Den nye sikkerhetsministeren stoler ikke på journalister – og er usikker på om klimaendringene er menneskeskapte
Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) får ansvaret for samfunnssikkerhet. Hun vil ikke svare på hvor mye av klimaendringene hun mener er menneskeskapte.
Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) har til nå vært mest kjent som «kona til» stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, selv om hun har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet siden 2015.
I et intervju med nettstedet rights.no i juni i fjor sier hun at hun har angst for mediene, at noen norske journalister er «ondsinnede», og at de «kan tillate seg hva som helst».
«For å si det slik: Det koster å være «kona til» Christian, og det har ført til at jeg ikke stoler på journalister. Jeg tør knapt møte i Dagsnytt 18 eller andre politiske debatter/intervjuer. Jeg aner ikke hva de kan finne på. Jeg bare vet at noen er så ondsinnet, ja, det er ordet, at de kan tillate seg hva som helst. Det fikk vi til de grader erfare etter 22/7. Det holdt på å knekke oss begge, og bare å snakke om det gjør at jeg får pusteproblemer», sa Ingvil Smines Tybring-Gjedde.
Under nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet tirsdag sa Tybring-Gjedde at uttalelsene om journalister var uheldig.
– Uttalelsen kom på bakgrunn av en helt konkret sak som var veldig personlig for meg da. Det var uheldig, sa Ingvil Smines Tybring-Gjedde uten å ville utdype det noe nærmere.
– Jeg har selvfølgelig tillit til journalister og ønsker å være tilgjengelig for journalister, sa hun.
– Du har sagt at du har medieangst. Hvordan har du forberedt til å møte journalister nå?
– Jeg forsøkte i tre år som statssekretær i OED å få medienes oppmerksomhet på de områdene jeg da hadde ansvaret for. Men uten særlig hell. Så jeg er ikke redd for journalister. Dere gjør en viktig og god jobb med å utfordre makten. Og det skal dere fortsette med, sa hun pressen.
– Hvordan er det å bli statsråd en regjering som din ektemann har vært så kritisk til?
– Vi er i 2019. Jeg er et selvstendig individ som står helt på egne ben. Så kjempefint om dere kan stille meg spørsmål om min bakgrunn og det jeg har gjort.
Ville ikke svare på klimaspørsmål
Den nye samfunnssikkerhetsministeren vil bl.a. få ansvar for å forebygge naturkatastrofer som måtte følge av klimaendringene.
Abort. Barnetrygd. Rusreform. Asyl. Pelsdyr. Elbil-fordeler. Bompenger. Slik ble kompromissene.
Hun vil få ansvaret for tradisjonelt beredskapsarbeid, for samfunnssikkerhet og for polaravdelingen i Justisdepartementet.
I et intervju med Aftenposten i mars 2016 avviste Tybring-Gjedde å svare på om hun er enig i at klimaendringene i stor grad er menneskeskapte.
– Både Siv Jensen og mannen din, Christian Tybring-Gjedde, tviler på at mesteparten av klimaendringene skyldes menneskenes klimagassutslipp. Hvor står du? spurte Aftenpostens journalist.
– Jeg har alltid vært opptatt av miljø, og klimaendringer har vi hatt i mange år. Jeg er opptatt av å forholde meg til situasjonen som den er og rammene regjeringen jobber under, svarte Ingvil Smines Tybring-Gjedde.
– Nå svarte du ikke helt på spørsmålet, fulgte Aftenpostens journalist opp.
– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg tror det er klimaforandringer, men jeg tror ikke nødvendigvis de kun er menneskeskapte, sa hun.
Ingvil Smines Tybring-Gjedde avviste i intervjuet fra mars 2016 å svare på om hun mener menneskenes utslipp er hovedårsaken til klimaendringene.
Erna Solberg får sin historiske regjering. Den får en historisk dårlig start | Trine Eilertsen
Hoksrud måtte erstattes med ekstra Frp-statsråd
Det var ikke opplagt at Ingvil Smines Tybring-Gjedde skulle bli statsråd.
Noe av årsaken kan være Siv Jensens krav om at utvidelsen av Solberg-regjeringen ikke skulle føre til at Frp fikk færre statsråder.
KrF krevde nemlig – og fikk – landbruksministerposten. Den var det Frp-eren Bård Hoksrud som hadde før. Derfor måtte statsminister Erna Solberg (H) gjøre et grep. Hun sørget for at Frp nå har syv statsrådsposter, slik partiet hadde før KrF ble innlemmet i regjeringen.
Les også: De borgerlige skulle slanke regjeringsapparatet. Men aldri har det vært flere statsråder.
– Journalister takler ikke politisk uenighet
I intervjuet med rights.no sier hun også at de fleste journalister ikke tåler politisk uenighet:
«De fleste journalister takler ikke politisk uenighet, fordi det ikke samstemmer med deres eget politiske ståsted.»
I intervjuet med rights.no forteller hun også hvor ålreit hun synes det har vært å møte utenlandske journalister fremfor norske mens hun har vært på reise som statssekretær i Olje- og energidepartementet:
– Jeg nevnte min angst for medier. Den slår også inn i utlandet, og da pleier mine kolleger å berolige meg: Husk, vi er i utlandet. Og jeg blir like overrasket hver gang: Journalistene er faktisk interessert i hva jeg har å bidra med, de er ikke ute etter å sette meg fast!