Politikk

Få oversikt: Det viktigste fra valgdøgnet

Mandag gikk nordmenn til valgurnene for å bestemme hvem som skal styre norske kommuner og fylker. Her oppdaterer vi deg på det viktigste.

Jubel på MDGs valgvake på Sentralen i Oslo. Foto: Dan P. Neegaard

 • Caroline Enge
 • Eirik Husøy
  Journalist

I løpet av valgdagen 9. september kunne 4,2 millioner nordmenn stemme i et av de 2037 valglokalene rundt om i landet. Valgdeltagelsen endte på 63,5 prosent.

Resultatene i din kommune og full oversikt over partienes resultater finner du her. Du kan også følge utviklingen i vårt valgstudio.

Her er en oversikt over de viktigste tallene fra valgdøgnet:

Les også

Få oversikt over oppturene og nedturene i vår store valggrafikk: Slik stemte Norge

Vinnerne

 • Vinner 1: Senterpartiet gjør sitt beste lokalvalg noensinne, og går frem i alle 11 fylker. Flest nye stemmer vinner de i Nordland, Troms og Finnmark og Innlandet.
 • Vinner 2: Miljøpartiet De Grønne (MDG) går også frem i samtlige fylker, selv om de ikke gjør det like bra som meningsmålingene har vist tidligere i valgkampen. I Oslo kunne partiet juble for en nær dobling fra 8 til 15,2 prosent.
 • Vinner 3: Rødt og SV har vunnet langt flere velgere enn ved forrige lokalvalg. Partiene går frem i de fleste fylker, og Rødt ender på 3,8 prosent.

Senterpartiet er blant valgets store vinnere: Trygve Slagsvold Vedum kunne smile over partiets beste lokalvalg noensinne. Foto: Audun Braastad

Les også

Senterpartiet mer enn dobler oppslutningen i nord. - Når folk blir overkjørt, sier de ifra, sier Vedum.

Taperne

 • Arbeiderpartiet får et historisk dårlig resultat, og går tilbake i samtlige fylker. Likevel er de fortsatt er landet største parti med over 25 prosent av stemmene.

Partiet går mest tilbake i Oslo, Vestland og Trøndelag, og taper massivt til Senterpartiet ute i landet. Ap kommer trolig likevel til å beholde makten i Oslo og Trondheim på grunn av stor fremgang hos de andre partiene på venstresiden.

Mandag kveld ble det likevel kjent at LO og AUF freder partileder Jonas Gahr Støre.

– Det er bred oppslutning om Arbeiderpartiets ledelse. Endringer er ikke tema, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Aftenposten.

 • Samtlige av dagens regjeringspartier mister oppslutning: Høyre går tilbake i samtlige fylker. Frp går frem i Møre og Romsdal, men tilbake i de andre fylkene.
 • Med en oppslutning på 3,8 prosent når de fleste stemmene er talt opp, ligger Venstre an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg siden 1991.

Til tross for at de fortsatt er landets største parti, gjorde Arbeiderpartiet sitt dårligste valg på mange år. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Les også

Historisk dårlig resultat for Arbeiderpartiet

Oslo

For Arbeiderpartiet ga 20,1 prosent tidenes svakeste valgresultat i hovedstaden. Byrådsleder Raymond Johansen starter byrådsforhandlingene med valgvinnerne allerede i formiddag. Han er åpen for at Ap kan komme i mindretall i det neste byrådet, men svarte likevel Aftenposten slik på om han føler seg som en taper:

– Jeg føler meg som en vinner. For jeg er fortsatt byrådsleder. Jeg har oppnådd 33 prosent i tidligere valg uten å være i nærheten av makt og innflytelse. Vi kommer til å sitte i førersetet med meg som byrådsleder, det er det som betyr noe.

Her oppsummerer vår Oslo-kommentator Andreas Slettholm hovedstadsvalget på 80 sekunder:

Les også

Valget oppsummert på 80 sekunder: Dette betyr Oslo-valget for deg

Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er klar for fire nye år. Tirsdag morgen ankom han NRKs studio på Marienlyst. Foto: Siri Øverland Eriksen

De største byene

 • Bergen: Også i Bergen er Høyre største parti, men Ap kan sikre makten selv om de trenger støtte fra mange partier. Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) gjorde et brakvalg i Bergen, med 16,9 prosents oppslutning og 11 mandater i bystyret. Likevel glapp flertallet for høyresiden i siste minutt, og FNB-leder Trym Aafløy har dermed ingen samarbeidspartnere for å få plass i posisjon.

Kampen om makten er svært jevn i Bergen, og Senterpartiet er en viktig brikke for både høyresiden og venstresiden for å få flertall.

I Bergen var valgdeltakelsen rekordhøye 68,2 prosent under årets lokalvalg, skriver Bergens Tidende. Det er en økning på nesten syv prosentpoeng siden forrige kommunevalg i 2015.

 • Trondheim: Ap gjør et katastrofalt valg i Norges tredje største by og går ned over 16 prosentpoeng til 25 prosent oppslutning. Dermed er de likevel det største partiet i byen og vil trolig beholde makten.
 • Stavanger: Oljebyen Stavanger har ikke hatt en Ap-ordfører siden Tore Nordtun i 1993. Nå ligger hans datter Kari Nessa Nordtun an til å gjøre Stavanger rød igjen.

Lenge så det lyst ut for Folkeaksjonen nei til mer bompenger og leder Trym Aafløy, som gjorde et historisk valg i Bergen med 17 prosent av stemmene. Foto: Marit Hommedal

Les også

Hun ble skilt og mistet jobben, de neste årene brukte hun all tid på kampen mot bompenger. Nå skal hun i bystyret.

Nye lister med sensasjonell oppslutning

 • I Kristiansand blir Demokratene det tredje største partiet. Partiet har markert sin motstand mot den planlagte kunstsiloen i byen.
 • I nye Alver kommune fikk FNB 22,2 prosent av stemmene og er dermed det største partiet i kommunen med 22.168 stemmeberettigede.
 • Det Rette Parti fikk 8,6 prosent av stemmene i Sarpsborg. Partiet kjemper for at en ny togtrasé skal gå i en rett linje til nabobyen Fredrikstad.

Valgdeltagelse

Årets valgdeltagelse i kommunevalget er på 63,5 prosent når 99,8 prosent av stemmene er talt opp. Det er høyere enn i 2015 (60 prosent), men lavere enn i 2011 (64,5 prosent).

Les mer om

 1. Lokalvalg 2019
 2. Kommunevalg 2019
 3. Politikk
 4. Demokrati