- Alvorlig at dette er holdningen til Norges finansminister

Opposisjonen raljerer med Siv Jensens klimaskepsis.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er alvorlig at finansminister Siv Jensen uttrykker tvil om at klimaendringene er menneskeskapte.

Frp-lederen og finansministerens uttalelser om at hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte skaper sterke reaksjoner.

— Dette er dessverre ikke noe nytt at FrP ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han legger til at Siv Jensen «står mer og mer alene om det, og det er bra».

Les også:

Les også

«Det er tøffere å stå på for klimaet i en regjering hvor noen ikke er så opptatt av det»

— Det alvorlige er at dette er holdningen til Norges finansminister. Hun sier hun respekterer klimaforliket, men det er ikke likegyldig for kraften i klimaarbeidet om finansministeren tror på politikken og behovet for endringer, eller om hun bare er forpliktet til å følge andres politikk.

- Erna burde passet munnen sin

Heiki Eidsvoll Holmås (SV) reagerer sterkt:

— Det er utrolig at folk som mener at klimaproblemene er vår tids største utfordring overhodet kan gi FrP innflytelse i norsk politikk. Det er flaut for Norge, sier han.

Heikki Holmås, stortingsrepresentant for SV, ønsker at flere engasjerer seg for åpen idékonkurranse om regjeringskvartalet.

— At et høyrepopulistisk parti som Frp sitter i regjering med slike holdinger forklarer til fulle Regjeriningens elendige klimapolitikk, sier Holmås og peker samtidig nese til statsministeren:- Erna Solberg kalte meg en liten friskus som burde passe munnen min da jeg slo fast at Fremskrittspartiet var høyrepopulister. Det er på tide det går opp for Erna at «den lille friskusen» hadde rett, og at det er Erna som burde passet munnen sin.

- Ikke forundret et øyeblikk

Rasmus Hansson (Miljøpartiet De Grønne) sier han ikke er forundret et øybeblikk over det Siv Jensens sier.

— Det forundrer meg ikke et øyeblikk. Et parti som har den praktiske klimapolitikken som Frp har, kan umulig ta klimavitenskapen alvorlig. Dette bare bekrefter hva som har ligget under godværsretorikken fra Siv Jensen og Frp i løpet av regjeringssamarbeidet.

Han synes også det et «sunt» at hun nå sier det som det er:

— Nå har Siv Jensen tydeligvis fått fanget fullt med å berolige kjerne-frp-erne, og da må hun snakke rett fra levra. Sånn sett er det sunt og bra, fordi vi får kledd av Regjeringens klimapolitikk og se hva den faktisk består av.

Spent på reaksjonene i samarbeidspartiene

Hansson er spent på hvordan Frp-lederens og finansministerens uttalelser faller i jord hos samarbeidspartiene:

— Jeg lurer på hva Høyre-folk, Venstre-folk og KrF-ere nå vil si om det regjeringspartneren mener på det politikkområdet som de i alle fall i festlig lag mener er verdens viktigste, sier han.

-Trine Skei Grande sier utsagnet er pussig, men at det er handlingene til Regjeringen, og ikke enkeltpersoners meninger, som teller for henne. Hva tenker du om det?

— Det er faktisk finansministeren vi snakker om – statsråden som sitter på den suverent beste verktøykassa. Jeg synes i alle fall ikke det er uvesentlig hva den statsråden faktisk mener om fakta, forskning og de fysiske forutsetningene for livet på jorda, sier Hansson. Hvis Trine Skei Grande ikke synes det er så nøye, får en bare notere seg det.

- Frp står bak klimaforliket

Miljøpolitisk talsmann i Høyre, Nikolai Astrup, understreker at Siv Jensen «klart og tydelig stiller seg bak regjeringens ambisjon om å forsterke klimaforliket».

— Regjeringen fører en langt mer ambisiøs klimapolitikk enn de rødgrønne. Tord Lien har bidratt til et stort løft for ny fornybar energi, Ketil Solvik-Olsen satser mer på jernbane enn de rødgrønne og finansministeren selv har bidratt med milliardløft for klimateknologi, sier han.

— Regjeringens klimapolitikk er effektiv og resultatorientert, og vi leverer på en rekke tiltak som de rødgrønne avviste da vi forhandlet om klimaforliket i 2012.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter