Politikk

Få oversikt: Det viktigste fra valgdøgnet

Mandag gikk nordmenn til valgurnene for å bestemme hvem som skal styre norske kommuner og fylker. Her oppdaterer vi deg på det viktigste.

Jubel på MDGs valgvake på Sentralen i Oslo.
 • Caroline Enge
 • Eirik Husøy
  Journalist

I løpet av valgdagen 9. september kunne 4,2 millioner nordmenn stemme i et av de 2037 valglokalene rundt om i landet. Valgdeltagelsen endte på 63,5 prosent.

Resultatene i din kommune og full oversikt over partienes resultater finner du her. Du kan også følge utviklingen i vårt valgstudio.

Her er en oversikt over de viktigste tallene fra valgdøgnet:

Les også

Få oversikt over oppturene og nedturene i vår store valggrafikk: Slik stemte Norge

Vinnerne

 • Vinner 1: Senterpartiet gjør sitt beste lokalvalg noensinne, og går frem i alle 11 fylker. Flest nye stemmer vinner de i Nordland, Troms og Finnmark og Innlandet.
 • Vinner 2: Miljøpartiet De Grønne (MDG) går også frem i samtlige fylker, selv om de ikke gjør det like bra som meningsmålingene har vist tidligere i valgkampen. I Oslo kunne partiet juble for en nær dobling fra 8 til 15,2 prosent.
 • Vinner 3: Rødt og SV har vunnet langt flere velgere enn ved forrige lokalvalg. Partiene går frem i de fleste fylker, og Rødt ender på 3,8 prosent.
Senterpartiet er blant valgets store vinnere: Trygve Slagsvold Vedum kunne smile over partiets beste lokalvalg noensinne.
Les også

Senterpartiet mer enn dobler oppslutningen i nord. - Når folk blir overkjørt, sier de ifra, sier Vedum.

Taperne

 • Arbeiderpartiet får et historisk dårlig resultat, og går tilbake i samtlige fylker. Likevel er de fortsatt er landet største parti med over 25 prosent av stemmene.

Partiet går mest tilbake i Oslo, Vestland og Trøndelag, og taper massivt til Senterpartiet ute i landet. Ap kommer trolig likevel til å beholde makten i Oslo og Trondheim på grunn av stor fremgang hos de andre partiene på venstresiden.

Mandag kveld ble det likevel kjent at LO og AUF freder partileder Jonas Gahr Støre.

– Det er bred oppslutning om Arbeiderpartiets ledelse. Endringer er ikke tema, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Aftenposten.

 • Samtlige av dagens regjeringspartier mister oppslutning: Høyre går tilbake i samtlige fylker. Frp går frem i Møre og Romsdal, men tilbake i de andre fylkene.
 • Med en oppslutning på 3,8 prosent når de fleste stemmene er talt opp, ligger Venstre an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg siden 1991.
Til tross for at de fortsatt er landets største parti, gjorde Arbeiderpartiet sitt dårligste valg på mange år.
Les også

Historisk dårlig resultat for Arbeiderpartiet

Oslo

For Arbeiderpartiet ga 20,1 prosent tidenes svakeste valgresultat i hovedstaden. Byrådsleder Raymond Johansen starter byrådsforhandlingene med valgvinnerne allerede i formiddag. Han er åpen for at Ap kan komme i mindretall i det neste byrådet, men svarte likevel Aftenposten slik på om han føler seg som en taper:

– Jeg føler meg som en vinner. For jeg er fortsatt byrådsleder. Jeg har oppnådd 33 prosent i tidligere valg uten å være i nærheten av makt og innflytelse. Vi kommer til å sitte i førersetet med meg som byrådsleder, det er det som betyr noe.

Her oppsummerer vår Oslo-kommentator Andreas Slettholm hovedstadsvalget på 80 sekunder:

Les også

Valget oppsummert på 80 sekunder: Dette betyr Oslo-valget for deg

Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er klar for fire nye år. Tirsdag morgen ankom han NRKs studio på Marienlyst.

De største byene

 • Bergen: Også i Bergen er Høyre største parti, men Ap kan sikre makten selv om de trenger støtte fra mange partier. Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) gjorde et brakvalg i Bergen, med 16,9 prosents oppslutning og 11 mandater i bystyret. Likevel glapp flertallet for høyresiden i siste minutt, og FNB-leder Trym Aafløy har dermed ingen samarbeidspartnere for å få plass i posisjon.

Kampen om makten er svært jevn i Bergen, og Senterpartiet er en viktig brikke for både høyresiden og venstresiden for å få flertall.

I Bergen var valgdeltakelsen rekordhøye 68,2 prosent under årets lokalvalg, skriver Bergens Tidende. Det er en økning på nesten syv prosentpoeng siden forrige kommunevalg i 2015.

 • Trondheim: Ap gjør et katastrofalt valg i Norges tredje største by og går ned over 16 prosentpoeng til 25 prosent oppslutning. Dermed er de likevel det største partiet i byen og vil trolig beholde makten.
 • Stavanger: Oljebyen Stavanger har ikke hatt en Ap-ordfører siden Tore Nordtun i 1993. Nå ligger hans datter Kari Nessa Nordtun an til å gjøre Stavanger rød igjen.
Lenge så det lyst ut for Folkeaksjonen nei til mer bompenger og leder Trym Aafløy, som gjorde et historisk valg i Bergen med 17 prosent av stemmene.
Les også

Hun ble skilt og mistet jobben, de neste årene brukte hun all tid på kampen mot bompenger. Nå skal hun i bystyret.

Nye lister med sensasjonell oppslutning

 • I Kristiansand blir Demokratene det tredje største partiet. Partiet har markert sin motstand mot den planlagte kunstsiloen i byen.
 • I nye Alver kommune fikk FNB 22,2 prosent av stemmene og er dermed det største partiet i kommunen med 22.168 stemmeberettigede.
 • Det Rette Parti fikk 8,6 prosent av stemmene i Sarpsborg. Partiet kjemper for at en ny togtrasé skal gå i en rett linje til nabobyen Fredrikstad.

Valgdeltagelse

Årets valgdeltagelse i kommunevalget er på 63,5 prosent når 99,8 prosent av stemmene er talt opp. Det er høyere enn i 2015 (60 prosent), men lavere enn i 2011 (64,5 prosent).

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Lokalvalg 2019
 2. Kommunevalg 2019
 3. Politikk
 4. Demokrati