Politikk

USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål

Kenneth J. Braithwaite, USAs ambassadør til Norge, har de siste månedene lagt ekstra press på Norge for at Norge skal bruke to prosent av BNP på Forsvaret.

USAs nye ambassadør, Kenneth Braithwaite mister tålmodigheten med norske forsvarsbevilgninger. USA har også tidligere signalisert at Norge ikke bruker nok penger på forsvar, og Braithwaite skal ha ytterligere formidlet hvor lite fornøyd USA er med prioriteringen. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

Flere stortingstopper bekrefter overfor Klassekampen at den amerikanske ambassadøren har hatt møter både før og etter sommeren med klar beskjed om at Norge må nå NATOs toprosentmål.

– Han er tydelig og han er ikke fornøyd, sier andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– De viser til at Norge er det eneste Nato-landet med grense til Russland som ikke når målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, sier Tybring-Gjedde.

Nytt i samtalene skal vært at det nå legges inn et element som minner om ultimatum.

Mener det kan få «konsekvenser»

– Nå er amerikanerne tøffere om at dette kan få konsekvenser. De sier ikke rett ut at de ikke vil hjelpe oss når det oppstår en vanskelig situasjon, men de viser til at vi ligger tett på Russland, sier Tybring-Gjedde.

Høyres Hårek Elvenes sier USA åpenbart er utålmodige med Norge.

– Norge er både en grunnlegger av NATO og en leder i alliansen, og er finansielt kapabel til å nå disse forpliktelsene. Jeg har understreket at det er viktig for Norge å vise lederskap og nå toprosentmålet i god tid før 2024, skriver Braithwaite i en kommentar.

Anniken Huitfeldt (Ap), leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Knut Arild Hareide (KrF) i samme komité og Senterpartiets forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete har også hatt møter med ambassadøren.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA
 2. Norge
 3. Russland

Relevante artikler

 1. NORGE

  USAs ambassadør til Norge kobles til skandalefirmaet Cambridge Analytica

 2. VERDEN

  Russiske ubåter i nord provoserer Trumps marineminister. Nå vil han sende flere fartøyer til Arktis.

 3. VERDEN

  Skarpe reaksjoner mot å sende norske soldater for å slåss mot islamister

 4. NORGE

  Stortinget slaktet regjeringens nye plan for Forsvaret. Nå kommer kravene om hva en ny må inneholde.

 5. VERDEN

  Trumps nye favorittland? Norge kan oppfylle Natos pengemål før noen hadde trodd.

 6. POLITIKK

  Tybring-Gjedde avviser lekkasjer i trusselsaken mot den tidligere justisministeren