Regjeringen vil tvinge Netflix og HBO til å lage norske filmer og TV-serier

Regjeringen vil ha mer av særnorske og samtidig internasjonale suksesser som «Beforeigners». Nå stilles det norskkrav til HBO og Netflix.

Krista Kosonen spiller hovedrollen i den norskproduserte HBO-serien «Beforeigners». Nå kan strømmegigantene bli tvunget til å lage flere norske serier.

Flere norske serier, som Lilyhammer og den helt nye Beforeigners, har hatt internasjonal suksess hos HBO og Netflix de siste årene. Men kulturminister Trine Skei Grande (V) er ikke komfortabel med at de store strømmetjenestene har mulighet til å vende nesen en annen retning.

Derfor vil regjeringen stille krav til at alle som leverer strømmetjenester i Norge, skal levere en viss andel norske produkter. Det kommer frem i Regjeringens forslag til statsbudsjett mandag.

– Jeg er redd for at man ikke klarer å etablere stabile produksjonsmiljøer i Norge. At strømmeselskapene kommer til å gjøre stunt, men ikke bygger opp et produksjonsmiljø, sier kulturministeren til Aftenposten.

Kan true med sanksjoner: – For eksempel bøter

Det er ikke slått fast nøyaktig hvordan Regjeringens krav vil se ut. Tidligere fikk staten store inntekter gjennom avgifter på DVD-salget, som igjen ble videresendt til produsentene. Forslaget om å kreve en norsk-kvote er et alternativ til en strømmeavgift. Grande mener dette gir strømmegigantene større frihet til å styre pengebruken selv.

– Hvilke sanksjoner vil selskapene få om de ikke innfrir kravet?

– Vi kommer til å se på en del avtaler som er gjort i andre land, både med tanke på sanksjoner og at disse tjenestene har lav grad av åpenhet knyttet til det de tilbyr. Hvis vi setter sånne krav, må vi ha en form for innsyn, svarer kulturministeren.

– Men hvilke muligheter har dere?

– Hvis vi gjør dette gjennom kringkastingloven, kan vi gjøre et helt vell av tiltak, som for eksempel bøter.

Les også

Språkhjelp til «Beforeigners»-seere: Slik banner du som en ekte viking

Kommenterer ikke kravet

HBO Nordic vil ikke kommentere regjeringens nye krav eller hvor mange norske produksjoner de planlegger fremover. I en e-post trekker pressekontakt Celine Ryel frem at de har hatt stor suksess Beforeigners og at de er i gang med innspillingen av den nye, norske dramakomedien Utmark.

Netflix kommenterer heller ikke kravet direkte, men forteller at de arbeider med titlene Ragnarok, Bloodride, Home for Christmas og What Happened in Oslo.

Strømmeselskapet forteller at de er i dialog med regjeringer over hele Europa for å møte ordningene i de ulike landene og at de er opptatt av lokalt innhold.

«Netflix er allerede forpliktet til å investere i mye godt innhold fra Norge de neste årene», skriver Netflix’ talsperson Rosanne Thesing i en e-post.