Høyre er den store taperen i skolevalget

Alle partiene på venstresiden går frem i skolevalget 2015. Aller mest øker Ap, som gjør sitt beste valg noensinne.

  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd

— Dette er en historisk kveld. Vi har oppnådd vårt beste resultat i skolevalget noensinne. Min takk går til AUF for utrettelig innsats på stands og i skoledebatter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han er tilstede på AUFs valgvake på Soria Moria i Oslo tirsdag kveld. Der står stemningen i taket etter at resultatet ble kjent.

— Det er fantastisk stemning hos oss! Dette er helt utrolig, vi er overveldet. Vårt resultat er historisk høyt, og regjeringspartiene går massivt tilbake, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Han mener resultatet er en klar beskjed fra ungdommen til Regjeringen om politikken som føres.

— Valgresultatet tyder på at ungdom snur ryggen til Regjeringen. Den fører en ungdomsfiendtlig politikk på områder som arbeidsliv, ved å åpne for søndagsarbeid i butikker, ved å ikke gjøre nok for klima og miljø, som forslaget om å bore i iskanten i nord. Regjeringen prioriterer skattekutt til de rikeste. Det synes ungdom at ikke er greit. Det viser de ved å stemme for det tydeligste alternativet til Regjeringen, sier han.

En særdeles fornøyd AUF-leder Mani Hussaini (t.v) blir gratulert av Raymond Johansen, flankert av partileder Jonas Gahr Støre.

Også i Grønn Ungdom, MDGs ungdomsorganisasjon, er de jubel over resultatet.— Dette viser at mange unge har sett seg lei på de store partienes feilslåtte klimapolitikk. Fremgangen gjenspeiler noe vi allerede vet: Klimaengasjementet er sterkt blant unge, sier Grønn Ungdoms talsperson Anna Kvam til NTB.

KOMMENTAR:

Les også

«Dette er et kraftig varsku for Erna Solberg»

Massiv nedgang for regjeringen

Ca. 180.000 elever ved 371 videregående skoler har deltatt i årets skolevalg.

For regjeringspartiene Høyre og Frp er resultatet svært stygt. Høyre har fått på 16,4 prosent (tilbake 11,8 fra 2013) blant skoleelevene, mens Frp har fått 10,5 prosent (tilbake 5,1).

For Arbeiderpartiet er det motsatt. Med 31,9 prosent (frem 8,9) gjør de sitt beste resultat siden innsamlingen av nasjonale tall startet i 1989.

MDG gjør også et brakvalg. Med 6,7 prosent (frem 3,0) gjør også de sitt beste resultat noen sinne.

Også SV , Rødt og Sp går frem, viser skolevalg-tallene. For KrF og Venstre er det små endringer.

Tendensen i skolevalget sier noe om hvordan valgvinden blåser, mener valgforsker Johannes Bergh. Han tror regjeringspartiene får det stridt på valgnatten.

— Ap gjør et historisk godt skolevalg som til og med overgår resultatet i 2011 da det var en klar Utøya-effekt. Samtidig gjør høyresiden det skikkelig dårlig. Den voldsomme tilbakegangen for Høyre er overraskende, sier Bergh til NTB.

Han tror utslagene blir langt mindre når stemmene telles opp valgnatten, men tendensen er klar: Ap ligger godt an.

– En fremgang på 2,5 prosentpoeng er også godt nytt for SV, som ikke akkurat har kunnet glede seg over slike nyheter på en stund, sier valgforskeren.

Solberg droppet valgvaken

Resultatene fra enkeltskoler har de siste dagene kommet dryppende. Fra morgentimene tirsdag har de kommet jevnlig, og de viste jevnt over nedgang for Høyre. Spesielt dramatisk er det kanskje at det også er kraftig nedgang ved flere tradisjonelle Høyre-bastioner i Asker, Bærum og på Oslos vestkant.

I Bergen er det enda mer dramatisk. Høyre får 18,4 prosent (tilbake 16,8), skriver BT.

I Oslo får Høyre 18,3 (tilbake 9,3). De tre partiene på venstresiden får samlet over 50 prosent av stemmene i hovedstaden. Ap er størst med 32,9 prosent (frem 3,2), SV får 9 prosent (frem 2,5) og Rødt får 9,7 prosent (frem 2,8).

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H) skulle egentlig tale på Unge Høyres skolevalgvake i Oslo tirsdag kveld. På kort varsel avlyste hun opptredenen, og hun er i stedet i Bergen.Ifølge statssekretær Sigbjørn Aanes (H) har de bare endret reisetidspunkt for en lenge planlagt reise. Men fra Høyres pizzakveld i Bergen kunne hun se resultatene da de kom.

— Vi gjorde et fantastisk skolevalg sist gang, og det regnet vi ikke med å tangere i år. Meningsmålingene har oss noe høyere, og utslagene er ofte større i skolevalg. Men det er klart at vi ikke er fornøyde. Det tror jeg ikke Unge Høyre er heller, selv om de har stått på og jobbet hardt, sier statsministeren til NTB.

. Vi skulle ønsket et annet resultat, men jeg tror ikke vi skal overanalysere dette. Det er vanskeligere for partier som sitter med makten midt i en stor omstilling. Nå skal vi brette opp ermene og jobbe hardt inn mot valgdagen, legger hun til.

LES OGSÅ:

Les også

12 ting du bare får høre i skoledebatter

Motsatt resultat i 2013

I 2013 var Høyre vinneren. Partiet endte på 28,2 prosent (frem 4,2).

Arbeiderpartiet hadde kraftig tilbakegang i 2013. De endte på 23,0 prosent (tilbake 6,8). Men det hører med til historien at resultatet i 2011, kort tid etter 22. juli-terroren, var svært godt.

Resultatet til Ap var faktisk det til da beste partiet hadde gjort blant skoleungdommen siden den nasjonale innsamlingen av tall startet i 1989.

For SV har det gått nedover i mange år — i likhet med de ekte valgresultatene. Etter å ha vært største parti blant ungdommen både i 1999 (19,2 prosent) og 2001 (23,5 prosent), begynte fallet. Men det var både brattere og raskere enn i befolkningen som helhet. I 2013 fikk SV 5,0 prosent, bare marginalt bedre enn i befolkningen generelt samme år.

Også for Frp har det gått nedover. Etter å ha vært største parti i både 2003 (25,7 prosent) og 2005 (25,2 prosent), har de falt ned på 15,6 i 2013.

LES OGSÅ:

Les også

På denne skolen vinner Høyre alltid skolevalget

Likere det ordinære valgresultatet

Tradisjonelt har det vært store forskjeller mellom skoleungdommens partipreferanser og det generelle valgresultatet samme år.

— Men de siste årene har det skjedd noe ekstra spennende, forteller spesialrådgiver Atle Jåstad ved Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste til NTB.

Spriket mellom skoleelevene og fok flest har krympet. MDG, de to siste valgenes komet, gjorde det for eksempel ikke vesentlig bedre blant ungdommen enn blant folk flest hverken i 2013 eller 2011.

— Avstanden i prosentpoeng mellom resultatet i skolevalget og det ordinære valget er blitt mindre. Elevene stemmer mer likt med befolkningen ellers, sier Atle Jåstad.


**_Usikker på hva du bør stemme?

Ta valgomaten vår her._**