Politikk

Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen

Utnevnelsen av overgrepsdømte Svein Ludvigsen (73) til kommandør av St. Olavs Orden er slettet, opplyser Slottet til VG.

Kong Harald utnevnte tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen til kommandør av St. Olavs Orden i 2005. Nå har han trukket tilbake æresbevisningen.
  • NTB

Den tidligere fylkesmannen og høyt betrodde Høyre-politikeren ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2005. Ludvigsen er dømt for misbruk av stilling og makt til å skaffe seg sex med tre menn som kom til landet som asylsøkere.

– Nå er tildelingen slettet, bekrefter Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottets kommunikasjonsavdeling overfor VG.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere. Det er svært sjelden at kongelige utnevnelser blir slettet, og Slottet har tidligere bekreftet at første gang var i 2012. Da mistet Trond Ali Linstad sin fortjenstmedalje i sølv etter å ha kommet med en rekke kontroversielle og negative uttalelser, spesielt om jøder.

Ytringen ble ansett å ikke være forenlig med fortjenstmedaljens formål, konkluderte Slottet da.

Svein Ludvigsen (73) ble i Nord-Troms tingrett dømt til fem års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig etter hele tiltalen. Hålogaland lagmannsrett kom senere til at bare mindre deler av anken skulle tas opp til behandling. Tingrettsdommen ble rettskraftig da Ludvigsen i forrige uke trakk siste rest av anken.

Les også

  1. Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld

  2. Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke

  3. Svein Ludvigsen funnet skyldig – anker dommen

  4. Hvorfor løy Ludvigsen? Det sto om det mest intime i et menneskes følelsesliv.