Politikk

– Regjeringen kjøper etterretningsfly til 11 milliarder

Regjeringen har tegnet en intensjonsavtale om nye overvåkingsfly med en prislapp på 11 milliarder kroner, skriver Klassekampen.

Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet vil hverken bekrefte eller avkrefte kjøp av overvåkingsfly. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • NTB

Etter det avisen erfarer har Forsvarsdepartementet inngått en hemmelig intensjonsavtale om kjøp av overvåkingsflyene P8 Poseidon. Det er snakk om svært avanserte etterretningsfly produsert av amerikanske Boeing, som vil erstatte de gamle Orion-flyene. I juni skrev VG at de seks Orion-flyene skal erstattes med fire nye maritime patruljefly.

Opplysningene kommer på tampen av en pågående budsjettstrid om norsk forsvarsevne, og bidrar til bekymringer om at det tradisjonelle forsvaret blir svekket, ifølge avisen. I oktober i fjor anbefalte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen «av økonomiske grunner» at «ambisjonen om luftbåren langtrekkende undervanns- overvåking og -krigføring prioriteres ned».

De nye flyene skal komme i tillegg til de 180 milliardene forsvarssjefen mener han trenger de neste 20 årene. Innkjøpene skal gjøres fra 2020.

Vil hverken bekrefte eller avkrefte

Forsvarsdepartementet vil ikke bekrefte eller avkrefte Klassekampens opplysninger.

– Overvåkingsflyene vil være avgjørende tiltak for å styrke vår evne til suverenitetshevdelse i egne nærområder og til overvåking av havområdene. Vi har en god dialog med allierte om anskaffelsen av en erstatning for dagens P3 Orion, skriver statssekretær i Forsvarsdepartementet Øystein Bø til avisen.