Politikk

Aps partisekretær Stenseng til partiets #metoo-ofre: Jeg er lei meg!

– Dere skulle ikke opplevd det dere har gjort. Det skulle vært tatt tak i, sa Aps partisekretær Kjersti Stenseng til partiets #metoo-varslerne.

Kjersti Stenseng under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus.
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Ap har hatt en rekke saker om seksuell trakassering siden forrige landsmøte. Nestleder Trond Giske trakk seg etter flere #metoo-saker som Ap-ledelsen slo fast var i strid med partiets regelverk.

I en innledning til debatt om partiorganisasjonen tok partisekretær Kjersti Stenseng selvkritikk på vegne av partiet.

Men hun brukte også anledningen til å angripe netthetserne som særlig gjør det tøft for unge kvinner å delta i det politiske ordskiftet.

Vet om folk som ikke har turt å stå frem

– Alt har ikke vært som det skulle, sa hun om sextrakassering i Ap.

– Opp igjennom historien har folk opplevd sextrakassering og hatt ugreie opplevelser i vårt parti. Noen vil ha det med seg resten av sitt liv, sa Stenseng.

Hun har hatt hatt hovedansvaret for å behandle varslersakene i Ap og er blitt kritisert for sin håndtering av varslene mot tidligere nestleder Trond Giske.

– #Metoo har gjort at det ingen før sa fra om, nå kommer til overflaten. Også i Arbeiderpartiet. Det er veldig viktig. For det gjør at vi kan ta tak i det. Men det viser og at alt ikke har vært som det skal, sa hun og fortsatte:

– Vi vet at det er folk som ikke har turt å si fra. Til alle dere, vil jeg i dag, på vegne av hele Arbeiderpartiet si: Dere skulle ikke opplevd det dere gjorde. Det skulle vært tatt tak i. Det er jeg veldig lei meg for, sa hun.

Nye regler – ikke nok alene

Hun understreket at Ap har senket terskelen for å si fra om ugrei oppførsel.

– Vi følger raskt opp. Og vi sørger for en ordentlig og grundig behandling av saker I fjor vedtok sentralstyret nye retningslinjer. På dette landsmøte vedtektsfester vi nulltoleranse mot trakassering, sa hun, og la til.:

– Vi må hele tida arbeide med kulturen vår, Jobbe med likestilling, respekt og trygghet. Det må skje i hele partiet vårt. Jeg skal gjøre min del av jobben. Det må alle dere også. For alle medlemmer skal ha det trygt hos oss, slo hun fast.

Rydde opp i kommentarfeltet

Stenseng kom også inn på den trakasseringen mange opplever i sosiale medier.

– Det kan å være tøft å stå i front. Det kan Kristin, ordfører i Vågsøy, skrive under på, fra da hun tok kampen for en bedre skole, sa Stenseng og fortalte at hennes kommentarfelt fløt over av ord som «Brenn i helvete»«Maktsjuk», «Fitte», «Hore».

– Hets og hat, det skal vi aldri akseptere! Det betyr at vi alle må ta litt mer ansvar. Ta en sjau i kommentarfeltet, sa Stenseng.

Les også

 1. Lørdagensmenyen for Aps landsmøte: Flyktningvedtak, atomvåpendebatt og bursdagsfeiring

 2. Dette er stridssakene Jonas Gahr Støre vil stoppe

 3. Lørdag skal Ap feire Stoltenberg. Bursdagsgaven kan bli langt unna det NATOs generalsekretær ønsker seg.

 4. Er du en ekte Ap-velger?

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Arbeiderpartiets landsmøte 2019
 2. Kjersti Stenseng
 3. Metoo