BI avlyser resten av fadderuken i Oslo

Politiet har brutt opp flere store fester i Oslo-parkene natt til onsdag. Studentorganisasjonen ved BI, BISO, avlyser resten av fadderuken som følge av kritikken mot brudd på smittevernreglene.

Oslo-politiet har ikke fått inn en eneste bekymringsmelding om store ansamlinger i parker tirsdag. Både kommunen og politiet reagerte kraftig etter store ansamlinger rundt om i byen mandag kveld.

– Etter å ha sett utviklingen ser vi det ikke som forsvarlig å fortsette, og vi har dessverre besluttet å avlyse de resterende aktivitetene våre, sier leder av BISO Oslo, Bendik Mansika, ifølge VG.

Pressemeldingen om å avslutte fadderuken, kjent som Fadderullan, ble sendt ut like før klokken 1 natt til onsdag, samtidig som Oslo-politiet avsluttet store fester i flere parker.

Politiet opplyser at de har fått 50 meldinger om støy i forbindelse med fest på ulike adresser. De kunne ikke rykke ut til alle adressene, men sier de har brutt opp fester i både parker og på privatadresser.

Særlig Oslo vest

På St. Hanshaugen ble en fest med rundt 150 deltagere avbrutt av politiet. Fester i Stensparken og Uranienborgparken ble også avsluttet. Politiet opplyser at de har fått festdeltagerne til å rydde opp etter seg.

– Vi tok parkene nå, så får vi se om vi må innom en del privatfester også utover natten, sa operasjonsleder Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt i 1-tiden.

– Har dere delt ut bøter eller bare bedt deltagerne komme seg hjem?

– Vi startet med det. Og så får de en vennlig oppfordring om å rydde opp etter seg, sier Kråkenes.

Like etter klokken 2 opplyser Kråkenes at politiet har begynt jobben med å stoppe hjemmefestene. Det er først og fremst i Oslo vest politiet får mange klager om festing.

Les også

Hverken studenter eller rektor tror på å avlyse fadderuken: Frykter store, ukontrollerte fester

Utfordrer kapasiteten

– Vi har begynt å kjøre ut til festene. Det tar altfor mye kapasitet. Vi prioriterer andre viktige ting, men det er noen adresser vi får veldig mange klager på, sier Kråkenes.

Han understreker at det er tidkrevende for politiet å ta imot de mange tipsene og sende ut patruljer.

– Vi skulle gjerne hatt patruljer ute i gatene for å avdekke andre ting. Det er ikke all kriminalitet som blir avdekket uten at politiet er ute. Når vi blir opptatt med å være inne i leiligheter i en times tid for å avslutte fester, tar det kapasiteten vår, sier Kråkenes.

Han opplyser at festdeltagerne i første omgang får et pålegg om å avslutte festen, men at de vil få bøter om de ikke føyer seg etter det.

Les også

– Stopp fadderukene nå, mener Mari Trommald, direktør for barnevernet

Truet med øl-bøter

De store festene natt til tirsdag fikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til å true med bøter for drikking på offentlig plass.

– Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr, advarte byrådslederen på en pressekonferanse.

Ifølge politiet ligger normalsatsen for bøter for drikking på offentlig sted på 2500 kroner. Byrådslederen truet også med å avlyse fadderukene dersom situasjonen ikke bedret seg.

Politiet sier det ikke var nødvendig å gi bøter i løpet av natten ettersom alle fulgte oppfordringene om å stanse drikkingen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) advarer om bøter for drikking på offentlig plass.
Les også

Espen Rostrup Nakstad om storfestene i fadderuken: – Det er absolutt noe vi ikke trenger nå

Reagerer på at studenter fortsatt drikker i parker

NRK har derimot snakket med studenter som innrømmer at de trosser byrådslederens anmodning om å droppe parkfestingen. Det får rektor ved Oslo Met til å reagere.

– Det er ikke klokt å samle seg i store grupper, og det blir enda vanskeligere å respektere avstandskrav når man drikker. Jeg skulle ønske studentene fant andre måter å markere semesterstart på, sier rektor Curt Rice.

Ingen av studentene NRK har snakket med i parkene, sier at politiet har henvendt seg til dem.

Natt til tirsdag samlet hundrevis seg til fadderfest i Frognerparken.

Festen fortsatte i Bergen

Også i Bergen fortsatte festingen tirsdag kveld. I Nygårdsparken var det flere grupper studenter som festet tirsdag, noen rolig i små grupper, andre steder var det full fest, skriver Bergensavisen.

– I min gruppe sitter vi med grei avstand fra hverandre, men jeg ser jo at det er noen som tar litt mer hensyn til reglene enn andre. Jeg håper fadderuken ikke blir avlyst, og satser på at det går greit, sier Vegard Avseth, som skal i gang med studiene på Høgskolen på Vestlandet.

En student som deltok i festene i Nygårdsparken mandag, testet tirsdag positivt for korona.

– Det er vanskelig å arrangere fadderuke og holde smittevernet på plass samtidig, sier BI-student Herman Villanger til Bergens Tidende.