Politikk

Norske kampfly har avskåret russiske fly 22 ganger i år

I 2020 har norske kampfly identifisert 47 russiske fly og avskåret fly ved 22 anledninger til og med onsdag, ifølge Forsvarets operative hovedkvarter.

Tre ganger er de nye F35 på Ørland flystasjon satt inn for å avskjære russiske fly hittil i år. F-35-flyene skal etter planen overta den norske jagerflyberedskapen fra F-16 først i 2022, men de nye flyene er altså på vingene fra tid til annen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Tre ganger er det de nye norske kampflyene F-35 fra Ørlandet som har møtt russiske fly i luften over havet utenfor Midt-Norge og avskåret dem, ifølge oversikten Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ga til Adresseavisen onsdag.

F-35-flyene skal først i 2022 etter planen overta den norske jagerflyberedskapen, og frem til det er det F-16-flyene som er i kontinuerlig beredskap ved Bodø flystasjon, men F-35-flyene er altså på vingene fra tid til annen.

Major Brynjar Stordal er talsmann for FOH og oppgir at så langt i år har norske fly avskåret russiske fly ved 22 anledninger til og med onsdag, har identifisert 47 fly.

Tidligere i mai meldte Forsvarets Forum at russiske jagerfly daglig er blitt observert i internasjonalt luftrom utenfor norskekysten, og at norske jagerfly hver dag den siste uken hadde rykket ut for å identifisere russiske jagerfly.

Stordal sa til NRK at forklaringen på den økte russiske aktiviteten var at britene og amerikanernes flåtestyrke hadde øvelse i Barentshavet.

– Våre fly er ute og viser tilstedeværelse og for å fortelle dem at vi følger med. Det er de også vant med at vi gjør, sier majoren.

Les mer om

 1. F-35
 2. Forsvaret
 3. Jagerfly

Relevante artikler

 1. NORGE

  Danske jagerfly bisto under bombetrussel mot Ryanair-fly. Dette skal til for at F-16-fly rykker ut.

 2. NORGE

  Prisen øker, antall flytimer er for lavt, men pilotene skryter høylytt av nye F35

 3. NORGE

  Forsvarssjefen som fikk en ny verden i fanget

 4. POLITIKK

  Forsvarssjefen feller hard dom over operativ evne og beredskap

 5. NORGE

  Her er Norges nye forsvarssjef. Han har gjort rakettkarriere i Forsvaret.

 6. VERDEN

  Pilotens melding var klar og enkel. Svaret han fikk, kan skape en internasjonal storkrise.