Høyre gjør sin beste måling på nesten to år

Den borgerlige blokken rykker fra i Aftenpostens mai-måling.

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte rogalandskommunene Sola og Klepp i forbindelse med presentasjon av revidert budsjett onsdag.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen

Statsminister Erna Solbergs parti får en oppslutning på 25,5 prosent i mai-målingen fra Respons.

Det er en fremgang på 2,7 prosentpoeng siden april og det beste resultat for Høyre i Aftenpostens målinger siden september 2014.

– Dette var en hyggelig måling for oss og Regjerigen totalt sett, sier Solberg til Aftenposten.

– Resultatet av det Regjeringen gjør blir mer og mer synlig, og det virker som velgerne liker det de ser, mener statsministeren.

De borgerlige øker forspranget

Frp går tilbake 1,4 prosentpoeng, mens det bare er mindre bevegelser for de andre partiene.

Om man ser på endringen i antallet mandater partiene ville fått om målingen var resultatet av et stortingsvalg, er utslagene store denne måneden.

Den borgerlige blokken går frem fra 88 mandater i april til 94 mandater i mai.

Det vil si at et ganske knapt borgerlig flertall i april er blitt til et klart borgerlig flertall i mai.

– Høyre vinner først og fremst på at de denne måneden har høyere lojalitet blant velgere som stemte på dem ved sist valg, sier seniorkonsulent Idar Eidset i Respons analyse til Aftenposten.

– De plukker også velgere fra alle partier fra Arbeiderpartiet til Frp på den politiske skalaen. Det er ikke voldsomme greier, men det bidrar litt, påpeker han

SV tilbake under sperregrensen

Årsaken til den store endringen i antallet mandater er hovedsaklig at SV vipper så vidt under sperregrensen og dermed raser fra syv mandater i april til to mandater denne måneden.

– SV vil være en joker i dette. Hvis de klarer å komme over sperregrensen vil det styrke opposisjonen. Og de er fryktelig nære med 3,9 prosent, påpeker Eidset i Respons.

Også Miljøpartiet De Grønne taper terreng og mandater.

Arbeiderpartiet ligger stabilt på 33,5 prosent mot 33,7 prosent forrige måned.

Les også

Les også: Koselig uro i Høyres Hus | Trine Eilertsen

Fortsatt avhengige av KrF

Selv om Høyre gjør en god måling er de to regjeringspartiene fortsatt ikke i flertall (krever minst 85 mandater) sammen med Venstre alene:

  • Høyre + Frp + V= 83 mandater.
  • Høyre + Frp + KrF = 85 mandater.
  • Høyre + Frp + KrF + V = 94 mandater.

– Veldig spennende fremover

– Regjeringspartiene styrker seg samlet om en tar med støttepartiene. De har en ledelse med god margin. Men hvis KrF skulle finne på å skifte side er det faktisk et knapt flertall til opposisjonen. Det gjør at det blir veldig spennende fremover, sier Eidset i Respons.

Statsminister Solberg understreker at det er opp til KrF opp å gjøre en vurdering av hva slags samarbeid de ønsker etter neste valg.

Hun har hele veien argumentert for at det beste er et samarbeid der alle de fire partiene på borgerlig side er med, selv om de blåblå etter stortingsvalget i 2013 bare har vært avhengige av enten Venstre eller KrFs støtte for å ha stortingsflertall.

– De fleste ganger vil det være slik at et borgerlig flertall vil være avhengig av begge sentrumspartiene. Forrige valg var helt eksepsjonelt når det gjaldt borgerlig styrke.

* Interessert i politikk? Hør og abonner på Aftenpodden via Itunes på telefonen din her, via desktopher, eller lytt herfra med ett klikk:

Siv Jensens ekstramilliarder og Sylvi Listhaugs melding

I en meningsmåling Vårt Land presenterte forrige uke gikk Høyre frem hele 4,3 prosentpoeng til 26,1 prosent.

I en NRK-måling tirsdag hadde imidlertid Høyre en svak tilbakegang til 24,3 prosent.