Politikk

SV vil stille krav til Ap-samarbeid

SV vil sikre at Jonas Gahr Støre blir statsminister i 2017, men vil stille klare krav til Arbeiderpartiet, varsler partileder Audun Lysbakken.

Partileder Audun Lysbakken under SVs pressekonferanse mandag.
  • NTB

– Vi er åpne for ulike måter å samarbeide på, sier han, og skisserer tre mulige alternativer for å kaste Erna Solbergs regjering og få Jonas Gahr Støre som statsminister: At SV er med i regjering, et formalisert samarbeid i Stortinget, eller å støtte regjeringsskiftet, men siden være i opposisjon.

Les også

Legomysterium på Stortinget - hvem har tyvbygget?

– Vi kommer til å stille klare krav. Får vi gjennomslag for dette, er vi med i et samarbeid. Hvis ikke, står vi utenfor, sa Lysbakken på partiets pressekonferanse før sommerferien mandag.

Les også

Audun Lysbakkens problem er ikke strategi, men politikk | Frank Rossavik

Sentrum eller venstre?

Både Lysbakken og nestleder Snorre Valen påpeker imidlertid at valgresultatet i 2017 vil få avgjørende betydning for gjennomslagskraften. Støre kan komme til å vende seg mot sentrum i stedet, og SV må derfor kapre så mange stemmer som mulig.

Les også

Fremskrittspartiet har ikke den strengeste innvandringspolitikken | Andreas Halse

– I vår fikk vi illustrert gjennom skatteforliket, at forskjellen på et Ap som inngår et forpliktende samarbeid med SV og et Ap som går mot sentrum, er ganske dramatisk og for eksempel innebærer en helt annen kurs i skatte- og fordelingspolitikken, sier partiets finanspolitiske talsmann Snorre Valen.

Les også

Siv Jensen hylles som partidronning og finansminister. Det er en bragd. | Harald Stanghelle

Lysbakken er fornøyd med at SV har klart å markere seg tydelig i opposisjon til de andre partiene i blant annet flyktning- og asylpolitikken, og viste også til gjennomslag når det gjelder klima, skogvern og å hindre regjeringens «rigide» forslag til fraværsgrens på videregående.

– Positiv trend

Lysbakken mener partiet er inne i en positiv trend på meningsmålingene.

– Vi stoppet fallet i fjor, det er et viktig vendepunkt og gjør at vi har noe å bygge på inn mot valget neste år, sier han til NTB.

Han er ikke bekymret for at tre av partiets profilerte stortingspolitikere, nestleder Valen, Heikki Eidsvoll Holmås og Bård Vegar Solhjell, ikke tar gjenvalg.

– Det er faktisk bra for SV med en del fornying, sier Lysbakken.

Til ungdommen

SV-ledelsen hadde invitert til sommerpressekonferanse på ungdomsbiblioteket Biblo på Tøyen i Oslo, et sted som egentlig er «forbudt for voksne», fortalte partisekretær Kari Elisabeth Kaski.

Partiet mener da også at folk langt under gjennomsnittsalderen i pressekorpset blir viktige for å sikre stemmene partiet trenger.

Valen viser til at Sosialistisk Ungdom gjorde det bedre enn forventet ved skolevalgene i fjor, og mener at man både internasjonalt og i Norge kan se tegn til at et ungdomsopprør mot et tøft arbeids- og boligmarkedet.

Mer barnetrygd

Kampen mot økte forskjeller og barnefattigdom blir blant SVs hovedsaker i valgkampen neste år.

Valen varslet at partiet vil styrke barnetrygden ved å inntektsjustere den og øke tilleggene for dem som har mange barn eller for aleneforsørgere. Partiet avviser en behovsprøving av ordningen, som regjeringen har varslet en gjennomgang av.

Overfor NTB avviser Valen at universell barnetrygd er et lite målrettet tiltak mot fattigdom.

– I Norge har vi gratis skole for alle barn uansett hvor mye foreldrene tjener. Vi har gratis helsestell for alle. Det er fordi det er effektivt. Vi omfordeler gjennom skattesystemet. De som er rike, de betaler mer, de som har lite betaler mindre, men alle skal få det samme, sier Valen.

Les også

  1. Rødt kan gjøre comeback på Stortinget etter 20 år

  2. Stortinget åpner for felling av kongeørn

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Jonas Gahr Støre
  2. Audun Lysbakken