Høyre stuper i Bergen
Ap mot seier i landets tre største byer.
Høyre blir mørbanket i Bergen etter fire år med uro, Aps Harald Schjelderup kan gjøre seg klar til å danne byråd.
De siste valgresultatene fra Oslo tyder på at Ap griper makten i hovedstaden med knapp margin, og beholder den med klar margin i Trondheim.
Seier i landets tre største byer vil være en formidabel vitamininnsprøytning for Jonas Gahr Støre og partiets hans foran stortingsvalget i 2017.
Gjennom hele valgkampen hadde målinger tydet på et skifte i Bergen etter 12 år med blått styre, særlig hvis KrF etter sin utmarsj fra byrådet i fjor skulle bestemme seg for å samarbeide med Ap.
Men marginene på målingene var ikke veldig store — og spenningen stor før opptellingen var igang. Etter alt det rare som hadde skjedd i Bergens-politikken de siste fire årene, var liksom en høydramatisk valgnatt mest i tråd med tingenes orden.
I Bergen så resultatet slik ut, like før midnatt: Arbeiderpartiet går fram 9,5 prosentpoeng til en oppslutning på 38,3 prosent. Det gir 26 av de 67 mandatene i bystyret. Ordfører Trude Drevlands (H) parti raser 12,7 prosentpoeng fra forrige kommunevalg til en oppslutning på 22,3 prosent.
Skulle Ap ende opp med nesten dobbelt så mange stemmer som Høyre, i statsministerens hjemby, vil det være en politisk bombe.
Alt om valget:
Bybanebråk og permittert ordfører
Mest kjent, utenfor Bergens grenser, er uroen rundt Høyre-ordfører Trude Drevland. Hun gikk ut i permisjon idet valgkampen startet, fordi politiet hadde bestemt seg for å gjenoppta etterforskningen av hennes påspanderte reise til Venezia med skipsreder Torstein Hagens privatfly.
Men lokalt har bergenserne levd med store overskrifter om så mye annet: Ni byråders avgang i løpet av fire år, samarbeidsbrudd mellom Høyre og KrF, og ikke minst kiv og spetakkel internt i Høyre om valg av trasé for Bybanens forlengelse til Åsane.
Bergen har hatt tre byrådsledere fra Høyre siden valgseieren i 2011. Monica Mæland gikk av i 2013 for å bli næringsminister i bysbarnet Erna Solbergs regjering. Ny byrådsleder ble Ragnhild Stolt-Nielsen, som kastet kortene etter et drøyt år da Bergen Høyre hadde vraket henne til fordel for Martin Smith-Sivertsen. Noe av det siste Stolt-Nielsen måtte gjøre, var å gjeninnføre eiendomsskatten som forgjenger Mæland hadde avskaffet.
På meningsmålingene holdt Høyre stillingen lenge godt, det toppet seg med 44,3 prosent på en måling i mars 2012, nesten ti prosentpoeng over det gode valgresultatet i 2011. Men så begynte det jevnt og trutt å gå nedover, helt til Ap på en måling i Bergens Tidende i desember i fjor for første gang på svært lenge var blitt større enn Høyre.
Valget i bilder:
Rødt er jokeren i Tromsø
I Tromsø, som også har parlamentarisk styringsmodell, går det også mot et maktskifte fra blått til rødt. Høyre-folk i ishavsbyen så nederlaget i øynene alt på det turbulente nominasjonsmøtet i januar, da den populære ordføreren Jens Johan Hjort sa nei til gjenvalg.
Mest oppsiktsvekkende gjennom valgkampen i Tromsø var Rødts kolossale vekst. Målinger ga partiet mellom 15 og 20 prosents oppslutning, mye på grunn av den personlige populariteten til førstekandidaten Jens Ingvald Olsen.
Forhåndsstemmerne gir Rødt hele 17 prosent i Tromsø, bare to-tre prosentpoeng mindre enn et kraftig desimert Høyre. Aps Kristin Røynmo ventes å lede et nytt byråd, samtidig som det spekuleres på om ordførerkjedet kan havne rundt halsen til røde Olsen.
Oslo-thrilleren:
Udramatisk i Trondheim
I Trondheim ligger alt til rette for at Aps Rita Ottervik går løs på sin fjerde periode som ordfører. Ap krabber over 40 prosent av stemmene i byen, mens Høyres bystyregruppe krymper fra 18 til 13.
Like sikkert er det at det borgerlige flertallet holder i Stavanger, Kristiansand og Drammen. Høyre gjorde et brakvalg i Drammen for fire år siden, og fikk rent flertall i bystyret. Dette flertallet går nå etter alle solemerker tapt, partiet ligger an til å havne et sted rundt 40 prosent, men Tore Opdal Hansen sitter trygt som ordfører. Også i Bærum tyder tallene fra forhåndsstemmene på at det rene Høyre-flertallet går tapt.
I Østfold er Ap nær rent flertall i både Fredrikstad og Sarpsborg. Det går også mot rødgrønn seier i Moss, mens Høyre beholder makten med styrket margin i Halden, en tidligere sterk Ap-bastion. Høyre gjør også et godt valg i Bodø og ligger an til å beholde ordføreren i en ellers oveveiende rødgrønn landsdel.
I Ålesund går Ap frem med 12 prosentpoeng, like mye som Høyre går tilbake. Aps Eva Vinje Aurdal kan ta ordførerklubben fra Høyres Bjørn Tømmerdal, men mye kommer an på hvem som forhandler best med vippepartiene i sentrum. I Molde overleverer det borgerlige flertallet, selv om både Høyre, Frp og Venstre går tilbake.
I Tønsberg går Ap kraftig frem og Høyre tilsvarende kraftig tilbake, kampen mellom blått og rødt blir jevn. I Sandefjord holder Høyre og ordfører Ole Bjørn Gleditsch stillingen med over 40 prosent av stemmene.
Sandnes har hatt en uvanlig styringsvariant de siste fire årene: Ap har hatt ordføreren gjennom et samarbeid med Frp. Velgerne har likt det de har sett, begge partier vokser til henholdsvis 37 og 24 prosent. Høyre halveres i Sandnes, fra 30 til 15 prosent.
Blå nedtur, rød og grønn opptur:
Jevnt i Skien og Hamar
I Skien er det usikkert om flertallskonstellasjonen av Ap, SV, Sp og Venstre beholder flertallet. Det nye Bypartiet, som ikke liker bompenger, rykker inn i bystyret med ca 10 prosents oppslutning — omtrent det samme antall stemmer som Høyre taper i grenlandsbyen.
På Hamar blir Ap det klart største partiet, selv om tidligere ordfører Einar Busterud har gjort comeback som listetopp for By- og bygdelisten. Ap ligger an til 37 prosent, Busteruds liste tli drøye 20.
Hør