Politikk

Siv Jensen vil fortsatt ikke støtte en regjering Frp ikke er en del av

Frp-leder Siv Jensen, Hans Olav Syversen (KrF), Civita-leder Kristin Clemet, Venstre-nestleder Ola Elvestuen og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Roald, Berit

Enstemmig stilte Høyres landsmøte seg bak en uttalelse om at borgerlig flertall gir fortsatt borgerlig regjering. Ingen av samarbeidspartiene vil svare med samme mynt.

  • Bjørn S. Kristiansen

Halvannet år før valget har Høyre knesatt prinsippet om at borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering i 2017.

I et intervju med Aftenposten fredag, gjorde Torbjørn Røe Isaksen, leder av Høyres programkomité, det klart at de fire partiene som etter 2013-valget gikk sammen, bør avklare samarbeid før det kommende valget i 2017.

OPT_Hyres_landsmote_doc6p6cevqfu6u124qezy_doc6p6w8d2c0x01ed071zy-INaTvmyXuf.jpg Foto: Svein Eide

Isaksen advarte mot konsekvensen en manglende avklaring kan gi.

— Det beste vil være om alle fire partier sier at borgerlig flertall gir borgerlig regjering. Det er utrolig viktig at de borgerlige ikke blokkerer for hverandre, og gir venstresiden valgseier selv med borgerlig flertall, sa Isaksen.

  • Torbjørn Røe Isaksen leder arbeidet med å skape ny Høyre-politikk: — Tiden for de store, kostbare velferdsreformene er forbi.

Ingen Frp-støtte uten Frp på innsiden

Men hverken Frp-leder Siv Jensen, parlamentarisk nestleder i KrF Hans Olav Syversen, eller Venstre-nestleder Ola Elvestuen, gir et positivt svar på oppfordringen fra Høyre-statsråden.

Frp-leder Siv Jensen. Foto: Bjørn S. Kristiansen

— Frps organer må drøfte disse spørsmålene. Jeg har ikke tenkt til å legge ord i munnen på dem. Men samtidig er jeg ganske sikker på at partiet ser at vi har fått til veldig mye i denne perioden og at det kler oss å ha ansvar. Men partiet må få lov til å drøfte dette selv, sier Jensen til Aftenposten.Hun gjør det samtidig klart at ultimatumet hun fremmet i forbindelse med 2013-valget fortsatt er gyldig. Frp støtter ikke en regjering partiet selv ikke er en del av.

— Det ligger fast, ingen har tatt til orde for å endre det. Men igjen, det er Frps partiorganer som fatter Frps beslutninger.

Borgerlig feelgood

Høyre vedtok enstemmig en uttalelse på landsmøtets avslutningsdag, der det heter at det er «viktig at det gode samarbeidet mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre videreføres. Vi kommer ikke til å velge vekk noen. Høyre vil ha et bredest mulig borgerlig samarbeid. Vårt mål er at et borgerlig flertall ved valget skal gi en fortsatt borgerlig regjering.»

I en velregissert seanse litt senere, var toppolitikere fra alle de fire samarbeidspartiene invitert til en samtale om borgerlig politikk.

Kristin Clemet leder en samtale om borgerlig politikk med toppolitikere fra samarbeidspartiene på avslutningsdagen av Høyre-landsmøtet. På veggen henger det bilder fra samarbeidspartienes minnebok. Foto: Bjørn S. Kristiansen

Selvsagt var det Civita-leder Kristin Clemet, av mange pekt på som instrumentell i prosessen med å føre de fire partiene på ikke-sosialistisk siden sammen i årene før 2013-valget, som var ordstyrer.På storskjermene som hang på veggen i den store landsmøtesalen, ble det vist bilder av de fire partilederne sammen. Samtalen handlet innledningsvis mest om hvordan Høyre, Frp, Venstre og KrF fant sammen og hva som gjør samarbeidet godt.

Under samtalen på scenekanten sa Venstre-nestleder Elvestuen at «det er på denne siden, med disse partiene, at vi er overbevist om at vi får til de beste politiske resultatene». Venstres drømmeregjering inneholder imidlertid ikke Frp.

— Nei, vårt alternativ er fortsatt Høyre, Venstre og KrF. Det er det beste regjeringsalternativet vi har, og det er det som vi kommer til å posisjonere oss for å se om det er mulig å få til, sier Elvestuen til Aftenposten.

Han mener det er uklokt av Frp-lederen dersom hun blir stående på et ultimatum.

— Det er aldri klokt å gå inn i noe uten å ha flere valg. Det viktigste er at vi er fire partier som klarer å holde et flertall og danne grunnlaget. Så er det ingen som bør gå inn i den situasjonen med et ultimatum.

- Jensen minimerer løsningene

Det samme mener Syversen i KrF.

Hans Olav Syversen, KrF. Foto: Bjørn S. Kristiansen

— Det er også sånt som kommer til å bli vurdert i prosessen. Jeg vil vel si at Jensen minimerer løsningene med sånn utspill, men det får nesten bli Frps sak.KrF har startet en prosess i partiorganisasjonen med stake ut kursen – inkludert retningsvalg i 2017-valget. Syversen vil ikke løpe foran partiet.

— Jeg har selvfølgelig min oppfatning slik jeg ser det nå. Men jeg har også respekt for at vi har en prosess i partiet, den går veldig mye på politikk. Og den prosessen er jeg ikke interessert i å kortslutte, så skal jeg bidra der jeg skal og kan bidra. Og så er det demokratiet som rår. Det er vel ikke så veldig overraskende at man etter en periode med en konstellasjon som har en samarbeidsavtale, tar en fot i bakken og spør hva som er resultatet av det. Og spør oss selv om det er alternativet fremover også, sier han.

Solberg tror på flertall

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg tror det er en god mulighet for at det blir borgerlig flertall etter valget. Hun viser til at meningsmålingene nå gir et minst like godt grunnlag som før siste valg.

- Siv Jensen sier at hennes parti fortsatt ikke vil støtte en regjering de selv ikke er med i. Hvilke føringer legger det for et fortsatt borgerlig samarbeide?

— Det gir den føringen at de er opptatt av å få mest gjennomslag. Jeg tror det skal være mulig å få til et bredt samarbeide. Jeg kan ikke garantere for de andre partier, for alle må kjøre sine egne prosesser.

Frp-leder Siv Jensen, Hans Olav Syversen (KrF), Civita-leder Kristin Clemet, Venstre-nestleder Ola Elvestuen og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Roald, Berit

— Er KrF det svakeste leddet i denne firepartikonstruksjonen som bærer din regjering?

  • Det vil jeg ikke si. Jeg mener KrF har betydelig gjennomslag i denne regjeringen. Men de har jo en tradisjon for å ville være blokkuavhengige og være i sentrum og vil ha en reell diskusjon. Så mener jo jeg at basert på velgergrunnlaget og holdninger at det er naturligst for partiet å være sammen med oss, sier Solberg til Aftenposten.

- Tror du Arbeiderpartiet nå vil gjøre veldig mye for å lokke dem over?

— Ja, det er vel liten tvil om at de vil forsøke å fri. Men det er også sånn at man må huske må hva man egentlig mener, at hverdagene kommer fort.

- Har du noen oppdemmingsforslag?

— Vi skal jobbe med substansforslag. Innen helsepolitikken jobber vi med rus, vi kommer med evaluering av bioteknologiloven etter hvert. Det er jo en vanskelig sak. På mange områder er det mulig å se at vi har felles ståsted.

Og på landsmøtets avsluttende dag stilte det rekordhøye antallet delegater seg enstemmig bak en uttalelse som legger press på de andre samarbeidspartiene:

Les mer om

  1. Politikk