Slik stemte Norge

Arbeiderpartiet har tatt makten i flere store byer. Søk opp din kommune i kartet over.

Øverst i denne saken kan du søke opp din egen kommune.

Blå nedtur – rødgrønn opptur. Slik kan kommunevalget 2015 oppsummeres. Jonas Gahr Støre ledet Arbeiderpartiet til et brakvalg i sitt første valg som partileder og oppsummerte fra scenen i Folkets Hus:

— Arbeiderpartiet er det største partiet i Norge, og vi er størst i 17 av 19 fylker.

I fylkeskartet over er det tydelig at landets fylker er rødmalt etter gårsdagens valg.

40.000 kroner i året for gateparkering:

Les også

Her er MDGs planer for Oslo

Slik gikk det nasjonalt

Det gjenstår fremdeles fintelling i en del kommuner, men det nasjonale bildet av valget ser slik ut:

De største vinnerne er Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Rødt, mens Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er de som har tapt mest.

Det store bildet viser dermed et nesten helrødt Norge, bortsett fra det grønne Sogn og Fjordane og noe blått i Vestfold og Akershus, mens Oslo fremdeles er noe uavklart.

Her er De Grønnes ordførerkandidat:

Les også

Shoaib Sultan kan bli historisk

Høyre har et fall på 4,2 prosentpoeng fra valget i 2011 og har dermed en prosentandel på 23,4, viser tallene fra femtiden tirsdag morgen. Arbeiderpartiet har 33,6 prosent, en økning med 0,4 prosentpoeng. Dette regnes som et meget sterkt valg for Arbeiderpartiet, men årets vinnere er uansett Miljøpartiet De Grønne.

Se video: Vi møtte Soahib ved frokostbordet:

Disse har gjort et brakvalg og er nå større enn Venstre på landsbasis med sine 5,1 prosent. Det er en oppgang på 3,8 prosentpoeng.

Rød vind over storbyene

Også de store byene kommer til å kjenne på endringene. Mens Høyre var største parti i fem av seks byer i 2011, dominerer nå Arbeiderpartiet.

  • Syv grunner til at Erna Solberg bør deppe over valgresultatet. Les hele kommentaren her.
    Det går mot nye krefter i toppene både i Oslo, Bergen og Tromsø. Bildet er det samme i alle byene, Høyre mister kontrollen til fordel for Arbeiderpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Nattens valgthriller var Oslo , der MDG er det partiet som kan vippe det blå bystyret ut av posisjon. Når 99,9 prosent av stemmene er talt opp, er det noen få hundre stemmer igjen som kan avgjøredet hele. MDG har ikke bestemt seg hvem de ønsker å samarbeide med, men sa i natt at de vil legge frem sin kravliste til begge fløyene og starte forhandlingene ut fra det.

  • Vil det oppstå søt musikk mellom MDG og Høyre i Oslo? Les hva kommentator Thomas Boe Hornburg mener.
    Valget i Bergen har vært preget av uroen rundt Høyre-ordfører Trude Drevland. Hun gikk ut i permisjon idet valgkampen startet, fordi politiet hadde bestemt seg for å gjenoppta etterforskningen av hennes påspanderte reise til Venezia med skipsreder Torstein Hagens privatfly.

Gjennom hele valgkampen hadde målinger tydet på et skifte i Bergen etter 12 år med blått styre, særlig hvis KrF etter sin utmarsj fra byrådet i fjor skulle bestemme seg for å samarbeide med Ap. Drevlands Høyre faller med 12,8 prosentpoeng ned til 22,1 prosent oppslutning fra forrige kommunevalg. Arbeiderpartiet går frem 9 prosentpoeng.

Se intervjuet med Raymond Hansen fra tirsdag morgen:

Også Tromsø går fra blått til rødt. Her faller Høyre med hele 15,5 prosentpoeng, mens Rødt øker med 7,3 prosentpoeng og blir byens tredje største parti. Mange peker på den personlige populariteten til partiets førstekandidat Jens Ingvald Olsen som hovedårsaken. Aps Kristin Røynmo ventes å lede et nytt byråd, samtidig som det spekuleres på om ordførerkjedet kan havne rundt halsen til røde Olsen. I Trondheim holder Arbeiderpartiet makten, og alt tyder på at ordfører Rita Ottervik beholder ordførerkjedet i byen.

Stavanger er byen som trolig kan beholde den blå makten. Til tross for et fall på 5 prosentpoeng har Høyre fremdeles et flertall med sine 29 prosent oppslutning. Arbeiderpartiet falt med 1,6 prosentpoeng, noe som gir dem 27,4 prosent oppslutning. Ordfører Christine Sagen Helgø (H) varsler at det blir forhandlinger om nytt flertall i bystyret.

Arbeiderpartiet går forbi Høyre som største parti i Sørlandets hovedstad, Kristiansand . Arbeiderpartiet har fått 28,1 prosent av stemmene, mens Høyre har fått 23,9 prosent oppslutning. I denne byen er Kristelig Folkeparti vanligvis sterke, de falt i år 0,6 prosentpoeng fra sist kommunevalg og har en oppslutning på 16 prosent.

Her er de allerede ferdige med forhandlingene og Harald Furre fra Høyre blir ny ordfører i Kristiansand. Han overtar etter Arvid Grundekjøn. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) fortsetter i fire år til.

Les også

Aftenpoddens valgnachspiel: Ap-jubel, grønn vekst og trøbbel i sikte for Siv Jensen

Ap størst i 17 av 19 fylker

Stemte det da Ap-leder Jonas Gahr Støre sa at Arbeiderpartiet nå er største parti i 17 av 19 fylker? Ja, viser tallene tirsdag morgen.

Østfold:

  • Når 26 av 61 kretser er ferdig opptalt i Østfold, er Arbeiderpartiet største parti med 40 prosent av stemmene i Fylkestinget. Det er en beskjeden tilbakegang på 0,2 prosentpoeng. Høyre er nest største parti med 21,1 prosent av stemmene – en tilbakegang på 3,8 prosentpoeng.
    Akershus:
  • Når 90 av 153 kretser er ferdig opptalt, er Høyre største parti med 32,4 prosent – en tilbakegang på 4 prosentpoeng. Arbeiderpartiet er nest største parti med 30,7 prosent – en beskjeden tilbakegang på 0,3 prosentpoeng.
    Oslo:
  • Kun 26 av 105 kretser er ferdig opptalt i hovedstaden, men Arbeiderpartiet ser ut til å trekke det lengste strået med 32 prosent på siste telling – en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng. Høyre ligger like bak med 31,8 prosent – en tilbakegang på 3,7 prosentpoeng.
    Hedmark:
  • Når 32 av 70 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 45,2 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget – det er en beskjeden tilbakegang på 0,8 prosentpoeng. Senterpartiet er nest største parti med 15,8 prosent – en fremgang på 4,7 prosentpoeng.
    Oppland:
  • Når 28 av 40 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti prosent med 41,9 av stemmene. Partiet har faktisk gått tilbake 2,3 prosentpoeng i fylket, men er fremdeles størst. Senterpartiet er nest største parti med 19,7 prosent – en fremgang på 6 prosentpoeng.
    Buskerud:
  • Når 47 av 68 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 33,5 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er tilbakegang på 1,4 prosentpoeng. Høyre er nest største parti med 29,8 prosent – en tilbakegang på 4,1 prosentpoeng.
    Vestfold:
  • Kun 10 av 55 kretser er ferdig opptalt i Vestfold, men Arbeiderpartiet ser ut til å bli største parti med 32,2 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er en knapp fremgang på 0,3 prosentpoeng. Høyre ligger like bak med 30,6 prosent av stemmene – en tilbakegang på 3 prosentpoeng.
    Telemark:
  • Når 26 av 49 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 38,2 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. En beskjeden fremgang på 0,3 prosentpoeng. Nest største parti er pr. nå Høyre med 16,5 prosent. Partiet har gått kraftig tilbake 5,7 prosentpoeng.
    Aust-Agder:
  • Kun 4 av 38 kretser er ferdig opptalt, men Arbeiderpartiet ligger an til å bli største parti i fylket. De har nå 32,6 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget – en fremgang på 5,8 prosentpoeng. Nest største parti er Høyre med sine 19,2 prosent – en kraftig tilbakegang på 7,2 prosentpoeng.
    Vest-Agder:
  • Når 21 av 60 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 25,8 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er en fremgang på 2,3 prosentpoeng. I Vest-Agder er det KrF som er nest største parti. De har en oppslutning på 17,2 prosent. Partiet har gått litt tilbake siden 2011, da de hadde 18,9 prosent.
    Rogaland:
  • Når 42 av 118 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 27,4 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er nøyaktig det samme som de fikk i 2011. Høyre går tilbake 4,8 prosentpoeng, men er fremdeles nest største parti med 24,1 prosent.
    Hordaland:
  • Når 91 av 186 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti i Hordaland med sine 33,5 prosent i Fylkestingsvalget. Det er en fremgang på 5,6 prosentpoeng. Høyre har hatt et kraftig fall på 7,4 prosentpoeng, men er fremdeles nest største parti i fylket med 21,2 prosent.
    Sogn og Fjordane:
  • Ingen av kretsene er ferdig opptalt ennå, men her ligger Senterpartiet an til å bli største parti. De har foreløpig 33,2 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er en stor fremgang på 7,4 prosentpoeng. Arbeiderpartiet er nest største parti med sine 27,5 prosent – en beskjeden fremgang på 0,5 prosentpoeng.
    Møre og Romsdal:
  • Når 46 av 86 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 25 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. De går litt tilbake, nærmere bestemt 0,7 prosentpoeng. Nest største parti er Høyre med sine 18,6 prosent – en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng.

Sør-Trøndelag:

  • Når 59 av 102 kretser er talt opp, er Arbeiderpartiet største parti med 40,8 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. De holder seg på samme nivå som i fjor og har en marginal fremgang på 0,3 prosentpoeng. Høyre er nest største parti med 19,4 prosent – en tilbakegang på 3,6 prosentpoeng.
    Nord-Trøndelag:
  • Arbeiderpartier er største parti i Nord-Trøndelag med 39,7 prosent i Fylkestingsvalget. Partiet har gått tilbake 3,2 prosentpoeng. Senterpartiet er nest største parti med 26,8 prosent. Det er en fremgang på 7,2 prosentpoeng. Alle stemmene er talt opp.
    Nordland:
  • Når 39 av 67 kreter er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 36,8 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er en liten fremgang på 1,2 prosentpoeng. Høyre er nest største parti med 18,4 prosent. Partiet har gått tilbake 2,8 prosentpoeng.
    Troms:
  • Når 36 av 84 kretser er ferdig opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 33,2 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er en fremgang på 2,1 prosentpoeng. Nest største parti er Høyre med 17,5 prosent. De har gått tilbake 6 prosentpoeng.
    Finnmark:
  • Når 35 av 40 kretser er opptalt, er Arbeiderpartiet største parti med 45,8 prosent av stemmene i Fylkestingsvalget. Det er en fremgang på 6,2 prosentpoeng. Nest største parti er Høyre med 14,4 prosent. De har gått tilbake 6 prosentpoeng.

Aftenpodden hadde ekstrasending om valget sent i går kveld. Hør den her: