Politikk

Flere surrogati-firmaer snuser på det norske markedet

Israelsk firma søker norsk representant som skal hjelpe nordmenn på surrogati-reiser til USA og Ukraina.

Virksomhetsansvarlig i Tammuz Nordic Eduardo Afonso leter etter en norsk representant som kan bistå nordmenn som ønsker å få barn ved hjelp av surrogati. Foto: Jonas Norén/Tammuz Nordic

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Tine Dommerud
  Journalist

Er du «lidenskapelig opptatt av å hjelpe andre ufrivillig barnløse med å bli foreldre gjennom en surrogatprosess i utlandet»?

Slik søker det israelske surrogati-selskapet Tammuz nå etter en norsk representant som skal hjelpe nordmenn som ønsker å dra utenlands for å få barn ved hjelp av surrogati.

Å få barn ved bruk av surrogatmor er ikke tillatt i Norge.

Likevel prøver nå flere internasjonale surrogati-firmaer å få en fot innenfor for å kunne verve kunder på det norske markedet:

 • Tammuz har allerede opprettet et nordisk kontor i Stockholm og har nettside oversatt til norsk. Firmaet formidler surrogatimødre i blant annet USA og Ukraina og planlegger to informasjonsseminarer i Oslo i 2017.
 • Det amerikanske surrogatiselskapet Circle Surrogacy, som retter seg spesielt mot homofile, arrangerer informasjonsmøter i Norge 1–2 ganger i året - neste gang i april.
 • Også representanter fra amerikanske Growing Generations har vært på Norges-visitter.

Foto: Skjermdump

Leter etter etter en som snakker norsk

Eduardo Afonso, virksomhetsansvarlig i Tammuz Nordic opplyser at selskapet har som mål å ha en lokal representant i hvert av de nordiske landene.

– Vi søker en lokal representant i Norge som støtter og koordinerer de blivende foreldrene i samarbeid med oss. Vi synes det er viktig å ha en person fra Norge som snakker norsk, skriver Afonso i en e-post til Aftenposten.

– Økende antall som tar kontakt

Tammuz har foreløpig ikke planer om å opprette et eget kontor i Norge.

Afonso vil ikke svare på nøyaktig hvor mange nordmenn som har fått barn ved hjelp av surrogati-programmet fra Tammuz, men opplyser at antallet som tar kontakt «øker for hver uke».

Tammuz Norden benytter seg av surrogatmødre i USA og Ukraina.

Eggdonorene som brukes er fra Sør-Afrika og Ukraina.

Ifølge prislisten på firmaets nettside varierer prisen for en baby båret frem av surrogatmor fra 400.000 kroner om man bruker egne egg og surrogatien utføres i Ukraina til omlag 900.000 kroner med eggdonasjon i USA.

Utgifter til reise og opphold kommer i tillegg.

– Konkret vurdering hva som er straffbar medvirkning

I Norge er det ikke tillatt å gjennomføre eggdonasjon eller surrogati. Overtredelse av bioteknologiloven er straffbart, og medvirkning kan også straffes.

– Vi arbeider selvsagt med respekt for de lover som finnes i landet og henter hjelp fra jurister i Norge angående alle problemstillinger. Vi har et minimalt markedsføringsbudsjett og har ikke gjennomført noen markedsføringskampanjer i Norge, sier Afonso i Tammuz Nordic.

Avdelingsdirektør Anne Louise Valle i avdeling for bioteknologi og helserett i Helsedirektoratet kan ikke svare klart på hvor grensen går for hva som er tillatt av informasjon og koordinering i Norge for nordmenn som vil reise utenlands for surrogati.

– Det vil være en konkret vurdering om virksomheten som er beskrevet anses som straffbar medvirkning etter bioteknologiloven, skriver hun i en e-post.

Det norske forbudet rammer ikke personene som reiser utenlands for å få utføre behandlinger som ikke er tillatt her i landet.

Når helseminister Bent Høie (H) før sommeren legger frem en stortingsmelding om bioteknologiloven, blir surrogati og regelverket knyttet til nordmenn som kommer hjem med en baby etter å ha brukt surrogatmor i utlandet et tema.

Norwegian fikk kritikk etter annonse

I 2013 fikk flyselskapet Norwegian krass kritikk etter en annonse i sitt magasin med reklame for eggdonasjon på en klinikk i Hellas.

Norwegian beklaget og trakk annonsen.

Fagdirektør hos Forbrukerombudet Tonje Hovde Skjelbostad opplyser til Aftenposten at forbrukermyndighetene i utgangspunktet ikke kan gripe inn ovenfor markedsføring av tjenester i utlandet som er lovlige der de selges.

Circle Surrogacy har ikke svart på Aftenpostens henvendelse.

Kellie Nesbitt i Growing Generations skriver i en e-post at firmaet ikke ønsker å medvirke til Aftenpostens artikkel.

Les mer om

 1. Surrogati
 2. Bioteknologi
 3. Barn og unge
 4. Helse
 5. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Krever forbud mot surrogati-reiser til utlandet

 2. POLITIKK

  Annenhver uke kommer en ny baby til Norge etter surrogati i USA

 3. POLITIKK

  To partier vurderer å si ja til surrogati i Norge

 4. POLITIKK

  Kvinnen fikk barn med ekssamboerens sæd, en annen kvinnes egg og en tredje kvinnes livmor. Nå har retten fastslått at hun ikke får være barnets mor.

 5. NORGE

  Sp-politiker vil straffe surrogatforeldre

 6. NORGE

  Regjeringen utsetter avklaring om eggdonasjon og assistert befruktning til enslige