Stortingets president: I gang med «en prosess» for å vurdere reaksjon mot Ap-politiker etter reiseregning-avsløring

Stortingspresident Tone W. Trøen (H) vil snakke med Liadal før det blir bestemt hvovidt hun vil bli politianmeldt av Stortinget.

Stortingspresident Tone W. Trøen.

Stortingets administrasjon og presidentskap er i gang med en prosess for å vurdere reaksjoner mot Aps Hege Haukeland. Men reaksjonene lar vente på seg til Liadal er tilbake fra sin delegasjonsreise i utlandet.

– Denne saken har høy prioritet, men det er viktig at Liadal også blir hørt i denne saken. Jeg kan ikke gå inn i detalj nå. Stortingets administrasjon og presidentskap må ta den endelige vurderingen når alle fakta er på bordet, sier stortingspresident Tone W. Trøen (H) til Aftenposten.

Hun beskriver saken som veldig fersk, og avviser å kommentere krav om politianmeldelse av saken.

– Jeg er bekymret over disse sakene fordi de rokker ved innbyggernes tillit til stortingsrepresentantene, som er avhengig av velgernes tillit. Tillitsvervet må da skjøttes på en måte som inngir tillit, sier Trøen.

Hun mener at det heldigvis fortsatt er tillit i de fleste situasjoner.

– Kan det være at stortingsrepresentantene nyter for høy tillit siden det kommer frem gjentatte saker om uregelmessigheter ved for eksempel reiseregninger?

– De nordiske landene er i en særstilling i verden med et system som er transparent og svært lite korrupsjon, sier Stortingspresidenten.

Les også

Stortinget gjør ytterligere innstramminger i reglene for reiseregninger og diett

Aftenposten avslørte

Aftenposten avslørte tirsdag at Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har levert en rekke fiktive reiseregninger.

Tidligere har vi avslørt at Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari har gjort det samme. Den gang endte det med politianmeldelse. Keshvari er nå siktet for grovt bedrageri og er under politietterforskning.

Flere jusprofessorer har tatt til orde for at også Liadal må politianmeldes. Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes har i et brev til Stortingets presidentskap bedt Stortinget om også å politianmelde Liadal.

Les også

Jusprofessorer: Ap-politikeren må politianmeldes

Liadal har lagt seg flat og lover at hun skal tilbakebetale pengene hun urettmessig har fått ubetalt.

Ap-politikeren er onsdag på reise og ikke tilgjengelig for kommentar, men har fått oversendt uttalelsene fra jusprofessorene som mener at hun bør anmeldes.