Politikk

Frp-topper skeptiske til bredt asylforlik

Fremskrittspartiet mener det er viktigere med betydelige innstramminger i asylpolitikken enn å få på plass til et bredt forlik i Stortinget.

Harald Tom Nesvik, Frps parlamentariske leder.
  • Ntb

De parlamentariske lederne samles på Stortinget mandag ettermiddag for å få til en bred enighet om innvandrings— og integreringspolitikk, invitert av Høyre og Frp.

— Flere politikere ønsker et bredt forlik, men avstanden er stor mellom partiene, påpeker Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik overfor NRK.

Selv om han sendte ut invitasjonen til møtet sammen med Høyres Trond Helleland, mener Nesvik det er viktigere med betydelige innstramminger enn at alle partier samler seg om et forlik.

— Det som er et mål knyttet til framtida, er å få på plass betydelige innstrammingstiltak. Da har det ikke med antall partier å gjøre, men det har å gjøre med hvilke typer tiltak man får på plass, sier han.

  • Les også denne kommentaren fra Aftenpostens Thomas Boe Hornburg, han mener Erna Solbergs ettermæle vil bli avgjort av hvordan hun håndterer flyktningkrisen.

Sandberg er skeptisk

Frp-nestleder Per Sandberg har allerede sagt til Aftenposten at han ikke ser verdien i et bredt forlik.

— Det er bare én grunn til at Sp og Ap snakker om et bredt forlik, og det er for å slippe å ta ansvar for dårlig samvittighet og elendig jobb gjennom åtte år. Når politikere ikke ønsker å ta ansvar, så er det store ulne konsensus-løsninger som gjelder, sier Sandberg.

KrF-kritikk

I KrF har de et annet syn på saken: Der ser flere for seg at de andre partiene kan komme frem til en løsning uten Fremskrittspartiet på laget.

Et flertall av KrFs fylkesledere sier ifølge Klassekampen at de er villige til å danne stortingsflertall om flyktningkrisen uten Frp - selv om det medfører regjeringskrise.

— Det er viktigere å finne en god løsning på flyktningkrisen enn å berge Frp i regjering, sier Svein Iversen, KrFs fylkesleder i Finnmark.

— Det å gå ut av regjering på en sånn sak er helt legitimt. Da får man bare ønske dem lykke til utenfor regjering, fortsetter han.

— Stortingsflertallet må ta ansvar uansett, med eller uten Frp. Det er bare sånn det er, sier fylkesleder Per Pedersen i Nordland.

(NTB)

  • Ukens podcast Aftenpodden tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via iTunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les også

  1. Forbereder kamp om bistandsbudsjettet

  2. Varsler knallhard returpolitikk

  3. Flyktningkrisen vil avgjøre Erna Solbergs ettermæle

Les mer om

  1. Politikk
  2. Migrantkrisen i Europa