Politikk

Vil Kaci Kullmann Five vrake Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen?

Henrik Syse foreslås som Høyres kandidat til Nobelkomiteen sammen Kaci Kullman Five. De borgerlige Nobel-medlemmene er tause om hvorvidt de vil vrake komitéleder Thorbjørn Jagland.

A-løpet-stor-sp2d9aa3.jpg Erichsen, Jarl Fr.

 • Lars Molteberg Glomnes
 • Solveig Ruud
  Journalist

Når Nobelkomiteen skal velge sin leder for det kommende året, må de borgerlige partienes kandidater ta stilling til om de skal benytte flertallet til å kaste Thorbjørn Jagland som leder.

Fra nyttår får Høyre nemlig inn én kandidat ekstra i komiteen, og dermed vil et flertall nå være foreslått av de borgerlige partiene.

Gjenvalg av Kullmann Five

Dagens Næringsliv meldte i dag at Høyres gruppestyre foreslår Henrik Syse som ny kandidat og gjenvalg av Kaci Kullmann Five. Kilder i Høyre bekrefter dette overfor Aftenposten.

Fra før sitter Inger-Marie Ytterhorn i komiteen, foreslått fra Frp. Disse tre vil fra nyttår utgjøre flertallet i komiteen, som i tillegg består av Thorbjørn Jagland og Berit Reiss-Andersen, som begge har bakgrunn i Ap.

Valget skjer i komiteen

Foreløpig vil ingen hverken varsle kamp mot eller frede den tidligere Ap-statsministeren.

— Leder og nestleder i komiteen velges av komiteen. Den prosessen foregår kun rundt komiteens møtebord. Ut over det har jeg ingen kommentar, skriver Kaci Kullmann Five i en SMS til Aftenposten.

Hun er i dag nestleder i Nobelkomiteen, der hun har sittet som medlem siden 2003.

Også Ytterhorn er taus.

Statsministersønn inn i komiteen

Syse er filosof og fredsforsker ved Prio - og sønn av tidligere Høyre-statsminister Jan P. Syse.

Han er også bror av Christian Syse, som er assisterende utenriksråd i Utenriksdepartementet. Utenriksråden er den øverste administrative stillingen i UD.

Syse ønsker heller ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

Har lansert to mulige ledere

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland er ordknapp før morgendagens møte i stortingsgruppen, der Høyres kandidater formelt blir utpekt. Komiteens medlemmer oppnevnes av Stortinget.

— Høyre nominerer to navn som hver for seg kan kle ethvert verv i Nobelkomiteen. Men jeg er veldig tydelig på at komiteen konstituerer seg selv og respekterer det, sier Helleland til Aftenposten.

- Tror du på lederskifte i komiteen?

— Det har jeg ingen formening om, sier han.

Har kritisert Jaglands dobbelrolle

I forkant av årets endringer i Nobelkomiteen, har det vært ekstra mye debatt om vervet.

Det skyldes flere forhold. Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim har argumentert med at Jagland ikke kan være generalsekretær i Europarådet samtidig som han har ledervervet i komiteen.

Jagland ble leder i komiteen i januar 2009. Samme høst ble han generalsekretær i Europarådet.

Kaci Kullmann Five og Inger-Marie Ytterhorn har etter all sannsynlighet vært med på å gjenvelge Jagland som leder flere ganger til tross for dette dobbeltvervet.

Hvorvidt de nå - sammen med Syse - vil innta et annet standpunkt til denne dobbeltrollen, vil vise seg på nyåret når komiteen igjen skal konstitueres.

Obama og Kina

Under Jaglands ledelse er prisen både gitt til USAs Barack Obama og kinesiske Liu Xiaobo. Begge disse tildelingene, som også Kullmann Five og Ytterhorn har vært med på, har vært omdiskutert - men fra ulike retninger.

Prisen til Liu Xiaobo har ført til at et svært dårlig forhold mellom kinesiske myndigheter og Norge. Dette var med på å bidra til minimal kontakt mellom regjeringspartienes politikere og Tibets åndelige leder Dalai Lama da han var på besøk i Norge i vår.

Høyre droppet å velge utlendinger

Tidligere i år har det kommet en rekke signaler fra Høyre om at de ønsket en helt annen sammensetning av komiteen.

Det ble snakket om blant annet rekruttering fra utlandet. Navn som Kofi Annan ble nevnt av Linda Hofstad Helleland, som er gift med Høyres parlamentariske leder.

— Kofi Annans erfaring fra FN og hans prosjekter der gjør ham svært kvalifisert. Han ville også være en samlende leder som kan gjenopprette komiteens posisjon og omdømme, uttalte hun til VG i vår.

 1. Les også

  Høyre vil ikke frede Kullmann Fives nobelkomitéplass

 2. Les også

  Den uredde aktivismen

 3. Les også

  Høyre vraker utlendinger til Nobelkomitéen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Carl I. Hagen vil inn i Nobelkomiteen

 2. POLITIKK

  Tidligere Sp-topper aktuelle for Nobelkomiteen

 3. VERDEN

  Én kan ha blitt stanset av en folkeavstemning. Her er de andre favorittene til fredsprisen.

 4. NORGE

  – Vil ikke be Jagland trekke seg, sier Ap

 5. NORGE

  Nobelkomiteen utnevner ny leder i mai

 6. NORGE

  Kan få følger for flere enn Hagen