Politikk

Gir bedre gulrøtter for småkommuner

ARENDAL (Aftenposten): Sanner får ros av Ap for å vrake kravet om at kommuner som slår seg sammen må få minst 10 000 innbyggere for å få sammenslåingsstøtte. Men han får likevel ingen blancofullmakt for reformen fra Ap.

Komunalminister Jan Tore Sanner (H).
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef
  • Solveig Ruud
    Journalist

Det var i en debatt om kommuneslåing i Arendal fredag formiddag at kommunalminister Jan Tore Sanner slapp nyheten: Regjeringen vil ikke lenger stille krav til at sammenslåtte kommuner må komme opp i et folketall på over 10 000 innbyggere for å få premiering av staten i form av et tilskudd.

Dette kravet har vært et av Arbeiderpartiets største innvendinger mot Regjeringens opplegg til kommunereform.

Regjeringen vil gjerne ha Arbeiderpartiet med seg på laget for å få til et bredt kommuneforlik, men Ap har frem til nå vært skeptiske.

Les også:

Les også

Ap gir tommelen ned for Sanners kommunereform

— Vi rygger litt når vi ser at hovedveien fra Regjeringen ser ut til å være ris bak speilet, trusler og tvang, sa Aps Tore Hagebakken i debatten fredag.

— Nå skal jeg komme deg i møte, parerte Sanner.

— Kravet om at kommunene ikke får reformstøtte hvis de sammenslåtte kommunene ikke får minst 10 000 innbyggere kommer vi til å fjerne.

Hagebakken svarte med å vise to tomler opp i været.

Ingen blancofullmakt

Etter debatten avviser Sanner at Regjeringen fjerner størrelseskravet som en del av en bevisst strategi for å lokke med seg Ap med på Regjeringens kommunesammenslåingsprosjekt.

— Nei, dette gjør vi for å oppfylle det flertallet i Stortinget har sagt, sier Sanner.

- Tror du fortsatt det er mulig å få med Arbeiderpartiet på laget når du hører den nokså kritiske tonen de legger opp til i debatten?

— Ja, jeg forholder meg til det Arbeiderpartiet har sagt i Stortinget: Ja til reform, oppstart i august og ja til de økonomiske virkemidlene, sier Sanner.

Les også:

Les også

– Leve Bærum!

— Det er bra at Sanner har gitt etter og fjernet dette kravet. Dette er et skritt i riktig retning, sier Hagebakken. På spørsmål om Ap da kan støtte Regjeringens reform, sier han følgende:

— Han får ingen blancofullmakt fra oss. Vi skal være konstruktive og mener det er behov for en reform, sier han, men legger til at han fortsatt synes at Sanners reform bygger på alt for mye tvang .

Han innrømmer at Ap åpner for tvang, men sier det for Aps del er unntaket.

— For sammer ser det ut til at hovedveienen dreier seg om det, sier Hagebakken.

Han er også skeptisk at fylkesmannen skal ha en så stor rolle med å godkjenne låneopptak til nye investeringer i kommunene - forut for reformen.

Beholder fylkeskommunen

Sanner ble i debatten utfordret av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på hva som vil skje med fylkeskommunen. Både Frp og Høyre har ønsket å legge denne ned, slik at det bare blir to forvaltningsnivået i Norge: Stat og kommune.

- Kan du garantere at dere ikke vil legge ned fylkeskommunen? spurte Vedum.

— Svaret på det er ja, sa Sanner.

- Hvor lenge gjelder den garantien? ville Vedum vite.

— Vi har ment at det holder med to nivåer. Men når et flertall på Stortinget sier de vil ha tre, forholder vi oss til det, svarte kommunalministeren

Les mer om

  1. Politikk