Full skjæring på borgerlig side etter at Venstre brøt budsjettforhandlingene

Nå krysser Høyre og Frp fingrene for at KrF skal redde budsjettet og Regjeringens fremtid.

Etter nesten fire uker med langtrukne budsjettforhandlinger toppet dramatikken seg i går ettermiddag.

På vei tilbake fra et ekstraordinært møte i Venstres stortingsgruppe ble Trine Skei Grande sittende fast i en heis fullastet med journalister og to tv-team.

Etter å ha fått hjelp av Stortingets ansatte til å komme seg løs, gikk Grande til kontoret sitt. Her tok hun kontakt med statsministeren og slapp bomben: Venstre bryter budsjettforhandlingene.

Kaller regjeringspartiene «fanatiske»

Like etterpå sendte Venstre ut bruddmeldingen i en pressemelding.

Etter at bruddet var et faktum var en tydelig frustrert Venstre-leder Trine Skei Grande hard mot både statsminister Erna Solberg (H) og Frp.

– Vi har lagt frem forslag som både har som formål å gå rundt bilpakken, men også rokere inne i den, så det ikke skulle bli nederlag for Frp. Men her har man vært så fanatiske på at alt som er i bilpakken skal gjennomføres uansett, at det har hindret oss i å finne gode løsninger, sier Grande til Aftenposten.

Hun mener ultimatumet om bil- og drivstoffavgifter som statsministeren har stilt seg bak er årsaken til at forhandlingene har gått i stå.

- Vi må konstatere at Venstre har brutt forhandlingene, sa Siv Jensen.

KrF avklarer onsdag

KrF holdt i går på spenningen og ville ikke svare på om partiet kan tenke seg å fortsette alene ved forhandlingsbordet nå som Venstre har trukket seg.

Dette avklares på et ekstraordinært møte i KrFs stortingsgruppe i formiddag.

Men sentrale KrF-kilder sa i går til Aftenposten at de anser det som lite sannsynlig at partiet fortsetter forhandlingene med de blåblå alene.

Om KrF også bryter forhandlingene i dag, må regjeringspartiene trolig legge frem sitt budsjett til avstemning i stortingssalen mandag 5. desember uten å ha et avklart flertall i ryggen.

I en slik situasjon der statsministeren stiller et kabinettsspørsmål der hun truer å gå av om hun ikke får budsjettet vedtatt, håper Høyre og Frp at KrF til syvende og sist vil komme dem til unnsetning og redde budsjettet og Regjeringens videre liv.

En sentralt plassert kilde i et av regjeringspartiene har tidligere beskrevet hvordan man i et slikt scenario ser for seg å nappe ut alle Venstres klimaseire fra budsjettet, og heller bruker disse pengene til å drysse millioner over KrFs hjertesaker for å lokke til seg deres stemmer.

Venstre åpner for å komme tilbake

Det er likevel fortsatt ikke helt utelukket at de fire borgerlige partiene kan finne tilbake til hverandre og forhandlingsbordet i løpet av de neste dagene.

I pressemeldingen Venstre sendte ut i går, understreket partiet nemlig at de var åpne for nye samtaler om regjeringspartiene snur og legger nye klimatiltak på bordet.

Frp samlet sitt landsstyre til et ekstraordinært møte i går ettermiddag.

I etterkant sa Frp-leder Siv Jensen seg villig til å forhandle videre, men slo samtidig fast at det ikke er noe å forhandle om når det gjelder de omstridte bilavgiftene.

– Vi må konstatere at Venstre har brutt forhandlingene. Bilpakken har ligget fast, og det gjør den fortsatt, men vi har strukket oss, og vi er fortsatt villige til å strekke oss for å finne en løsning, sa hun.

I forkant av møtet gjorde flere av fylkeslederne i Frp det klinkende klart at partiet ikke kan gi seg om den såkalte «bilpakken», altså de foreslåtte avgiftslettelsene til bilistene, som Venstre har vært motstander av.

– Der har vi vært krystallklare. Allerede forrige landsstyremøte gikk vi med på å strekke oss lengre enn vi egentlig var villige enn å strekke oss til, sier fylkesleder i Akershus Frp, Liv Gustavsen.

Ap og Sp vil ikke hjelpe Regjeringen

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sps parlamentariske leder Marit Arnstad helte i går kaldt vann i blodet på dem som måtte tro at deres partier kunne tenkes å stemme for Regjeringens budsjettforslag i en krisesituasjon.

– Det var aldri meningen at denne regjeringen skulle hente sin støtte for den økonomiske politikken hos Ap. Vi har levert vårt alternative budsjett, og det vil vi stemme for, sier Støre.

– Det er et borgerlig flertall. De fire på borgerlig side må rydde opp i dette kaoset selv, sier Marit Arnstad.

– Utelukker du at Sp, helt på tampen, kan sikre et flertall for Regjeringen. Sp er vel det eneste partiet som støtter Regjeringens bilpakke?

– Vi kan ikke støtte et helt budsjett bare fordi vi er enig i en liten del av det, sier Arnstad.