Politikk

Bredt opprør i Venstre mot søndagsåpne butikker

Mens Venstres partiledelse er klar på at de vil ha søndagsåpne butikker, vil nesten et samlet Distrikt-Venstre gå sammen med KrF og avvise enhver søndagsåpning.

Et nesten samlet Disktrikts-Venstre går inn for å støtte KrF i kampen mot søndagsåpne butikker.
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

-Ny innsikt gjør at Venstre bør snu. Vi ønsker ikke søndagsåpne butikker. Vi spiser oss allerede mette. Vi trenger ikke enda en dag til å konsumere, sier fylkesleder i Finnmark, Terje Soløy, samme dag som Venstres landsmøte åpner i Tromsø.

-Det gir økt trafikk, økt forbruk og økte utslipp. Det trenger vi ikke, sier Soløy.

Venstres partiprogram er tydelig. Ved årtusenskiftet vedtok partiet å si ja til søndagshandel, med et knapt flertall, men at kommunestyrene tar den endelige beslutningen om det skal være tillatt i den enkelte kommune.

Klart ordførerflertall

Siden har dette vedtaket blitt konfirmert i hver nye fireårsperiode, men hver gang mot et betydelig mindretall. Venstrefolk på Vestlandet og i Nord-Norge har hele tiden vært skeptiske til søndagshandel.

Nå mener fylkeslederne på Vestlandet og i Nord-Norge, og et klart flertall blant Venstres ordførere, at ny informasjon det siste året, blant annet om miljøkonsekvensene, må føre til at partiet snur. De vil ikke bare avvise Regjeringens forslag om et nasjonalt «ja» til søndagsåpent, men også gå imot eget partiprogram, der kommunene skal ha det siste ord.

— Foreligger ny kunnskap

Også den bastante motstanden mot søndagshandel fra næringslivet (Virke), arbeidstagerne (LO) og «folk flest», gjennom flere meningsmålinger, ligger bak Distrikts-Venstres opprør mot eget partiprogram, og egen partiledels e.

— Terskelen for å gå imot partiprogrammet må være høy. Det må foreligge ny kunnskap. Og det gjør det nå, sier fylkesleder i Sogn og Fjordane, Gunhild Berge Stang.

Redaksjonsnemnda, som har forberedt uttalelser som skal vedtas på helgens landsmøte, har ikke foreslått en uttalelse om nei søndagshandel.

Men det foreligger et innsendt forslag til resolusjon, Fra Snåsa Venstre, som sier nei til både Regjeringens forslag om en nasjonal åpning og til Venstres forslag.

- Lite reell lokal mat

Flere delegater vurderer å foreslå på landsmøtet fredag ettermiddag at Snåsas forslag til resolusjon blir fremmet, sammen med redaksjonsnemndens forslag. Det skjer hvis et flertall av delegatene ønsker det.

— Det blir veldig rigid hvis vi ikke kan endre politikk når vi får ny og tung kunnskap, sier Stang.

Slik begrunner hun hvorfor også Venstres variant, med kommunal beslutning, er en dårlig idé:

— Det er en lokal makt som kan bli lite reell. Hvis nabokommunen sier ja, kan det bli vanskelig å si nei, sier hun.

- Mener du Venstre skal strekke ut en hånd til KrF, og stemme mot enhver form for søndagshandel?

— For meg handler ikke dette om KrF, men om å lytte til innspill fra forbrukerne og næringslivet. Også nye innspill når det gjelder miljøutfordringene knyttet til søndagshandel gjør det hele til en dårlig idé.

- Unødvendig

Fylkesleder i Agder, Torunn Sandvand, tror ikke det i dag er et reelt flertall i Venstre for søndagshandel.

— Jeg tror Ikke dert er noe flertall for dette i vår organisasjon nå, etter debatten i vinter om dette, sier hun.

— Dette er et unødvendig forslag.

- Bør Venstre gå sammen med KrF her?

— Ja, det mener jeg. Dette er et unødvendig forslag, og vi bør gå imot det.

Anja Johansen, fylkesleder i Nordland, mener det er en betydelig motstand mot søndagshandel internt i Venstre nå.

— Mange i Venstre argumenterer nå åpent også mot Venstres egen løsning. Med den kunnskap vi nå har om søndagshandel bør Venstre nå si nei. Jeg ser bare uheldige konsekvenser. Vi trenger ikke enda en shoppingdag i vårt materielle samfunn, sier Johansen.

Må snakke om fisk

Hun peker også på et sosialt aspekt.

Det er lavtlønnsgruppene som må trå til og jobbe på søndagene. Mange småbutikker rundt omkring i Norge sliter, og vil slite enda mer med søndagsåpent. Du kan ikke si nei som enslig butikk i et shoppingsenter. Jeg vil at Venstre skal støtte KrF, sier hun.

-Vil du ta opp dette på landsmøtet?

-Jeg får kun holde et innlegg. Da må jeg snakke om fisk.

- Ikke noe vi trenger

Nord-Trøndelag Venstre behandlet søndagsåpne butikker i et delegasjonsmøte mandag denne uken.

— Vi vil fortløpende vurdere om vi skal be landsmøtet si ja til at også Snåsas forslag kommer inn som resolusjonsforslag, sier fylkesleder Tor Arne Garnvik.

— Den generelle holdningen i Nord-Trøndelag er at dette her er noe vi ikke trenger. Det er flere argumenter mot, men det bør legges betydelig vekt på at folk rett og slett ikke ønsker det. Og at heller ikke bransjen gjør det.

Han sier et landsmøtevedtak om å si nei til søndagsåpent vil tvinge Venstres stortingsgruppe til å si nei, til tross for det som står i partiprogrammet.

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Ragnhild Helseth, sier det slik:

— Det er absolutt grunn til å lytte til alle innspillene som er kommet i denne saken, og som nå kommer i høringsrunden. Det skal bli spennende å se om Regjeringen nå er i lyttemodus til det folket sier.

— Mitt råd er å lytte til hva folk ønsker. Jeg har tillit til at Venstres stortingsgruppe gjør en god vurdering av akkurat her.

Samlet motstand

Også hun er opptatt av at «alle» sier nei.

— Da vil det være synd hvis kommuner vil føle seg presset til å åpne for søndagshandel hvis nabokommunen gjør det.

Venstreordfører i Bø, Olav Kasland, vil oppfordre alle delegater på landsmøtet om å stemme for at Snåsas forslag blir «tatt inn i varmen» og stemt over sammen med de andre resolusjonsforslagene.

— Det har kommet ny kunnskap, bl.a. om miljøkonsekvenser. Vi ordførere må også lytte til hva våre innbyggere sier. Med unntak av veldig ihuga høyrefolk er det «ingen» i min kommune som vil ha søndagsåpne butikker. Et samlet næringsliv er unisont imot, sier han.

— Får vi vedtatt Snåsas forslag må Venstres stortingsgruppe også snu, sier han.

- Ikke en god idé

Ordfører Alfred Bjørlo i Eid liker heller ikke søndagshandel.

— Jeg synes ikke det er en god idé, selv om jeg kan leve godt Venstres forslag om at kommunene skal avgjøre, hvis det skulle bli utfallet. Men jeg forventer at Regjeringen, men også Venstres stortingsgruppe, tar innspillene som nå kommer i høringsrunden på alvor.

Partilederen er uenig

Partileder Trine Skei Grande er av et annet syn, melder NTB. Venstre er riktig nok ikke med på regjeringens forslag om fullstendig frislipp, men stortingsgruppen ligger an til å si ja til en modell med kommunal selvbestemmelse.

At mange på landsmøtet nå ønsker å si nei til forslag om søndagshandel bekymrer ikke partilederen.

– Jeg er ikke bekymret for noen debatter på landsmøtet. Men vi har altså hatt programfestet ja til søndagsåpne butikker i 14 år nå, og stortingsgruppas forpliktelse er overfor programmet. Og Venstre har alltid kjempet for mer lokalt selvstyre. Men landsmøtet bestemmer, sier Skei Grande til NTB.

- Umulig å spå

Nestleder i Venstre, Terje Breivik, mener det er umulig å forutse hva landsmøtet vil lande ned på i søndagsstriden, ifølge Dagsavisen.

– Det ligger inn et forslag fra Snåsa mot søndagsåpne butikker. Hvilken skjebne det får, er umulig å spå nå. Det blir spennende, sier Breivik, og legger til:

– Jeg vil understreke at Venstre ikke har et prinsipielt standpunkt for søndagsåpent, men for at kommunene selv skal få bestemme.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han vil være forsiktig med å kommentere interne forhold i Venstre.

— Men jeg har sagt til Trine (Skei Grande) at dette er en veldig viktig sak for oss. Det er det jeg vil si.

Aftenposten Politikk følger Venstres landsmøte gjennom helgen.

Les også

 1. «Helt utenkelig for KrF å samarbeide med noen som går inn for åpne søndagsbutikker»

 2. Regjeringen legger frem forslag om søndagsåpne butikker

 3. Så mange flere vil måtte jobbe søndager

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015