Politikk

Disse seiler inn på Stortinget om Sp-bølgen varer helt til valget

Sps fremgang kan gi Sandra Borch, en tidligere Anno-vinner og andre ferske Sp-fjes plass på Tinget.

Fra venstre Marit K. Strand (Oppland), Emilie Enger Mehl (Hedmark), Sandra Borch (Troms) og Åslaug Sem-Jacobsen (Telemark) har alle sjanse til å komme inn på Stortinget til høsten.
  • Solveig Ruud
    Journalist

– Jeg håper på stortingsplass og tror det er mulig, sier Sandra Borch (28).

Den tidligere lederen av Senterungdommen topper Sps stortingsliste i Troms. Ifølge de siste målingene har Sp nå så stor oppslutning i Nord-Norge at Tromsø-kvinnen kan forberede seg på et liv i Oslo fra høsten av.

Hun kan få følge av minst tre andre kvinner som i utgangspunktet ikke kunne regne med å havne på Stortinget:

  • Emilie Enger Mehl (23), tidligere Anno-vinner og annenkandidat på Hedmark Sps stortingsliste.
  • Marit K. Strand (24) annenkandidat på Oppland Sps stortingsliste.
  • Åslaug Sem-Jacobsen (45) førstekandidat i Telemark.

På ulike meningsmålinger den siste tiden har alle vært inne på Stortinget.

Sandra Borch: Merker sentraliseringen på kroppen

– Jeg er motivert som bare det, sier Sandra Borch til Aftenposten. Hun forklarer Sps fremgang nordpå med at folk føler sentraliseringen på kroppen. Sp hadde stortingsrepresentant fra Troms for drøyt fire år siden, men mistet mandatet i 2013.

Men i det siste har Sp nærmet seg 19 prosent i oppslutning i Nord-Norge.

– Folk har sett seg lei av sentraliseringen, sier hun.

Hun nevner nedleggelser av forsvarsanlegg på Andøya og Bardufoss i tillegg til at f.eks. lensmannskontorer forsvinner.

Den tidligere ungdomspolitikeren er blitt landsskjent for både å ha vært i tottene på tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete og for å ha opptrådt i ulvepels. Hun er utdannet jurist og jobber hos Parat i Tromsø.

På talerstolen under landsmøtets første dag avslørte hun hvem hun hadde hengt opp bilde av på baderommet hjemme.

– Det er Jan Tore Sanner, fortalte Borch, til latter fra salen. Borch har latt seg inspirere av Petter Northug som henger opp bilde av konkurrentene sine på badet, så han kan trigge konkurranseinstinktet hver morgen.

Emilie Enger Mehl: Ulvedebatten fikk det til å renne over

I Hedmark er det bare blitt publisert én fylkesmåling den siste tiden.

Her lå Senterpartiet an til å få hele 30 prosent, men andrekandidat Emilie Enger Mehl (23) har is i magen.

– Vi må ha cirka 19 prosent i Hedmark for å komme inn med to mandater. Det ser lyst ut, men dette er ikke avgjort, sier Mehl, som gikk av med seieren i NRKs første Anno-program.

– Jeg tror ulvedebatten var spørsmålet som fikk det til å renne over for mange. Vi står midt i det, og har ulv rundt husveggene våre, sier hun.

Om Sp kommer i regjering etter valget, er hun uansett så godt som sikret å komme inn på Stortinget som Vedums vara.

Mehl studerer jus og jobber for Elverum-avdelingen til advokatkontoret Elden.

– Det er veldig viktig å bevare tjenester nær folk og beholde arbeidsplasser i distriktene. Jeg har mange venner som vurderer å flytte hjem til Hedmark etter studier, men da må vi sikre at de har en jobb å gå til, sier hun.

  • Har du en liten Senterpartist i magen? Ta testen!

Åslaug Sem-Jacobsen: Vil redde Telemark

– Jeg ligger veldig godt an til å komme inn, selv om Telemark ikke er noe typisk Senterparti-fylke. Vi har ikke vært representert på Stortinget siden 1990-tallet. Men på de siste lokale målingene er vi faktisk inne med et distriktsmandat, forteller Åslaug Sem-Jacobsen.

Hun er utdannet journalist og har jobb som prosjektleder i NRK, men er for tiden heltidspolitiker som varaordfører i Notodden.

Sem-Jacobsens kampsak er å bevare Telemark som et eget fylke.

– Jeg ønsker å gjennomføre en redningsaksjon for fylket vårt og redde Telemark. Vi er de siste årene blitt en filial under Vestfold. Regjeringen har bestemt seg for å tvangssammenslå oss. Dette vil ikke telemarkingene, sier Sem-Jacobsen.

Marit K. Strand: Fikk overraskende andreplassen på listen

– Å få sitte på Stortinget er noe av det største man kan oppleve som politiker, sier Marit K. Strand fra Beito i Øystre Slidre.

Hun fikk litt andreplassen på Sps liste i Oppland etter at sittende stortingsrepresentant knepent tapte mot en motkandidat og da sa nei til å stå på andreplass.

Dermed rykket ungdomskandidaten opp - og nå har ulike meningsmålinger vist at andreplassen på Sps Oppland-liste kan gi stortingsplass til høsten.

Strand er i ferd med å avslutte lektorutdannelse i realfag på Norges miljø og biovitenskaplige universitet på Ås.

Kommer hun inn på Stortinget, er det først og fremst skolepolitikk hun håper å kunne jobbe med.

– Vi er et tydelig alternativ til Ap og Høyre i skolepolitikken og verdsetter praktisk kompetanse like mye som teoretisk kunnskap, sier hun og signaliserer at hun ønsker å vise lærerne mer tillit til å utføre jobben.

Flere ferske fjes kan komme inn

De fire kvinnene kan også få følge av andre Sp-kvinner som Hanne Marte Vatnaland, nummer to på Sps liste i Rogaland og - hvis Sp gjør et ekstra godt valg - Aisha Naz Bhatti, førstekandidaten i Oslo.

Fortsetter Sp-bølgen, kan også førstekandidaten i Akershus, Sigbjørn Gjeldsvik og i Østfold, Ole André Myhrvold, samt Sps andrekandidater i f.eks. Nord-Trøndelag, Hordaland og Sogn og Fjordane kan komme inn på Tinget.

Les mer om

  1. Senterpartiets landsmøte
  2. Politikk
  3. Stortingsvalg 2017