143 har meldt seg ut av Ap på tre dager

Hittil har 143 personer har meldt seg ut av Arbeiderpartiet etter at det ble kjent at Trond Giske er innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti.

Siden det mandag ettermiddag ble kjent at Trond Giske er innstilt til vervet som fylkesleder, har 143 personer meldt seg ut av Ap.

Det bekrefter partikontoret overfor Aftenposten torsdag formiddag.

Samtidig har 47 personer meldt seg inn.

Arbeiderpartiet hadde rundt 50.000 medlemmer i 2019.

Ap-Stenseng: – Bli i partiet

Partisekretær Kjersti Stenseng oppfordrer Aps medlemmer om å bli i partiet.

«Medlemmene er de viktigste vi har, og det er beklagelig når folk ønsker å melde seg ut. Det er medlemmene i partiet som gjennom demokratiske prosesser utvikler organisasjonen, bestemmer vår politikk og velger partiets tillitsvalgte. Vi har erfart at når det er saker eller personer det er stort engasjement rundt, så kan det føre til utmeldinger. Jeg oppfordrer heller til det motsatte, bli i partiet og bruk din innflytelse», uttaler hun i en SMS til Aftenposten.

Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Arbeiderpartiet opplyser at utmeldingene er fra ulike deler av landet og at de av dem som har oppgitt en begrunnelse, knytter denne til innstillingen av Giske som fylkesleder i Trøndelag.

Da Dagbladet omtalte utmeldingene to dager før, var tallet 45.

Les også

Stortingspolitikere ber Trøndelag Ap om å vrake Trond Giske

Opprør på Ap-grasrota

Torsdag gikk nærmere 100 Ap-politikere, inkludert flere stortingspolitikere, ut i VG med et opprop mot innstillingen av Giske som ny fylkesleder i det store fylkeslaget.

Tuva Moflag, en av stortingspolitikerne i oppropet, sier til Aftenposten at det høye antallet utmeldinger forklarer hvorfor oppropet var nødvendig.

– Vi har hørt disse signalene fra medlemmer som sier de vil melde seg ut, medlemmer som sier de ikke kan drive valgkamp, medlemmer som er lokalt folkevalgte og sier at de ikke kan stemme på eget parti neste høst. Det er ganske dramatiske tilbakemeldinger vi får, sier hun.

– Og vi vet at flere muligens er på trappene, legger hun til.

– En spontan reaksjon

Oppropet ble forfattet av Morten Ellingsen, leder i Nordre Follo Ap. Han forteller at det startet som en spontan reaksjon fra hans side på den enstemmige innstillingen på Giske.

Først var det tenkt som et leserinnlegg fra hans side, men i løpet av to dager vokste det til noe langt mer.

– Mange har nok sittet på fingrene og avstått fra å kommentere. Men når en enstemmig komité har nominert på en måte som påvirker oss, så må vi si ifra. Vi er mange som kjenner på at dette er feil, sier Ellingsen.

Les også

Les intervjuet med Ellingsen her: – Jeg skrev Giske-oppropet

Tone Våg, tidligere Ap-ordfører i Snåsa, er en mulig motkandidat til Trond Giske på lørdagens årsmøte i fylkeslaget.

– Jeg vurderer å si ja til benkeforslag, så alle kan få en dame å stemme på, sier hun til NRK.

Arbeiderpartiets ledelse behandlet i 2018 flere varsler mot tidligere nestleder Trond Giske. Gjennomgangen konkluderte med at Giske ved flere tilfeller hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Trond Giske gikk av som nestleder i Ap i januar 2018 som følge av varslene mot ham.

Aftenposten var torsdag i kontakt med Trond Giske om oppropet.

«Jeg har ingen kommentar», skriver han i en SMS.

Les også

Lederen av Aps homonettverk hardt ut mot Giske: – Jeg kommer aldri til å ha tillit til ham igjen