Politikk

Stortingspolitiker reagerer på økte matvarepriser

Prisveksten på matvarer i Norge er sterkere enn for andre varer. Det reagerer stortingsrepresentant Kårstein Løvaas (H) på.

Stortingsrepresentant Kårstein Løvaas (H) lurer på hvorfor prisene på matvarer øker, når bransjen har rekordomsetning. Foto: Vidar Ruud / NTB
  • NTB
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Ifølge SSB ligger prisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer på 3,8 prosent i september sammenlignet med samme måned året før.

Totalindeksen, som måler prisveksten for alle varer, er til sammenligning på 1,6 prosent.

– Hvor skal prisene øke når bransjen har rekordomsetning, når vi alle går på dagligvareforretninger, når vi ikke reiser til Sverige, når vi kjøper alt i butikkene og omsetningen øker med kanskje så mye som 20 prosent, sier Løvaas til NRK.

Han er saksordfører for stortingsmeldingen om dagligvare.

Dagligvarebransjen selv ønsker imidlertid å nyansere bildet.

– Totalt sett er ikke prisene så mye høyere. Om de er det nå i september, så skyldes det blant annet valutaendringer. Og så har vi tatt ut prisøkninger fra leverandørene, og så har bøndene fått et velfortjent landbruksoppgjør som også kommer til syne i form av økte priser ut til forbruker, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Dette får lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, til å reagere.

– Coop bruker jordbruksoppgjøret som grunn for å skru opp matprisene i butikk. Det er feil. Prisøkningen på jordbruksprodukter i årets forenklede jordbruksforhandlinger var små – beregnet til 50 kroner per forbruker fordelt utover året, sier han.

Les også

  1. Hvorfor er onkel Skrue så rik?

  2. – Det dårligste tidspunktet i hele året for en slik rapport