere:

«Da vil Ap være i regjering ved valget, og mange velgere gir alltid den sittende regjering mye ansvar for det som har gått galt, selv om den selvsagt vil si at den avgåtte regjering har skylden».

Da statsbudsjettet ble lagt frem fikk vi bli med inn på Støres kontor der Arbeiderpartiet la sin strategi:

«Hvis Siv Jensen og Trine Skei Grande vil det nok, redder de Regjeringen. Borgerlige velgere fortjener at de prøver», skriver Aftenpostens politiske redaktør.

7. Erna Solberg må unngå «borgerlig kaos»

For Erna Solberg og Høyre er det en katastrofe om partiet ikke evner å skaffe flertall for Regjeringens budsjett. Da vil Ap bruke historien om «borgerlig kaos» for alt det er verdt i valgkampen. Og Erna Solberg vil slite med å stable på bena et troverdig regjeringsalternativ å gå til valg på neste høst.

8. Erna Solberg kan styre alene

Om den blåblå regjeringen blir felt på kabinettspørsmål, er et ikke usannsynlig utfall at den gjenoppstår som en ren Høyre-regjering. Dermed kan Solberg bli felt, men likevel fortsette som statsminister.

Likevel – Erna Solberg kan fortsatt ikke føle seg helt trygg på at det er hun som skal holde nyttårstalen ved inngangen til det nye året. Dette bildet viser én av grunnene. Under bildet finner du flere:

1. Hun provoserte V og KrF kraftig med bilpakke-ultimatumet

I begge støttepartiene er det stort sinne over at H og Frp valgte å presentere den mye omtalte «bilpakken» som et ultimatum.

– Sånn oppfører man seg ikke i en mindretallsregjering, sa Knut Arild Hareide sa KrF brøt forhandlingene i går.

Det gjør det ikke bedre at Erna Solberg og Siv Jensen hadde gjort «bilpakken» de la frem som ultimatum enda mer uspiselig for V og KrF enn alternativet som lå på bordet da de to partiene valgte å bryte forhandlingene med Regjeringen om det grønne skatteskiftet.

2. Venstre frykter grønn velgerlekkasje

Venstre frykter både kjeft fra miljøorganiasjonene og å miste grønne velgere dersom partiet går med på et budsjett som ikke har god nok klimaprofil. Partileder Trine Skei Grande gikk høyt ut allerede på partiets landsmøte i vår:

– Det budsjettet som Regjeringen jobber med nå, må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det, har ikke denne Regjeringen noen fremtid. Tydeligere kan jeg ikke si det.

3. Det kan være fristende for Frp å gå i opposisjon

Mange i Frp mener partiet har vel så mye å vinne på å trekke seg fra Regjeringen, som å gi etter for Venstres klimakrav. Flere fylkesledere og stortingskilder Aftenposten snakket med tidligere i uken mente det var viktigere for partiet ikke å øke kostnadene for bilistene, enn å sitte i regjering.

Partiet har nå nesten 4 prosentpoeng lavere oppslutning enn det hadde under forrige stortingsvalg. I opposisjon ville partiet stått friere til å utnytte den høyrepopulistiske bølgen som skyller over Europa og USA etter Brexit og Trumps valgseier.

Også i Venstre og KrF blir det av enkelte argumentert for at det kan være en fordel å splitte Høyre og Frp før neste valg. Dette kan på sikt bane vei for deres foretrukne regjeringsalternativ – en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre, håper noen sentrumspolitikere.

Les mer om

 1. Statsbudsjettet 2017
 2. Erna Solberg
 3. Regjeringskrise
 4. Statsbudsjettet
 5. Politikk