Politikk

Sanner klar med nye strakstiltak mot koronakrisen

Kompensasjon til bedrifter med yrkesforbud, hjelp til studenter og milliardstøtte til kommunene. Det er forventningene til fredagens krisepakke fra regjeringen.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) kommer fredag med nye tiltak for næringer, bedrifter og gründere som sliter med å håndtere konsekvensene av de strenge tiltakene Norge har satt i verk for å begrense smittespredning. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

 • NTB-Kristian Skårdalsmo og Johan Falnes

I den første akuttfasen handlet det om å bedre likviditeten i bedriftene og dempe konsekvensene av inntektsbortfall for husholdninger.

– Nå er vi i fase to, hvor vi jobber med tiltak som er rettet spesielt mot de bedriftene som har fått inntektsbortfall som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Ytterligere momskutt, kompensasjon til bedrifter med yrkesforbud og mer penger til Innovasjon Norge, Enova og det offentlige virkemiddelapparatet er blant grepene regjeringen trolig tar, etter det NTB forstår.

Vil få kompensasjon

Opposisjonen på Stortinget og NHO, LO og Virke har vært i dialog med regjeringen om hvordan en kompensasjonsordning for bedriftene bør se ut.

– Mange bedrifter opplever akutt inntektssvikt, og her er det mange som har leiekostnader og andre faste utgifter som løper, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Tiltak vil rettes mot bransjer som i praksis fikk yrkesforbud da regjeringen innførte sine svært strenge tiltak 12. mars. Det dreier seg blant annet om frisører, fysio- og manuellterapeuter, hudpleiere og optikere.

Sanner har også varslet grep for oppstartsbedrifter, vekstbedrifter og gründerbedrifter.

På moms kan regjeringen enten gi momskuttet fra 12 til 8 prosent tilbakevirkende kraft til 1. januar, slik Stortinget har vedtatt, eller sørge for lavere momssats fremover i tid.

Les også

Flere tusen liter øl kan måtte kastes i Oslo. Det er vanskeligere enn du tror.

«På kanten av stupet»

Hoteller, skianlegg, restauranter og barer tilknyttet reiselivsnæringen sliter tungt. Årets mest innbringende uker går tapt, siden nordmenn må tilbringe påskeferien i hjemkommunen.

Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp) mener det trengs hjelp raskt, og da ikke bare i form av lån, som han mener vil utsette problemene.

– Vi er på kanten av stupet, sier Rørby.

Aps Åsunn Lyngedal viser til at norske reisebyråer og reisearrangører består av 900 store og små bedrifter som sysselsetter 4000 mennesker.

– Nå trenger de statens hjelp for å kunne refundere alle kjøpte reiser, slik at vi redder mange arbeidsplasser som ellers vil gå tapt, sier hun til NTB.

Les også

Da Norge ble stengt, hytteturer frarådet og 225.000 sendt til Nav, var 99,5 prosent av alle nordmenn helt friske for koronaviruset

Politisk kamp

Arbeiderpartiet viser til Danmark, hvor bedrifter med yrkesforbud kompenseres gradert etter størrelsen på omsetningsfallet bedriften får.

– Ap mener at dette også må gjøres i Norge, og det må gjøres kjapt, sier partileder Jonas Gahr Støre.

LO og NHO peker likevel på at tiltak må tilpasses norske forhold.

Frp mener bedrifter med yrkesforbud bør få opp mot 100 prosent av sine faste utgifter dekket. Partiet ber regjeringen arbeide for videre utsettelse, fritak og reduksjoner av skatter og avgifter for alle bransjer.

SV viser til at kommunene taper skatteinntekter og har store ekstrakostnader knyttet til virusutbruddet.

– Regjeringen må komme med overføringer i milliardklassen til kommuner og fylker, sier SVs Karin Andersen.

Les også

Norge gjorde som Danmark i kampen mot viruset. Ferske tall viser at det har stor effekt.

Ber om skattefradrag for oppussing

Skattefradrag for oppussing av private hjem må inn i regjeringens neste krisepakke, mener arbeidsgiverforening.

– Signalene er gjennomgående positive fra borgerlig side. Den største opponenten er uansett Finansdepartementet, som har en grunnholdning om at slike fradrag ikke er bra, sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i NHO-foreningen Nelfo til Finansavisen.

Forslaget om såkalt ROT-fradrag går ut på at husholdningene får skattefradrag for utgifter til rehabilitering, oppussing og tilbygg i private hjem.

Opprinnelig var forslaget ment å hindre svart arbeid.

– Nå er situasjonen endret. Nå er dette et motkonjunkturtiltak, mener Strandskog

Les også

Oslo har tre ganger flere bekreftet smittet enn resten av Norge. Men smitten er svært ujevnt fordelt mellom bydeler.

Ingen løsning for selvstendige

Frilansere og selvstendig næringsdrivende har foreløpig ikke fått noen løsning som gjør at de kan få utbetalt penger. Mange av dem mistet i praksis inntekten for snart to uker siden.

Studentene er allerede lovet en løsning via Lånekassen. Flere detaljer rundt ordningen blir presentert allerede torsdag, etter det NTB forstår.

Mediebedriftenes Landsforbund har bedt om en krisepakke på 1 milliard på grunn av bortfall av annonseinntekter.

Etter at Sanner har presentert tiltakene fredag, skal Stortingets finanskomité i helgen forhandle om pakken. Den skal etter planen vedtas i Stortinget tirsdag.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  19 koronasmittet etter utbrudd på sykehjem i Vindafjord

 2. NORGE

  Direkteblogg om korona

 3. KRONIKK

  Covid-19 er kommet for å bli. Hvordan komme tilbake til et normalt Norge etter pandemien?

 4. VERDEN

  Nå dør et menneske av korona hvert 40. sekund i USA

 5. VERDEN

  Direktestudio koronaviruset: (Henvisning1)

 6. KOMMENTAR

  Følger Solberg etter Merkel?