Politikk

Ropstad møtte pressen etter skatteavsløring: – Jeg vil gjøre opp for meg

– Jeg har stor forståelse for at det jeg har gjort, skuffer mange, sier barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Vegard Venli
  Journalist
 • Sigrid Gausen
  Journalist

Aftenposten avslørte fredag at Ropstad i fjor tok aktive grep for å unngå å betale skatt på statsrådsboligen. Han oppga at han dekket utgifter på foreldrenes hus, men betalte aldri en krone. Slik unngikk han en skatteregning på 175.000 kroner. Ropstad har innrømmet og beklaget at han la planer for å unngå skatt.

– Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sa KrF-lederen til Aftenposten.

På pressekonferansen forklarte Ropstad det samme som han tidligere har gjort til Aftenposten.

Planen var at han skulle få en regning fra foreldrene mot slutten av året. Den skulle han bruke for å dokumentere for skattemyndighetene at han hadde utgifter. Slik skulle han slippe skatt.

– Det var en feil av meg å gjøre det. Og det vil jeg beklage. Jeg har stor forståelse for at det jeg har gjort, skuffer mange.

Han kom opp med denne planen fordi han i 2019 for første gang fikk en skatteregning på fordelen av å ha gratis bolig i Oslo.

Så fikk han det han kaller en kontrabeskjed fra SMK. De hadde vært i kontakt med Skatteetaten og kommet til at han likevel ikke trengte å ha utgifter for å slippe skatt.

– Jeg avtalte da med mine foreldre at jeg likevel ikke skulle betale de faste utgiftene. Jeg tenkte heller ikke mer på den saken, fordi jeg opplevde den som avklart. Men jeg ser jeg skulle gitt beskjed til Statsministerens kontor (SMK) om at jeg ikke hadde utgifter.

Ropstad gjentar at han er i dialog med Skatteetaten og vil betale det han skylder.

– Jeg vil gjøre opp for meg.

– Håper jeg kan fortsette

Etter pressekonferansen fikk Ropstad spørsmål fra TV 2 om han kan fortsette som partileder. Han sier han forstår at han har satt partiet i en vanskelig situasjon.

– Jeg kan ikke kreve tillit. Det må jeg gjøre meg fortjent til. Og jeg forstår at jeg har skuffet mange, også i mitt eget parti.

Erna Solbergs regjering vil bli sittende som et forretningsministerium frem til en ny regjering er på plass etter stortingsvalget. Det er ventet at dette vil ta rundt én måned.

– Kan du fortsette som statsråd etter dette?

– Ja, men statsministeren må selvsagt gjøre en vurdering av det. Jeg har snakket med henne, og håper jeg kan fullføre den siste måneden som barne- og familieminister før det kommer en ny regjering.

Tidligere har Aftenposten avslørt at Ropstad ikke meldte flytting fra gutterommet i Agder før i november i fjor. Slik fikk han gratis pendlerbolig fra Stortinget. Samtidig eide han en halvpart av en tomannsbolig i Lillestrøm som han leide ut.

Les også

 1. Aftenposten avslører: KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone.

 2. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad etter ny Aftenposten-avsløring: – Jeg gjorde en dårlig vurdering. Det vil jeg beklage.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Kjell Ingolf Ropstad