Politikk

Solberg: Ingenting er vernet i neste års budsjett

Statsministeren åpner for å bruke mer oljepenger for å betale for flyktningstrømmen.

taa46594-g3bnEQG3hc.jpg
  • Gunnar Kagge
    Journalist

Like etter klokken 18 kom de fire partilederne på borgerlig side ut og snakket med pressen etter et flere timer langt toppmøte i Nydalen.

Hvordan de store kostnadene knyttet til flyktningstrømmen skal dekkes inn, har vært et av de vanskeligste temaene i møtet mellom regjeringen og støttepartiene tirsdag ettermiddag.

Trenger flere nye milliarder

Etter møtet sier Solberg at hun ikke avviser at Regjeringen vil komme med endringer av statsbudsjettet for 2016 som ble lagt frem forrige uke.

— Vi verner ikke noen deler fullstendig fra å bli vurdert i denne sammenhengen. Det er store summer, og utfordrende om vi ikke skal gjøre noen endringer, sier Solberg til Aftenposten.

Rundt månedsskiftet skal Høyre/Frp-regjeringen presentere en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet der Solberg og co. må hoste opp store summer for å dekke utgifter til den økende flyktningstrømmen neste år.

Etter det Aftenposten forstår, er det behov for flere milliarder kroner ekstra i tillegg til det som lå inne i forslaget til 2016-budsjett.

Åpner for å bruke mer oljepenger

Statsministeren kom tidligere tirsdag til Stortinget med en beskjed om at Norge står foran «en ekstraordinær situasjon».

Flyktningtilstrømmingen er, gitt dagens usikre tall som kan bli oppjustert, av en slik dimensjon at det kan komme til å koste mellom 40 og 50 milliarder kroner de neste fem årene.

Solberg åpner i Nydalen tirsdag kveld for å hente mer penger fra oljefondet.

— Vi kommer ikke gjennom dette uten sannsynligvis å bruke noe mer oljepenger, sier hun.

Les om flyktningdebatten i Stortinget tirsdag formiddag:

Les også

Ber Siv Jensen rydde opp i kaoset hun har skapt

— God tone på møtet

Toppene fra Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre sa alle at det hadde vært en god og konstruktiv tone på møtet.

— Vi forstår også at det kommer en tilleggsmelding som kommer til å ha betydelige kostnadsøkninger. Vi vet ikke nøyaktig størrelsesordenen, men vi vet at det blir store beløp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han har tidligere stått hardt på at det ikke er aktuelt å hente noe fra bistandsbudsjettet for å dekke flyktningregningen, men ville ikke utdype dette mandag.

Les også om Per Sandbergs forslag til hvordan regningen for flyktningstrømmen skal betales:

Les også

Vil fjerne økonomisk støtte til asylsøkere

Grande: – Må være villige til å tenke nytt

Venstre-leder Trine Skei Grande legger vekt på at det må skje endringer i måten flyktninger blir tatt imot når de kommer til Norge.

— Det er mye vi kan gjøre for å få dette billigere, enklere og mer målrettet for integrering. Her må vi være villige til å tenke litt nytt, sier hun tirsdag kveld.

— Vi har et system som forutsetter at folk er lenge i mottak og lenge i introduksjonsprogram før de blir aktive borgere og kommer ut i arbeid. Dette må vi korte ned, mener hun.

Frp-leder Siv Jensen var ordknapp etter møtet.

— Vi har lagt frem et godt og gjennomarbeidet budsjett, og legger frem et tilleggsnummer i månedsskiftet, sier hun.

LES OGSÅ: Nå venter en asyldugnad uten ende, skriver politisk kommentator Thomas Boe Hornburg.

Les også

  1. Frp skaper et troverdighetsproblem for Regjeringen, mener opposisjonen

  2. Jensen: - Viktig med innstrammingstiltak

  3. Frykter sjokkregning på Syria-flyktningene

Les mer om

  1. Politikk
  2. Flyktninger