Politikk

Brende regner med å få returnere 700 av 5400 til Russland

KIRKENES (Aftenposten): Norge vil returnere asylsøkere med korte eller utløpte visum til Russland. Russerne sier nei.

Asylantene ved Ankomstsenter Finnmark som ble pågrepet fredag, ble i går morges løslatt. De må imidlertid oppholde seg på senteret fortsatt. Rett etterpå kom flere asylsøkere ut for å snakke med pressen. -Jeg er veldig glad, sier Ansar Mahmood (36) Dan P. Neegaard

 • Geir Salvesen

Det er tilløp til tåke i asylretursaken. Denne uken blir det viktige, avklarende møter i Moskva mellom norske og russiske myndigheter.

— Det som vil bli tatt opp i Moskva, er hvordan vi kan returnere dem med multivisum og gyldig opphold i Russland, sier utenriksministeren om møtene.

Han holder fast ved at det er enighet om at russerne tar imot asylsøkere i Finnmark som har oppholdstillatelse i Russland, folk som har multivisum eller russisk statsborgerskap. Det skal være rundt 700 av dem.

— Det er kommet 5400 over grensen. Av dem er vi kun enige om at de som har gyldig opphold og multivisum skal sendes tilbake. Så langt har vi returnert rundt 200. Men fra norsk side mener vi også at de andre bør sendes tilbake. Dette er en stor kategori som russerne ikke vil ta tilbake. Folk med engangsvisum, utgått visum eller hvor det bare er veldig kort tid igjen av visumet.

Utenriksminister Børge Brende Nesvold, Jon Olav

— Vil Storskog stenges for asylpasseringer?

- Blir Storskog nå varig stengt for flyktning- og asylpasseringer? Russerne vil åpenbart ikke ha den trafikken lenger? Eller hvordan tolker du henvendelsen fra russerne fredag?

— Jeg tolker den slik at de sier at de nærmeste dagene ønsker de ikke retur av asylsøkere over grensen fra Norge til Russland, sier Brende.

- Hvor store kjepper i hjulene for utsendelsesplanene er den russiske henvendelsen? Eller er dette bare rent praktiske detaljer som du regner med vil løse seg i løpet av noen dager?

— Det viktige for Norge er å få stoppet tilstrømningen av asylsøkere via Storskog. Jeg vurderer ikke dette som veldig alvorlig, det er en midlertidig stopp som er begrunnet i sikkerhetsspørsmål. Så får vi høre om returene kan tas opp senere, eller tas på andre måter. Russerne har ikke sagt at de har gått bort fra den enigheten vi har med dem. Det viktigste for oss er at vi kan videreføre den gode dialogen vi har, og det er viktig at denne skjøre forståelsen ikke blir rokket ved.

Krøll på kommunikasjonslinjene?

- Det er nå kommet frem at det gikk et døgn før Politiets utlendingsenhet, PU, fikk vite om at det var utsendelses-stopp på Storskog. Har det vært krøll på kommunikasjonslinjene her?

— Det jeg kan si om dette er at UD på embetsnivå har varslet Justisdepartementet parallelt med at jeg mottok denne informasjonen.

- Forstår du at noen synes det er blitt litt rot rundt dette?

— Vi har håndtert en svært krevende situasjon. Nemlig å få stopp på en tilstrømning av tusenvis av asylsøkere. Tallet er gått fra 5400 til 0. Det er det viktige. Når man skal sende ut noen av dem, skapes det debatt. Advokater er involvert. De vil ikke sendes tilbake, men vil helst være her. Det vil alltid skapes følelser i slike sammenhenger. Jeg mener det er viktigst nå at UD har ansvaret for å videreføre den forståelsen vi har hatt med russerne.

 • Ifølge russiske medier har et transportselskap fått beskjed om atNorge ønsker å transportere ut rundt 280 asylsøkere.

Snart uten russisk visum

Det russiske visumet til en av asylsøkerne som har gått i kirkeasyl i Kirkenes kirke går ut om et par dager.

Regjeringens forslag om å fjerne kirkeasyl får hard medfart.

Les også

KrF-leder Hareide: Å fjerne kirkeasyl er en stor overreaksjon

Kirkeasylantenes advokat Cecilie Schjatvet bekreftet i går at politiet har gitt asylantene et tilbud om å fraktes til et annet mottak i Vadsø. De har foreløpig valgt å bli i kirken.

— Hva skjer med en eventuell retur til Russland når visumet går ut?

— Det er jo det store spørsmålet. Da mener jo både FNs høykommissær for flyktninger, NOAS og advokater at de ikke kan sendes tilbake. Men så har jo Regjeringen i sin praksis sådd betydelig usikkerhet knyttet til hvordan de ser på returmulighetene.

Asylantene, en 26 år gammel syrisk mann, en 32 år gammel syrer og hans 28 år gamle gravide kone, kom til kirken torsdag, da de kom seg ut av mottakssenteret Vestleiren og fikk skyss med lokale aksjonister til kirken i Kirkenes.

 1. Les også

  Erna Solberg om Storskog-trøbbelet: - Viktig at vi fortsetter utsendelsene

 2. Les også

  Sp tror på nytt, bredt forlik om asylpolitikken

 3. Les også

  Russisk busselskap: Norge har liste klar på 280 avviste asylsøkere som skal til Russland

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

 2. POLITIKK

  Har lite lyst til å snakke om russerne i Stortinget

 3. NORGE

  Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

 4. NORGE

  Regjeringen får holde Storskog-redegjørelse bak lukkede dører av hensyn til Russland

 5. NORGE

  Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

 6. KRONIKK

  Russland er verdens største land. Likevel er det langt færre som søker om asyl der enn i lille Norge. Hvorfor?